Is je partner emotioneel onvolwassen?
Een van de grootste problemen in een relatie is emotionele onvolwassenheid. Het handhaven van een gezonde, zinvolle en gelukkige relatie vereist dat beide partijen in staat zijn om effectief te communiceren en zich op hun gemak voelen wanneer zij dat doen.
Emotionele volwassenheid laat zich zien in het gedrag van een persoon. Het is waar dat onvolwassenheid heel gebruikelijk is en zelfs normaal in bepaalde stadia van een romantische relatie. En het is normaal dat, in die gevallen, de mate van volwassenheid naar één kant van de relatie neigt te kantelen.
“Relaties zijn het kenmerk van de volwassen mens.”
-Brian Tracy-
Onvolwassenheid heeft vaak te maken met het feit dat iemands persoonlijkheid niet volledig is ontwikkeld of met een angst om op te groeien; hiermee worden veel mensen geconfronteerd. Beide factoren hebben invloed op het gedrag van een persoon en daarmee op de relaties die zij hebben.
De mate van onafhankelijkheid (of het ontbreken daarvan) die een persoon heeft van zijn of haar ouders kan ook invloed hebben op emotionele volwassenheid. Als, als een volwassene, een persoon nog steeds door de ouders gebeld wordt om te vragen naar zijn of haar aanwezigheid of gewoon in het algemeen wordt behandeld als een kind, heeft je partner ongetwijfeld nog niet eens de kans gekregen om volwassen te worden.
Hier zijn zeven tekenen dat je partner waarschijnlijk nog niet emotioneel volwassen is:
Ze maken zich niet druk over de financiën
Volwassen mensen oefenen macht en terughoudendheid uit over hun eigen leven en alles wat daarmee te maken heeft – ze tonen verantwoordelijkheid. Algemene verantwoordelijkheden zoals het controleren van je financiën en het verdienen van je eigen geld is een basisvoorwaarde om onafhankelijk te zijn.
Een onvolwassen persoon stelt geen begrotingen op of neemt niet de moeite om het goed te doen. Hij kijkt waarschijnlijk niet heel ver in de toekomst – hij spaart niet, hij maakt zich niet druk over meer geld verdienen in de toekomst en hij zal proberen op zijn ouders terug te vallen om financiële fouten te repareren.
Ze gedragen zich alsof ze nog achttien zijn
Leven in een eeuwige adolescentie is een van de duidelijkste tekenen die je kunnen helpen om te beoordelen of je partner nog niet volledig volwassen is. Natuurlijk zijn er een aantal manieren waarop het leven, zoals wij het leefden toen we achttien waren, goed kan zijn, maar de hele tijd zo leven wordt niet aanbevolen voor je welzijn. Als dit gebeurt, is dat omdat er iets niet goed is ontwikkeld binnenin de persoon.
Ze hebben bindingsangst
Veel wetenschappelijke psychologische studies bevestigen dat onvolwassenheid hand in hand gaat met bindingsangst. Volwassen mensen zijn zich bewust van hun relaties en de ernst die een relatie inhoudt. Ze houden rekening met de toekomst en stellen gemeenschappelijke doelen vast met hun partners – zoals een huwelijk of andere dromen – als reële mogelijkheden.
“Bestaan is veranderen, veranderen is volwassen worden, volwassen worden is eindeloos doorgaan met jezelf creëren.”
-Henri Bergson-
Ze weten niet hoe ze hun gevoelens uit kunnen drukken
Verlegenheid en uitdrukking van je gevoelens vullen elkaar aan als we leren om ze te makkelijker beheren. Volwassenheid is de basis voor dit evenwicht. Onvolwassenheid creëert een barrière die een duidelijke of makkelijke uiting van gevoelens belemmert en kan zelfs iemand in verlegenheid brengen om het te proberen. Een situatie als deze binnen een relatie kan de relatie gevaarlijk aantasten door algemene frustratie en uitputting.
Hun uiterlijk kan ze niet schelen
Als we jong zijn, maken we ons minder druk over ons uiterlijk. De mate van volwassenheid van een persoon kan worden weerspiegeld in zijn of haar kleren en hygiëne. Volwassen mensen zorgen voor hun fysieke verschijning. Dat wil niet zeggen dat ze er obsessief mee bezig zijn of zijn gericht op hun uiterlijk om anderen te imponeren, maar gewoon dat ze erkennen dat het belangrijk is om voor jezelf te zorgen.
Ze geven hun fouten niet toe
In de woordenschat van een onvolwassen persoon ontbreken vaak de termen “Het spijt me” of “Dat was verkeerd van me.” Volwassenheid geeft ons een beter perspectief op de dingen en laat ons toe om onze fouten en mislukkingen duidelijker te zien. Als zodanig stelt het ons in staat om die fouten te accepteren en onszelf ten goede te veranderen. Als je partner onvolwassen is, herhaalt hij of zij waarschijnlijk zijn of haar fouten fouten en zal hij of zij er nooit van leren.
“Fouten maken is menselijk, struikelen gebruikelijk; om jezelf lachen is volwassenheid.”
-William Arthur Ward-