Mediteren: je bewust zijn van je geest

Mediteren: je bewust zijn van je geest

Laatste update: 11 juli, 2017

De kunst van het mediteren omvat veel meer dan het tot rust brengen van je geest en aandacht besteden aan je gevoelens. Jezelf afzonderen in een vredige ruimte, meditatie als gewoonte ontwikkelen, en je deze gewoonte eigen maken heeft geen enkele werkelijke betekenis als je niet in staat bent haar in je dagelijkse leven te integreren.

Meditatie gaat verder dan tijd vrijmaken om het te beoefenen en leren hoe je je moet concentreren. Om een werkelijke innerlijke verandering teweeg te brengen, met de ware intentie om een betere persoon te zijn ten opzichte van je omgeving, de natuur, en alle wezens die deze aarde bewonen, moet meditatie een gewoonte worden die je volledig in je leven opneemt.

Jouw kennis en opvattingen weerhouden je ervan om een geestestoestand te bereiken die helder, onschuldig en gevoelig is voor alles om zich heen. Meditatie brengt je in een geestestoestand die vrij is van vervorming en mentaal geruis, en die leidt tot een ontwaken dat jou bewuster maakt van hoe dit alles invloed heeft op jouw relaties en gedrag.

Jezelf leren kennen

Meditatie omvat meer dan slechts de geest. Wanneer jouw geest rustig is, kom je terecht in een staat van helderheid die het makkelijker voor je maakt om de vooroordelen en vooringenomenheden die jouw gedachten vervormen te elimineren. Dit is hoe je je geest kunt trainen om gevoeliger en intelligenter te zijn.

Mediteren

Wanneer je jouw innerlijke zelf leert kennen en aandacht besteedt aan hoe deze zich gedraagt en jou beïnvloedt, dan zal het observeren ervan ervoor zorgen dat deze verdwijnt, en wanneer hij weg is zal jouw geest zichzelf op orde brengen. En de geest doet dit door aandacht te besteden aan jouw huidige ervaring, waarbij de mogelijkheden om te leren worden vergroot.

Is het je ooit wel eens opgevallen hoezeer jouw ervaring vervuild kan worden door je gedachten? Als je je geest rustig houdt, zul je in staat zijn om de dingen zonder beperkingen te ervaren en ze zonder pretenties te accepteren hoe ze zijn.

Mediteren brengt je in contact met je ware aard

Mediteren is geen techniek die je beoefent of een vermogen dat je jezelf aanleert met je geest, tegelijkertijd vereist het ook geen inspanning. Meditatie staat boven elke vorm van mentale activiteit; of beter gezegd, het is in staat om deze activiteit waar te nemen. Meditatie begint waar de geest eindigt.

Onze geest gebruiken we om te leren en doelen te bereiken, maar door middel van meditatie komen we tot onze ware aard. We erkennen onze puurste staat van zijn, die volhoudt, wat we ook meemaken of in welke omstandigheden we ons ook bevinden. Dit is hoe je tot het integreren komt van wat jij bent voorbij jouw daden en persoonlijke prestaties. Door middel van meditatie kom je in contact met je ware aard omdat je je ware zelf vindt.

Mediteren

Het doel van meditatie is jezelf leren kennen

Jezelf leren kennen door middel van meditatie betekent aandacht besteden aan al jouw mentale activiteit in de vorm van gedachten en gevoelens. Je handelt als waarnemer van de hele ervaring, en dit is hoe je jezelf ontdekt.

Wanneer je jouw mentale activiteit begrijpt, dan maak je het je onderbewuste mogelijk om spontaan aan de oppervlakte te komen. Dit is hoe je jezelf kunt bevrijden van het lawaai dat jou verwart en jouw bewustzijn overspoelt. Je pelt de laagjes die jouw visie vertroebelen af en ineens is jouw zicht op de dingen helder.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.