Inspiratie vinden? Ontdek de sleutel en vind het overal
Inspiratie is een toestand die cognitieve en emotionele aspecten en engagement omvat. Inspiratie vinden is ook belangrijk. Het veroorzaakt namelijk een sterk gevoel van welzijn. Bovendien is het cruciaal voor het creatieve proces.
Het is niet gemakkelijk om te omschrijven wat inspiratie precies is. Het is eigenlijk vooral het proces waarbij je geestelijk gestimuleerd bent om iets creatief te doen. Inspiratie vinden bestaat er dus uit dat je de gepaste omstandigheden schept zodat deze stimulatie kan opduiken.
Deze definitie klinkt misschien mooi maar ze is nog steeds niet erg concreet. We kunnen inspiratie beschouwen als een manier om de informatie van het leven in te ademen. Al dit gebrek aan nauwkeurigheid kan jou laten denken dat het een ingewikkeld, diepgaand en prachtig fenomeen is. Hoe kan je dan in die zin inspiratie vinden? In dit artikel geven we jou enkele tips.
“Ga met vertrouwen de richting in van jouw dromen. Leef het leven dat je jou voorgesteld hebt.”
-Henry David Thoreau-
Inspiratie vinden
Inspiratie is een toestand waarin je een openbaring ervaart van een essentieel aspect van het leven of de werkelijkheid zelf. Het is een intellectueel fenomeen dat kennis inhoudt. Het omvat echter ook oprecht geluk dat zich vertaalt in overtuiging, verlangen of passie om een bepaalde handeling uit te voeren.
Je zou kunnen zeggen dat inspiratie tot momenten van absolute vreugde leidt. Het is een kracht die voortdurend groeit en jouw geest en hart opent. Wanneer je geïnspireerd bent, voel je een echte en rechtstreekse band met het totale universum. De pijn verdwijnt gewoon en alleen een zalige rust blijft bestaan.
De neurowetenschappers Marcos Jung-Beeman en Edward Bowden van de Northwestern University en John Kounios van de Drexel University hebben interessante onderzoeken over inspiratie gepubliceerd. Zij verklaarden dat het bewezen is dat er een hersengebied is dat letterlijk op bepaalde momenten van onthulling of openbaring oplicht.
Inspiratie en motivatie
Mensen verwarren inspiratie vaak met motivatie. Het zijn echter twee verschillende dingen. Motivatie is de kracht die jou ertoe aanzet om te handelen. Het doel is dan om een of ander voordeel te verkrijgen of pijn te vermijden.
Motivatie is met andere woorden het streven naar genot en het voorkomen van pijn. Je kan je gemotiveerd voelen om iets te doen omdat je denkt dat je zal krijgen wat je wil of vermijden dat iets erg gebeurt.
Anderzijds gaat inspiratie een stap verder. Wanneer je geïnspireerd bent, zijn genot en pijn niet zo belangrijk. Het is zo’n sterke kracht dat het ervoor zal zorgen dat je pijn verdraagt omdat de uitkomst de moeite waard is. Inspiratie streeft naar zelfs nog een grotere beloning. Hieruit geven mensen hun leven voor vrijheid of ze verdragen elke vernedering voor een zaak of een doel.
Hoe kan je je laten inspireren?
Inspiratie vinden is een proces dat grote inspanning en veerkracht inhoudt. Er zijn echter manieren om het te vinden en het uiteindelijk te bereiken. De eerste is meditatie. Het is immers aangetoond dat meditatie de manier verandert waarop de hersenen werken. Het vergemakkelijkt de processen van schepping. Dit leidt dan tot inspiratie.
Boeken met fictie lezen of kunstwerken maken zijn nog andere manieren om inspiratie te vinden. Al deze activiteiten doorbreken jouw gewone routine. Uiteindelijk leiden ze tot nieuwe perspectieven. En vroeg of laat leiden deze nieuwe perspectieven tot diepgaande openbaringen. Precies dat is het kenmerk van een toestand van inspiratie.
Het is ook fundamenteel dat je voldoende rust. Probeer dus om goed te slapen en nu en dan jouw geest af te leiden. Probeer ook nieuwe omgevingen uit wanneer je het gevoel hebt dat je vastzit. Neem een pauze voor onbepaalde tijd. Daarna kan je terugkeren naar je activiteiten. Dit zal ervoor zorgen dat je inspiratie vindt. Het zal je kijk op het leven ook veranderen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Romo, M. (1997). Psicología de la creatividad. Barcelona: Paidós.