Je intelligentie verhogen: 7 geweldige trucs om dat te doen

Je intelligentie verhogen: 7 geweldige trucs om dat te doen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 28 november, 2022

Je intelligentie verhogen is altijd mogelijk. Hoewel het waar is dat we worden geboren met een zekere genetische aanleg, die ervoor zorgt dat we de neiging hebben om meer of minder intelligent te zijn, staat het ook vast dat de hersenen een orgaan zijn van grote flexibiliteit. Dat betekent dat ze al naargelang onze ervaringen kunnen veranderen en zich kunnen aanpassen.

Er bestaat geen eenstemmigheid rond de definitie van intelligentie. Voor sommigen is het ons vermogen tot leren. Voor anderen, ons vermogen om kennis toe te passen. Misschien legt de meest universele definitie intelligentie wel uit als ons vermogen om nieuwe oplossingen te vinden voor oude problemen. Aan de andere kant zijn er verschillende modellen die intelligentie meer uitleggen als een verzameling van meerdere vormen van intelligentie bij elkaar – emotionele intelligentie, sociale intelligentie, logische intelligentie, etc. – dan als één enkele.

Intelligentie is daarom niet alleen van toepassing op professionele activiteiten. Op de een of andere manier helpt intelligenter zijn ons ook om gelukkiger te zijn. Dit komt doordat het ons in staat stelt om beter met moeilijke situaties om te gaan. Het is dan ook de moeite waard om je intelligentie te verhogen. Daarom delen wij zeven trucs om dat te bereiken.

Je intelligentie verhogen door te mediteren bij zonsopgang

1. Je intelligentie verhogen door te mediteren

Mediteren verhoogt de intelligentie in die zin dat het ons meer oplettend maakt en we beter kunnen waarnemen wat er om ons heen en binnenin ons gebeurt. Dit is geen eenvoudige aanname, maar iets wat ondersteund wordt door onderzoeken. In verschillende experimenten, met behulp van magnetische resonanties, is aangetoond dat de hersenen beter werken na het doen van een meditatiesessie.

Er bestaat geen ergere vijand voor de hersenen dan stress. Onder deze omstandigheden komt er cortisol vrij, een hormoon dat ons concentratievermogen en ons geheugen schaadt. Meditatie vermindert stress. Je hoeft geen monnik te worden, het is goed genoeg als je elk moment dat je even moet wachten gebruikt om ademhalings- en ontspanningsoefeningen te doen. Bijvoorbeeld wanneer je in de rij staat bij de kassa of als je op de bus staat te wachten.

2. Stel jezelf bloot aan nieuwe ervaringen

Alles wat nieuw is, is een stimulans die leidt tot toename van de intelligentie. Nieuwigheid creëert ongekende verbindingen in je brein. Dit komt omdat er een denkproces uitgevoerd moet worden om nieuwe informatie in je op te kunnen nemen, te kunnen begrijpen en te kunnen assimileren bij wat je al wel weet.

Een reis, een uitstapje naar een onbekende plek, het lezen van een nieuw boek of een ervaring van iets wat je niet vaak doet, is een geweldige input voor je hersenen. Door in je comfortzone te blijven, word je alsmaar alleen maar luier.

3. Doe regelmatig lichamelijke en geestelijke oefeningen

Lichaamsbeweging voorziet het brein van zuurstof en verbetert zijn werking. Het is ook een manier om stress te verminderen en de geestelijke hygiëne te verbeteren. Lichaam en geest zijn altijd verbonden. Een gezond lichaam is essentieel voor een gezonde geest, in staat om zijn capaciteit te vergroten.

Het is ook belangrijk om regelmatig mentale oefeningen uit te voeren. Probeer je geheugen te stimuleren door telefoonnummers of andere feitjes te onthouden. Het is goed voor je om simpele wiskundige berekeningen uit je hoofd te doen. Schaken, kruiswoordpuzzels en andere soortgelijke spelletjes werken zeer positief om je intelligentie te verhogen.

Je intelligentie verhogen door te wandelen in de natuur

4. Een nieuwe taal leren of een instrument bespelen

Een nieuwe taal leren is altijd een grote uitdaging. Het is niet makkelijk, vooral als het gaat om een taal die ver afstaat van je moedertaal. Maar juist die moeilijkheid maakt dat het een uitstekende manier is om je intelligentie te verhogen.

