Laten we niet voor elkaar gemaakt zijn

Laten we niet voor elkaar gemaakt zijn

Laatste update: 20 juli, 2016

“Het spijt me, maar jij bent niet mijn geluk. Nee, dat ben je niet en daarom bevrijd ik mezelf. Ik weiger om mijn emotionele leven in jouw handen te leggen. Als jij mijn geluk zou zijn, dan zou jouw afwezigheid de laatste druppel zijn en zou ik voortdurend op de rand moeten leven. Ik wil niet proberen om van jou mijn eigendom te maken, dat is niet echt mijn stijl.

Mijn welzijn en zelfvervulling hangen bijna volledig van mezelf af. Ook andere dingen dragen eraan bij, maar het interne proces waar ik doorheen ga zal niet van buitenaf komen.

Het is zo overweldigend om de problemen van andere mensen op je te nemen. Ik adem liever voor mezelf. Zonder krukken lopen en gewoon mezelf zijn. Ik wil niet bij jou horen, noch wil ik dat jij bij mij hoort. We kunnen een relatie met elkaar hebben, maar laten we niet ‘voor elkaar gemaakt zijn’, alsjeblieft.

Een psychologisch gevoel van welzijn of het streven om gelukkig te zijn vereisen een persoonlijk en niet-overdraagbaar compromis. Het is niet iets dat we krijgen, dat we kopen of waar we volgens de wet eigenaar van zijn, het is niet-overdraagbaar. En aangezien ik niet te koop ben, en jij hopelijk ook niet, hebben we de mogelijkheid om vrij te zijn.

Jij bent niet bepalend voor mijn bestaan, noch ik voor het jouwe. Als dit wel het geval was, dan zouden we niet zonder elkaar kunnen leven. Jij bent niet mijn geluk en gelukkig ben ik niet jouw partner en echtgenote. De beste relatie die we kunnen hebben is om niet bij elkaar te horen. Wanneer je de andere persoon niet bezit, dan heb je respect voor hem. En dat is schoonheid, tederheid en onafhankelijkheid.”

-Tekst geschreven door Walter Riso-

Voor Elkaar Gemaakt

Vrijheid bestaat niet uit het doen wat we willen, maar uit het hebben van het recht om te doen wat we zouden moeten.

-Paus John Paul II-

De beste relatie die we kunnen hebben is om niet bij elkaar te horen. Ik wil een middelpunt bereiken, op een emotioneel niveau. Ik wil niet dat we voor elkaar gemaakt zijn, noch dat we de liefde van elkaars leven zijn. Ik wil je niet nodig hebben, ik wil een voorkeur voor je hebben.

Ik wil niet blindelings van je houden. Ik wil mijn ogen niet sluiten. Ik wil mijn ogen openen en twee complete mensen zien, beide verschillend en onafhankelijk. Twee mensen die elkaar passie bieden, leven in het moment en samenwerken in elkaars leven.

Compleet zijn

Ik wil niet dat we elkaar veranderen of elkaar nodig hebben. Ik wil betere helften aan de kant leggen. Je kunt zijn wat je wilt zijn, maar ik zal niet degene zijn die je vraagt om te veranderen. Het belangrijkste is dat we samen stromen.

We hoeven ook niet altijd hand in hand te stromen. Soms gaat de liefde over en ik wil je niet helemaal leegpersen. Als je dus wat voor later wilt bewaren, ga gerust je gang. Als je je vel van je lijf wilt trekken, ik houd je niet tegen. Dat is wat het is.

Er zijn namelijk twee van ons; niet één. We zijn ook niet voor elkaar bestemd. Ik ben mijn eigen en jij het jouwe.

Hart

We hebben allemaal een levenslange liefde

We hebben allemaal een levenslange liefde, namelijk: onszelf. Alleen als ik onvoorwaardelijk van mezelf houd, zonder onzekerheden of dingen die me tegenhouden, zal ik in staat zijn om op dezelfde manier van jou te houden.

Als met jou zijn betekent dat ik mezelf moet opgeven, dan gaat deze relatie niet werken. Mensen klagen erover dat ze niet geliefd zijn. Wat er echter gebeurt is dat we niet weten hoe we van onszelf moeten houden.

We leven in een droom waarin we aan onze eigen behoeftes willen voldoen en realiseren ons niet eens dat ware liefde de liefde is die we voor onszelf voelen. Ik wil elkaar dus niet idealiseren; onze liefde gaat ons niet redden, noch zal het onze problemen oplossen of ons emotionele stabiliteit bieden.

Niemand kan voor jou liefhebben of groeien of voor je lachen of voor je ademen. Jij bent de enige die de kracht bezit om jezelf te redden en een gezonde vorm van liefde te creëren. En dat is het beste wat er in deze wereld bestaat.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.