Is het mogelijk om de wond van verlating te laten genezen?

Het herstellen van wonden uit de kindertijd is geen gemakkelijke of lineaire weg. Door echter een groter zelfvertrouwen te kweken en eenzaamheid te herwaarderen, kan er aanzienlijke vooruitgang worden geboekt in dit genezingsproces.
Is het mogelijk om de wond van verlating te laten genezen?
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 18 maart, 2024

Het overwinnen van de wond van verlating is als het beginnen aan een reis van zelfontdekking. Er bestaat geen toverformule, maar de mogelijkheid van genezing is echt. Het is een proces dat bestaat uit het accepteren van je emoties, het uitdagen van beperkende overtuigingen en het doorbreken van disfunctionele patronen.

Tijdens deze lezing onderzoeken we de oorsprong van deze emotionele ervaring, identificeren we signalen om deze ervaring op te sporen en geven we psychologische aanbevelingen om te voorkomen dat deze ervaring een ravage aanricht in het volwassen leven.

Wat is de wond van verlating?

Dit is een van de jeugdwonden die Lisa Bordeau heeft bestudeerd, het manifesteert zich als een markering die voortkomt uit een of meer intense of traumatische jeugdervaringen. Het zijn situaties die we door hun zware last niet adequaat hebben kunnen verwerken.

Hoewel ze in de kindertijd ontstaan, begeleiden ze ons ook daarna. Het hebben van een pijnlijke emotionele ervaring is vergelijkbaar met het oplopen van een verwonding aan de ziel. Het is een diep emotioneel litteken dat na verloop van tijd blijft bestaan en invloed heeft op de beslissingen die we als volwassenen nemen, wat vaak negatieve gevolgen voor ons heeft.

In het geval van verlatingsschade ontstaat deze wanneer een kind het gevoel heeft dat hij of zij alleen gelaten of verwaarloosd is, fysiek of emotioneel. Het is belangrijk om op te merken dat het verband kan houden met een echte en objectieve verlating of het product kan zijn van een subjectieve interpretatie.

Andere auteurs stellen dat dit letsel kan ontstaan op volwassen leeftijd, door situaties zoals traumatische scheidingen, ervaringen van sociale uitsluiting of afwijzing en het verlies van dierbaren.

Tekenen van verlating in de kindertijd

Hoewel elke persoon met emotionele verlating in de kindertijd uniek is, delen ze vaak patronen in de reactie op deze ervaring die zich voortzetten in de volwassenheid. Dit zijn individuen die over het algemeen tekenen vertonen zoals de volgende:

  • Ze ontwikkelen emotioneel afhankelijke gehechtheden.
  • Overmatig zoeken naar externe goedkeuring.
  • Ze ervaren problemen met eigenwaarde en zelfvertrouwen.
  • Ze voelen een diep gevoel van hulpeloosheid en onwaardigheid.
  • Ze hebben de neiging om persoonlijke projecten voortijdig op te geven.
  • Ze tonen wantrouwen en hebben moeite om zich emotioneel open te stellen voor anderen.
  • Ze saboteren hun relaties (Engelse link), beëindigen ze zonder duidelijke reden, uit angst om de angst van verlating te voelen.
  • Ze vertonen zelfdestructieve neigingen en boycotten hun eigen kansen op succes of geluk.
  • Ze hebben de neiging om te zelfgenoegzaam te zijn en vinden het moeilijk om grenzen te stellen, zelfs ten koste van hun eigen welzijn.

Gevolgen van emotionele verwaarlozing: masker van afhankelijkheid

Volgens een artikel ( Spaanse link) gepubliceerd in het Tijdschrift voor Psychologie  als iemand deze affectieve wond ervaart, is het gevolg een verandering in hun affectiviteit en zullen ze waarschijnlijk opgroeien met het idee dat ze niet de moeite waard zijn en geen liefde verdienen. Dit leidt tot een kwetsbaar gevoel en het ontwikkelen van neigingen zoals verlatingsangst.

Volgens de ideeën van Bordeau creëren mensen een “masker” als reactie op elke emotionele wond, met de bedoeling om zichzelf te beschermen als die verwonding in het hedenweer opduikt. Die bescherming is echter meestal een illusie.

Het masker van degenen die de wond van verlaten te zijn dragen, is emotionele afhankelijkheid. Omdat hun grootste angst eenzaamheid is, klampen ze zich wanhopig vast aan anderen om de angst van verlatenheid te vermijden.

Maar ondanks hun inspanningen hebben ze nooit het gevoel dat ze genoeg liefde of aandacht krijgen, waardoor een onverzadigbare emotionele behoefte wordt gevoed en de afhankelijkheid toeneemt.

[atomik-in-tekst]Paradoxaal genoeg kunnen ze zichzelf ook isoleren en de nabijheid van anderen vermijden in een poging om elke mogelijkheid van verlating te minimaliseren. Op deze manier worden ze de architecten van hun eigen eenzaamheid.[/atomik-in-text]

Hoe de wond van verlating te helen?

Verlatingsangst

Omgaan met de nasleep van verlating is niet gemakkelijk, maar ook niet onmogelijk. Om te beginnen is het essentieel om te begrijpen dat dit niet betekent dat je je verleden moet uitwissen, maar dat je moet voorkomen dat het je blijft beïnvloeden.

