It All Starts Today: een film die vertelt over het belang van openbare scholen

In een stad die vroeger rijk was en nu verdrinkt in werkloosheid, vecht de directeur van een openbare school om de verschillende tegenslagen te stoppen die zijn leerlingen en hun families teisteren. Deze film is een eerbetoon aan de waarde van openbare scholen en hun werknemers.
It All Starts Today: een film die vertelt over het belang van openbare scholen
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 30 oktober, 2022

It All Starts Today is een Franse film, uitgebracht in 1999 en geregisseerd door de Franse regisseur Bertrand Tavernier. Het is een absoluut meesterwerk dat verhaalt over het leven van een openbare school in een extreme situatie.

Het is ook een eerbetoon aan de families die generatie na generatie blijven bouwen aan de wereld. Zij zijn de onzichtbare mensen die zonder genade steeds opnieuw door het systeem verslagen worden.

De film vertelt het verhaal van Daniel Lefebvre (Philippe Torreton), de zoon van een mijnwerker en directeur van een kleuterschool in Herning, bij Valenciennes in Noord-Frankrijk. Hij oefent zijn beroep met passie uit. Hij doet dit in een streek die ooit rijk was.

Er heerst tegenwoordig echter veel werkloosheid. Daniel wordt zich ervan bewust dat hij moet ingrijpen en moet proberen een situatie te verlichten die de kinderen op zijn school treft.

It All Starts Today toont de radicale strijd van een leraar tegen bureaucratie, dubbele normen en ellende in een stad die gedoemd is tot werkloosheid. Het is het verhaal van iemand die gelooft in het leven en de toekomst van zijn leerlingen. Het zijn inderdaad de jonge kinderen die de ware hoofdrolspelers zijn.

De film kan zeker als militant worden omschreven. Hij verdedigt de openbare school als garant voor gelijkheid, solidariteit en het menselijk potentieel van een hele samenleving.

It All Starts Today: een leraar tegen het systeem

Het scenario voor It All Starts Today werd geschreven door Dominique Sampiero, Bertrand Tavernier en Tiffany Tavernier. Het was een script geïnspireerd door Sampiero’s eigen ervaring als directeur van een kleuterschool in Noord-Frankrijk. Het is een ambitieus drama dat het midden houdt tussen film en documentaire.

In een van de eerste scènes komt mevrouw Henry, een van de moeders, extreem laat aan om haar dochter Laetitia op te halen. Ze wil haar kussen, maar stort helemaal in omdat ze zo dronken is. Beschaamd loopt ze weg en laat haar dochter en baby achter bij de kleuterschool.

Daniel besluit de kinderen mee naar huis te nemen, ondanks de voorschriften die dergelijk gedrag verbieden. Dit incident brengt hem ertoe na te denken over de toestand van verlating en verwaarlozing in het kindertehuis, met een moeder die gebukt gaat onder schulden en een vader die vrachtwagenchauffeur is en zijn best doet om het hoofd boven water te houden.

De onbeantwoorde strijd

Daniel Lefebvre is zich ervan bewust dat de school de plaats is waar veel van de zwakke punten van een systeem met een gebrek aan middelen in al hun hardheid aan de oppervlakte komen.

Daniel voert zijn werk uit als directeur van de sociale dienst, overweldigd door het aantal gevallen dat hij moet behandelen. Het zijn inderdaad de kinderen die de eerste slachtoffers zijn van het sociaal-economische debacle. Zij leven in extreme situaties door de onmacht van sommigen en de verwaarlozing van anderen.

De stormachtige Torreton injecteert een toon van persoonlijke verontwaardiging in de rol van Daniel. Hij wordt voortdurend met noodsituaties geconfronteerd. Of het nu gaat om de mishandelde kinderen op school of de zoon van zijn vriendin met gedragsproblemen, hij is altijd wel iemand aan het redden.

Niet verwonderlijk dat wanneer zijn vader een hartaanval krijgt, hij te hulp snelt. Als een echtpaar zegt dat ze niet op tijd op kunnen staan om hun zoon naar school te sturen, vertelt hij hen hoe geweldig hun zoon is. Dat school hem zoveel goed zal doen.

In feite is Daniel als een koppige jongen die diep gehecht is aan zijn werk als leraar. Hij heeft geen tijd om gezinnen te veroordelen voor hun problemen, maar tegelijkertijd moet hij allerlei vormen van misbruik melden.

It All Starts Today: een sterke verdediging van de cruciale rol van de openbare school

Met een handheld panoramische camera gaat de film over van realisme naar melodrama. Vaak met humor maar niet altijd met succes.

De film maakt onze zintuigen wakker en maakt ons ervan bewust hoe bruut realistisch hij is. We geloven en lijden mee met alle personages. De tegenslagen waarvan we getuige zijn, zijn voorspelbaar maar ook volledig vermijdbaar.

In feite bespreekt het script veel van de uitdagingen en problemen waar westerse samenlevingen en hun openbare scholen in extreme situaties tegenaan lopen.

Problemen zoals gebrek aan solidariteit, werkloosheid, zakken van armoede te midden van weelde, drugs, alcoholisme (Engelse link), familiebreuken van allerlei aard, brutaliteit van vader en moeder, moeilijkheden om toewijding aan werk en gezin te combineren, en de zorgeloosheid van ouders.

De rol van het gezin

It All Starts Today onderzoekt ook het potentieel van het gezin zelf als sociale agent, vooral in zijn steun aan opvoeders.

De film stelt de noodzaak aan de orde om de familiekern te herstellen. De geportretteerde gezinnen lijden sterk onder werkloosheid en vele andere destabiliserende factoren. Daardoor vervaagt de taak van de leraar. De leerlingen komen thuis en niemand let op wat ze lezen of wat ze eten. Niemand helpt hen hun huiswerk te maken.

Helaas wordt in veel gevallen alles wat een leraar bereikt door de gezinnen bedorven. Daarom moet de westerse samenleving de reeks morele en burgerlijke waarden die verloren zijn gegaan of vervormd, terugvinden. Bijvoorbeeld evenwicht tussen werk en privé, ouderlijke zorg voor kinderen, en respect van gezinnen voor het werk van leraren.

It All Starts Today won een eervolle vermelding en de International Critics Award op het filmfestival van Berlijn. De film kreeg ongeveer 30 minuten applaus na zijn overwinning.

Deze film kreeg de steun van het Franse en internationale publiek. Ook won de film een prijs op het San Sebastian Festival (Spanje). Daarnaast kreeg hij veel lof van de meeste critici. Het blijft een klassieker. Bovendien is het de best mogelijke film om ons de onschatbare waarde van openbare scholen te doen inzien.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.