Als je een nieuwe taal leert, gebruik je vele intellectuele functies tegelijkertijd. Hetzelfde gebeurt als je een muziekinstrument leert spelen. In beide gevallen is er sprake van het trainen van aandacht, geheugen, coördinatie, analogieën, etc.

5. Kies niet altijd de makkelijke weg

Als we de makkelijke weg kiezen, besparen we misschien tijd, maar dragen we ook bij aan het wegkwijnen van sommige hersencapaciteiten. In het algemeen willen we liever dat alles een ‘stap voor stap’ heeft, dat het niet nodig is om bij iets na te denken, dat het anderen zijn die voor ons denken.

Misschien geldt dit voor sommige situaties, maar het is ook positief als we in sommige gevallen de moeilijkere weg kiezen. Zoek niet naar instructies, maar probeer een gevolgtrekking te maken om tot een resultaat te komen. Dat zal je creatiever en intelligenter maken. En het verhoogt ook nog eens je zelfvertrouwen.

6. Maak contact met allerlei soorten mensen

Net zoals het belangrijk is om jezelf bloot te stellen aan nieuwe situaties, is het ook belangrijk om contact te hebben met verschillende soorten mensen. Elke relatie is een uitdaging om het gezichtspunt van de ander te zien, te bevatten en te begrijpen en dat resulteert in een toenemende intelligentie.

Het is de moeite waard vrienden te hebben van verschillende leeftijden, achtergronden, overtuigingen etc. Als je alleen contact hebt met mensen die op jou lijken, beperk je je ervaringsgebied aanzienlijk. En hiermee leg je ook grenzen op aan het trainen van je hersenen.

Intelligentie verhogen door contact met allerlei soorten mensen

7. Rust voldoende en goed uit

We kunnen nooit genoeg aandringen op iets dat elke keer duidelijker is: uitrusten is net zo belangrijk of belangrijker nog dan werken. Topsporters kennen deze regel heel erg goed, aangezien ze te maken hebben met een hoge vermoeidheidsfactor op hun werk. De hersenen hebben altijd pauzes nodig om goed te kunnen functioneren. Als er geen rust is, krijgen we te maken met een afgestompt brein dat maar voor de helft werkt en zijn vermogen vermindert.

Rusttijd kunnen we indelen in drie categorieën: actieve pauzes tijdens het werk, de uren waarin we slapen en de momenten van ontspanning. Al deze aspecten zijn van groot belang. Actieve pauzes zijn een dagelijkse beschermingsmaatregel om vervlakking te voorkomen. Slapen is cruciaal voor de hersenen zodat deze de informatie kunnen verwerken die ze hebben opgenomen. En vrije tijd is absoluut noodzakelijk om een goed functioneren van de hersenen op de lange termijn te behouden.

Waar het om gaat is dat je een levensstijl opbouwt die je in staat stelt om oplettender en aandachtiger te zijn voor alles wat er om je heen gebeurt. Dat houdt ook in dat je regelmatig oefeningen moet doen om voor een goede werking van je hersenen te blijven zorgen. Dit zal ongetwijfeld zijn weerslag hebben op je welzijn en op je intelligentie. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Jaeggi, S. M., Buschkuehl, M., Jonides, J., & Perrig, W. J. (2008). Improving fluid intelligence with training on working memory. Proceedings of the National Academy of Sciences105(19), 6829-6833.
  • Jaušovec, Norbert (2017) Increasing Intelligence. Academic Press
  • Stanovich, K. E. (1993). Does reading make you smarter? Literacy and the development of verbal intelligence. Advances in child development and behavior24, 133-180.
  • Ross, B., Barat, M., & Fujioka, T. (2017). Sound-making actions lead to immediate plastic changes of neuromagnetic evoked responses and induced β-band oscillations during perception. Journal of Neuroscience37(24), 5948-5959.
  • Rasmussen, P., Nielsen, J., Overgaard, M., Krogh‐Madsen, R., Gjedde, A., Secher, N. H., & Petersen, N. C. (2010). Reduced muscle activation during exercise related to brain oxygenation and metabolism in humans. The Journal of physiology588(11), 1985-1995.
  • Halpern, D. F. (2006). Is intelligence critical thinking? Why we need a new definition of intelligence. Extending intelligence: Enhancement and new constructs293310.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.