Het is belangrijk om jezelf toestemming te geven om te voelen zonder jezelf te veroordelen of de schuld te geven. De regel hier is om je eigen bondgenoot te zijn, niet je eigen ergste criticus.

Natuurlijk: je moet de angsten die op de loer liggen onder ogen zien en de overtuigingen die je tegenhouden uitdagen. Laten we eens kijken naar een aantal psychologische strategieën die je daarbij kunnen helpen.

1. Word je bewust van de wond en accepteer deze

De weg naar genezing begint met bewustwording. De wond erkennen als onderdeel van je verhaal kan uitdagend en pijnlijk zijn. Het is echter ook een essentiële stap in genezing.

Het gaat er niet om jezelf erdoor te definiëren of te geloven dat het je toekomst zal bepalen. Het betekent eerder dat je begrijpt dat je, door het te erkennen, de macht hebt om te beïnvloeden hoe het je leven beïnvloedt en hoe je eraan kunt werken om het te herstellen.

2. Zelfvertrouwen versterken

Het ontwikkelen en versterken van zelfvertrouwen is de sleutel tot het tegengaan van de effecten van de wond van verlating. Als je begrijpt dat je waarde niet afhangt van wat anderen van je denken, maar van je eigen perceptie, verandert alles.

In die zin zal het werken aan de erkenning van je sterke punten en persoonlijke prestaties je helpen een solide basis te leggen voor je gevoel van eigenwaarde. Daardoor word je minder kwetsbaar voor de angst voor emotionele verlating.

3. Cultiveer onafhankelijkheid

Onafhankelijk zijn betekent niet dat je je terugtrekt van mensen of dat je altijd voor jezelf moet zorgen. Het betekent eerder dat je beslissingen kunt nemen zonder volledig afhankelijk te zijn van anderen. De sleutel is om die balans te vinden tussen zelfvoorzienend zijn en weten hoe je om hulp moet vragen als je die nodig hebt.

4. Verlies de angst om “nee” te zeggen

Hoe vaak negeer jij je eigen behoeften om te voorkomen dat anderen zich ongemakkelijk voelen? Hoe vaak zie je je eigen verlangens over het hoofd terwijl je de verlangens van anderen op de eerste plaats zet?

Een van de strategieën die je zou moeten overwegen om emotionele verwaarlozing te herstellen is om grenzen te gaan stellen in je relaties. Door op een assertieve manier te communiceren wat je wilt en nodig hebt, zet je belangrijke stappen in de richting van een rechtvaardigere en bevredigendere band.

5. Eenzaamheid herwaarderen

Leren genieten van momenten alleen kan de perceptie van eenzaamheid veranderen. Daardoor wordt het een verrijkende ervaring, of in ieder geval iets dat niet zo rampzalig is als het misschien lijkt.

Als je in staat bent om van je eigen gezelschap te genieten, hoef je je niet vast te klampen aan mensen of situaties om je niet eenzaam te voelen. Je hoeft jezelf niet af te zonderen en af te sluiten van de wereld. Eenzaamheid herwaarderen is ophouden het te zien als een angstaanjagend monster.

De waarde van therapie in het genezingsproces

Het valt niet te ontkennen dat psychotherapie een zeer belangrijke rol speelt bij het helen van emotionele wonden. Er zijn een aantal klinische benaderingen die waardevol zijn in deze omstandigheden, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), acceptatie- en commitmenttherapie (ACT) en EMDR-therapie. Deze zijn erkend om kun effectiviteit bij de behandeling van trauma’s.

Ongeacht het type benadering, biedt een bekwame en getrainde psycholoog een veilige ruimte om te onderzoeken hoe de wond van verlating je beïnvloedt en biedt hij specifieke hulpmiddelen om de uitdagingen die ermee gepaard gaan aan te pakken.

Je hoeft dit pad niet alleen te bewandelen. Als je het nodig vindt, zoek dan de hulp van een therapeut en maak van de gelegenheid gebruik om je emoties, angsten en gedachten openlijk te uiten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bourbeau, L. (2011). Las cinco heridas que impiden ser uno mismo. OB STARE.
  • Del Castillo, H., Bedoya, A. D., & Caballero, M. A. (2021). El trauma psicológico y las heridas afectivas: Una revisión sobre sus definiciones y abordajes para la clínica psicológica. Revista de Psicología11(2), 121-143. https://revistas.ucsp.edu.pe/index.php/psicologia/article/view/1401
  • Godbout, N., Daspe, M. È., Runtz, M., Cyr, G., & Briere, J. (2019). Childhood maltreatment, attachment, and borderline personality–related symptoms: Gender-specific structural equation models. Psychological trauma: theory, research, practice, and policy11(1), 90. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30211600/
  • Orihuela, A. (2016). Transforma las heridas de tu infancia: Rechazo, abandono, humullación, traición, injusticia. Aguilar.
  • Rodríguez, P., Del Castillo, H., & Caballero, M. (2021). Una aproximación a la clasificación de heridas afectivas. Revista de Psicología11(1), 145-167. https://revistas.ucsp.edu.pe/index.php/psicologia/article/view/1365
  • Peel, R., & Caltabiano, N. (2021). The relationship sabotage scale: an evaluation of factor analyses and constructive validity. BMC psychology9(1), 1-17. https://bmcpsychology.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40359-021-00644-0

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.