Je passie geeft je dromen vleugels

Je passie geeft je dromen vleugels
Adriana Reyes Zendrera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Adriana Reyes Zendrera.

Laatste update: 27 december, 2022

Monotonie en routine kunnen de pit uit het leven veroveren en overnemen, en ons achterlaten zonder die vonk die ons vreugde geeft met elke voorbijgaande dag. Aan de andere kant, als we dingen doen met passie, wordt ons leven verlicht met opwinding en betekenis. Wist je dat de tijd veel sneller gaat als je passie stopt in wat je doet?

Passie is een gevoel dat je kunt herkennen als iets dat zeer intens en diep is. Het dringt je hele lichaam binnen en verlamt je gedachten. Het maakt elke activiteit die we doen vervullend en misschien zelfs moeiteloos. Het is alsof je wordt binnengevallen, eerst door verrassing, daarna door geluk en onbeschrijfelijke tevredenheid.

“Hoe het ook zij, we hebben een soort ster nodig om mee te verbinden, want de bron van passie is motivatie en nieuwsgierigheid.”

-Robin Sharma-

Bijvoorbeeld, beeld je een kind in dat zo op gaat in het spelen van voetbal dat hij al het andere vergeet. Of stel je voor dat een vrouw de dansvloer opstapt… je ziet meteen de verandering in haar gezicht…

Raak gemotiveerd om met je passie in contact te komen

Motivatie is een psychologische component dat ons gedrag stuurt, onderhoudt en uitvoert. Als we passie willen, zullen we eerst moeten zien wat ons motiveert en drijft. Motivatie wordt een belangrijke factor in het verbinden met onze passie.

Je passie en motivatie

Passie is een speciaal ingrediënt dat onze doorzettingsvermogen en motivatie wakker maakt. Het is als brandstof voor onze doelen en dromen. Het moedigt ons aan om de handdoek niet in de ring te gooien bij de eerste moeilijkheid die aan de orde komt. Zonder passie en verlangen hebben we geen energie, kunnen we onszelf niets laten doen.

“Ik probeer geen beslissingen te nemen waar ik niet enthousiast over ben.”

-Jake Nickell-

Traditioneel spreken we over twee soorten motivatie: extrinsieke en intrinsieke. Extrinsieke motivatie is wanneer we iets doen dat niet voor onze eigen directe bevrediging is, maar voor een resultaat dat ons ten goede komt. In dit geval is er zelden echte passie. Denk bijvoorbeeld na over je werk en hoe je dingen doet die je niet leuk vindt om salaris te krijgen.

Intrinsieke motivatie, aan de andere kant, is wanneer we iets doen gewoon omdat het bevredigend is om te doen. We verwachten er niets voor terug behalve die tevredenheid. Bovendien opent een keuze meestal de deur naar intrinsieke motivatie. Met andere woorden, deze vrijheid van handelen voedt ons enthousiasme. Dan begint het momentum en voelen we ons eigenaar van onze zoektocht naar geluk.

Passie komt van het verbinden met je innerlijke kind

Verbinding maken met je passie is niet altijd makkelijk. We worden volwassenen en krijgen overtuigingen die ons beperken en ons losmaken van het meest natuurlijke en spontane deel van onszelf. Soms vergeten we onze dromen en verlangens en komen we vast te zitten in een rigide leven. We laten ons meeslepen door de dagelijkse verplichtingen.

Iets dat ons kan helpen om ons enthousiasme terug te krijgen is om ons innerlijke kind naar buiten te laten. We hebben er allemaal één. Weet je nog hoe het was om een kind te zijn? Wat vond je leuk of spannend? Misschien vond je het bijvoorbeeld leuk om op het strand te spelen en zandkastelen te bouwen, puzzels te maken en verhalen te verzinnen.

“We moeten luisteren naar het kind dat we ooit waren, het kind dat nog in ons bestaat. Dat kind begrijpt magische momenten.”

Paulo Coelho

Jong meisje, klaar om te vliegen

Voeg nieuwsgierigheid en toewijding toe aan wat je doet. Doe alsof het de eerste keer is dat je iets doet waar je van geniet. Alleen dan kun je de apathie bestrijden die resulteert in een agenda vol met lijstjes die je af moet werken. Je innerlijke kind zal blij zijn om nieuwe hobby’s en projecten die je in gedachten hebt te verkennen. Als je het toestaat, neemt het je mee op reis naar nieuwe werelden.

Maak er een gewoonte van om je passie elke dag te voeden

Je passie kan worden gekoesterd en aangeleerd als je erin slaagt je aandacht af te leiden van je taken. Dus als je nog niets hebt gevonden waar je gepassioneerd over bent, volg dan gewoon je nieuwsgierigheid totdat je dingen vindt die je het gevoel geven dat we hierboven beschreven hebben.

In deze herontdekking moet je in jezelf duiken en je diepste behoeften verkennen. Je passie geeft vleugels aan je verlangens en dromen. Hoe het ook zij, je hebt nog tijd om het te vinden. Begin prioriteit te geven aan je dromen. Zij zijn immers het roer van je leven; zij leiden je waar je heen wilt en geven zin aan je dagen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.