Is emotionele intelligentie werkelijk een soort intelligentie?

Als je een goede emotionele intelligentie hebt, kun je positieve relaties hebben en meer professioneel succes hebben. Denk je echter dat het een soort echte intelligentie is? Dit is wat de deskundigen zeggen.
Is emotionele intelligentie werkelijk een soort intelligentie?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 13 oktober, 2022

Hoeveel mensen ken je met een goede emotionele intelligentie? Ken je er veel of slechts een paar met voldoende vaardigheden in het vermogen waardoor ze zich beter kunnen verhouden en meer controle en begrip hebben over zichzelf? Misschien ben je het er niet mee eens dat het eigenlijk zelfs een soort intelligentie is. Onder psychologen bestaat hierover tegenwoordig onenigheid.

Het intelligentiequotiënt (IQ) verwijst naar ons vermogen om na te denken en informatie te verwerken, problemen op te lossen, beslissingen te nemen en te leren van ervaringen. Emotionele intelligentie (EI) heeft echter betrekking op andere gebieden.

Emotionele intelligentie heeft betrekking op dimensies als het begrijpen van onze eigen emotionele toestand en die van anderen, weten hoe die te reguleren, en het bezitten van goede sociale vaardigheden, enz.

Goede emotionele intelligentie correleert met een betere geestelijke gezondheid en meer zinvolle levenstevredenheid. Kunnen we het daarom beschouwen als een vorm van intelligentie vergelijkbaar met IQ?

Emotionele intelligentie is een vaardigheid die we allemaal kunnen trainen en verbeteren. Anderzijds heeft intelligentie een genetische factor en een andere factor die afhangt van ervaring en leren.

Brein met een hart erin
Volgens deskundigen is emotionele intelligentie nog niet duidelijk gedefinieerd of gemakkelijk te meten.

Wat zegt de wetenschap over emotionele intelligentie (EI)?

Intelligentie is vooral het geheel van vaardigheden dat ons in staat stelt te reageren op de uitdagingen van de omgeving. Weten hoe je problemen op een innovatieve manier kunt oplossen is daar een voorbeeld van.

Waar komt emotionele intelligentie dan om de hoek kijken? Hoe kunnen begrip en emotionele regulatie ons helpen de uitdagingen van het dagelijks leven aan te gaan? Het antwoord is: op vele manieren.

Sommige deskundigen suggereren dat emotionele intelligentie niet als een aparte entiteit moet worden beschouwd, maar als een onderdeel van algemene intelligentie. Dr. Ronald E. Riggio, een van de belangrijkste deskundigen op het gebied van leiderschap en intelligentie, heeft verschillende studies (Engelse link) over dit onderwerp uitgevoerd.

Hoewel algemene intelligentie dus een genetisch deel heeft, zijn emotionele competenties gebieden die we kunnen leren en ontwikkelen. Als we dat doen, hebben we daar baat bij, want het maakt ons competentere individuen, die in staat zijn om talent, creativiteit en cognitieve vermogens te maximaliseren. Laten we meer te weten komen.

Het begrip emotionele intelligentie (EI) vond zijn oorsprong in de jaren dertig van de vorige eeuw. Toen ontdekte een groep onderzoekers een soort niet-intellectuele intelligentie. Zij definieerden het als een competentie die het leven in de samenleving en het opbouwen van bevredigende relaties bevorderde.

Het is tijd om het begrip intelligentie te herformuleren

We meten intelligentie al tientallen jaren met gestandaardiseerde tests. Bijvoorbeeld de beroemde Stanford-Binet-test of de Wechsler-schalen. Deze middelen zijn gebruikt om het vermogen van mensen om logisch te redeneren te analyseren, evenals hun vermogen om nieuwe informatie te verwerken.

Tegenwoordig zijn sommige deskundigen, zoals de psycholoog Robert Sternberg, van mening dat we een ander model moeten bedenken, dat hij definieert als succesvolle intelligentie.

