Hoe zijn koppige mensen?

We kennen allemaal wel koppige mensen. Ik herinner me eens dat twee mensen ruzie maakten over wie van hen koppiger was. Ze kwamen nergens.
Hoe zijn koppige mensen?

Laatste update: 30 augustus, 2022

Omgaan met koppige mensen kan een echte uitdaging zijn. In feite zorgt deze eigenschap ervoor dat iemand zijn eigen ideeën of overtuigingen volkomen blindelings volgt. Het verhindert dat ze de geldigheid van andere gezichtspunten inzien en, in extreme gevallen, dat ze weigeren bewijsmateriaal te beoordelen dat in twijfel trekt wat ze denken.

Niet alle koppige mensen zijn hetzelfde. Sommigen zijn koppig tot het uiterste. Anderen sluiten zich niet helemaal af voor de argumenten van anderen, al zijn ze nog steeds erg veeleisend en star. Hoe het ook zij, deze eigenschap maakt relaties met anderen moeilijk , zowel op persoonlijk vlak als op het werk.

Achter koppige mensen schuilt vaak een sterke dosis persoonlijke onzekerheid. Als ze iemand ontmoeten die anders denkt dan zij, kunnen ze het gevoel hebben dat hun identiteit bedreigd wordt en reageren door zich af te sluiten voor andere perspectieven.

In dit artikel bekijken we wat koppige mensen kenmerkt en hoe we met ze om moeten gaan.

“Een koppig persoon houdt geen meningen vast, zij houden hem vast.”

Alexander Pope

Hoe zijn koppige mensen?

1. Ze zijn trots of narcistisch

Koppige mensen zijn niet alleen koppig omdat ze erg gehecht zijn aan hun eigen overtuigingen, maar ook omdat ze het moeilijk vinden toe te geven dat ze ongelijk hebben, of het ergert hen om het met een ander eens te moeten zijn. Dat is de reden waarom ze vaak niet eens aandacht hebben voor wat er tegen hen gezegd wordt en weigeren te luisteren.

Voor dit type persoon is het echt belangrijk om zich te laten zien als zelfverzekerde, competente en bekwame personen. Ze geloven dat een fout maken hun imago in de ogen van anderen verzwakt. Dit gaat gepaard met trots en, vaak, met narcisme (Spaanse link). Dit laatste verbergt een zwak zelf.

De beste manier om met koppige mensen om te gaan is een manier te vinden om hen een waardige uitgang te bieden. Hoe meer ze aangevallen worden, hoe koppiger ze worden.

Aan de andere kant, als je waarde hecht aan wat ze zeggen en de punten die ze naar voren gebracht hebben die redelijk zijn benadrukt en tegelijk een ander perspectief naar voren brengt als aanvulling op hun ideeën, kunnen ze positief reageren.

Vriendinnen maken ruzie
Koppige mensen zijn meestal bijzonder trots, zodat ze hun fouten meestal niet toegeven.

2. Ze hechten meer belang aan ideaalmodellen dan aan de werkelijkheid

Eigenwijze mensen vergelijken de werkelijkheid vaak met ideaalmodellen. Het is duidelijk dat de onvolmaakte werkelijkheid het uiteindelijk altijd aflegt tegen die niet bestaande schema’s. Ze staan er echter op die werkelijkheid in twijfel te trekken omdat ze niet aan het ideale model beantwoordt, en dit dient als excuus om voet bij stuk te houden.

Deze eigenschap leidt ertoe dat ze in veel Byzantijnse discussies verzeild raken, die eindeloos worden. Op de een of andere manier zullen ze altijd gelijk hebben, want de werkelijkheid zal nooit aan hun ideale model beantwoorden.

Bijvoorbeeld, als de discussie draait om een maatregel om de honger in de wereld te verlichten, zullen ze zeggen dat het niet genoeg is om dat probleem uit te roeien. Dat is met alle onderwerpen zo.

In discussies als deze, of in situaties die dit soort logica suggereren, kun je het beste proberen door vragen enige twijfel in te brengen. Vraag hen wat de juiste manier zou zijn om die ideale situatie te bereiken. Stel voor dat het toch wel vooruitgang is dat er iets aan gedaan wordt, ook al is het niet ‘ideaal’. Ze zullen misschien niet toegeven dat je gelijk hebt, maar misschien matigen ze hun koppigheid.

Moeder en dochter voeren een discussie
Koppige mensen willen altijd gelijk hebben, wat verhindert dat je met hen vanuit andere gezichtspunten kunt praten.

3. Ze bouwen vooroordelen op, vaak schijnbaar redelijke vooroordelen

Een andere eigenschap van koppige mensen is hun onwil om hun eigen overtuigingen in twijfel te trekken, zelfs als er echt sterke argumenten of bewijzen tegen zijn. Meestal weigeren ze bronnen te raadplegen die hen tegenspreken en besteden ze er geen aandacht aan.

Je zou kunnen zeggen dat koppige mensen van vooroordelen een gewoonte maken. In feite verkrijgen ze het resultaat voordat ze het proces hebben uitgevoerd. Met andere woorden, ze hebben het antwoord al vóór ze de overdenking uitvoeren. Meestal begiftigen ze deze vooroordelen met een groot aantal vermeende redenen die ze ondersteunen, ook al zijn die zwak.

Gezien deze houding is het het meest aangewezen om op koppige mensen te reageren met respect en empathie. Het is niet verstandig op persoonlijke aanvallen in te gaan of hun overtuigingen frontaal tegen te spreken. Leg in plaats daarvan kalm een ander standpunt voor en verduidelijk dat het niet nodig is dat ze het overnemen, maar dat het nuttig kan zijn dat ze het kennen.

Maar je moet niet vergeten dat koppige mensen ook een echt positieve kant hebben. Hun koppigheid maakt hen inderdaad volhardender dan de doorsnee mens. Daarom zijn ze beter toegerust voor grote uitdagingen. In feite zijn het rijke en complexe menselijke wezens die dankzij hun koppigheid in staat zijn veel doelen te bereiken. Wellicht ook interessant voor jou

Vijf tekenen dat je je overtuigingen moet herzien
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf tekenen dat je je overtuigingen moet herzien

Je moet je overtuigingen af en toe herzien, vooral als je merkt dat ze je overheersen en je in conflicten leiden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Grunberger, B. (1979). El narcisismo. In El narcisismo (pp. 283-283).
  • Novell, J. P. (2003). Obstinación, reputación y efecto rebaño. Revista de Economía Aplicada, 11(32), 97-114.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.