In feite moeten we volgens hem intelligentie meten en opvatten als een geheel van vaardigheden die ons in staat stellen succes te boeken in al zijn aspecten (beroepsmatig, persoonlijke voldoening, sociaal welzijn, geestelijke gezondheid, enz.

Veel andere deskundigen zijn het daarmee eens. Zij beweren dat het meten van intelligentie door middel van wiskundige of taalkundige tests enigszins reductionistisch kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan iemand met een hoog IQ, maar met emotionele vaardigheden die lijken op die van een driejarige. Het is onwaarschijnlijk dat ze succes zullen boeken.

Emotionele competenties zijn nog een gebied van algemene intelligentie

Een studie (Engelse link) van de Universiteit van Kentucky beweert dat we momenteel nog ernstige beperkingen hebben bij het meten en evalueren van emotionele intelligentie. Het is echter duidelijk dat mensen met goede emotionele vaardigheden een grotere kans hebben op academisch en professioneel succes.

Zelfbewustzijn, emotionele regulering, positiviteit en goede emotionele communicatie zijn vaardigheden die een aanvulling vormen op cognitieve vaardigheden. Dankzij hen gaan we beter om met stress en angst, bereiken we overeenkomsten met de mensen om ons heen, en voelen we ons meer gemotiveerd om naar onze doelen toe te werken.

Emotionele vaardigheden liggen ten grondslag aan algemene intelligentie en we zouden ze allemaal veel meer moeten ontwikkelen. Dat gezegd hebbende, het is geen gemakkelijke taak. Het vergt inzet, oefening en toewijding.

Er is een gebied waarin ieder van ons zich zou moeten verbeteren. Het betreft het letten op de sociale wereld die ons omringt, gevoelig zijn voor de werkelijkheid van anderen (empathisch), en weten hoe je de emotionele boodschappen van anderen kunt begrijpen.

Kind met gele bril
We moeten onze kinderen al vroeg emotionele competentie bijbrengen.

Is emotionele intelligentie werkelijk een type intelligentie?

We moeten verder gaan dan de klassieke vraag of emotionele intelligentie werkelijk een type intelligentie is. We moeten ze niet bekijken als afzonderlijke entiteiten. Ook moeten we niet denken aan Gardners theorie van meervoudige intelligenties, omdat die weinig geldigheid hebben. In feite moeten we intelligentie zien als een unieke eigenschap die bestaat uit verschillende gebieden.

Zoals Robert Sternberg opmerkt, stelt intelligentie ons in staat effectief, besluitvaardig en innovatief te zijn, het soort mensen dat in staat is anderen te begrijpen, samen te leven, afspraken te maken en ons gedrag te reguleren om doelen te bereiken.

We kunnen rede en emotie niet van elkaar scheiden en daarom kan er geen sprake zijn van cognitieve intelligentie en emotionele intelligentie. Beide zijn één en ze vullen elkaar aan.

Het probleem is dat we tot nu toe onvoldoende belang hebben gehecht aan emotionele competenties. We moeten effectievere luisteraars en betere communicatoren worden. We moeten ook empathischer zijn en ons richten op het bereiken van overeenkomsten en niet op het creëren van conflicten.

Genieën zijn niets waard als ze niet in staat zijn hun frustratie te beheersen of niet in staat zijn het verdriet op te merken van de persoon die voor hen staat.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ghahramani S, Jahromi AT, Khoshsoroor D, Seifooripour R, Sepehrpoor M. The relationship between emotional intelligence and happiness in medical students. Korean J Med Educ. 2019 Mar;31(1):29-38. doi: 10.3946/kjme.2019.116. Epub 2019 Mar 1. PMID: 30852859; PMCID: PMC6589629.

    Riggio, R.E. (2010). Before emotional intelligence: Research on nonverbal, emotional, and social competences. Industrial and Organizational Psychology: Perspectives on Science and Practice, 3, 178-182

  • Riggio, R.E. (1986). Assessment of basic social skills. Journal of Personality and Social Psychology, 51, 649-660.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.