Hoe kan je gelukkig oud worden?

Hoe kan je gelukkig oud worden?
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 26 februari, 2018

We willen allemaal gelukkig zijn wanneer we ouder worden. Zelfs als het leven niet helemaal rozengeur en maneschijn was, kunnen we nog steeds een betere toekomst hebben. Dit is vooral belangrijk wanneer we ouder worden en tot het besef komen dat ons niet veel tijd meer rest. Maar gelukkig oud worden is mogelijk.

Want er zijn enkele basisacties die we kunnen ondernemen om onze levenskwaliteit te verbeteren en gelukkig ouder te worden. In dit artikel focussen we op methoden die gebaseerd zijn op het behouden van onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Ze leggen de klemtoon op een aantal essentiële dingen, zoals voor je lichaam zorgen en genegenheid ontwikkelen.

Het is waar dat bijna niemand ooit klaar is voor het ouder worden. Op de een of andere manier verrast het ons altijd. Maar nadat we van de eerste schok hersteld zijn, is het tijd om onszelf te heroriënteren. Want het doel is gelukkig oud worden. Hier geven we je vijf tips die je helpen om hierin te slagen.

“Ouder worden is net als een berg beklimmen: hoe hoger je komt, hoe meer kracht je nodig hebt, maar hoe verder je ziet.”

-Ingmar Bergman-

1. Gelukkig oud worden door te bewegen

Beweging is de ideale manier om wanneer je ouder wordt, een gelukkig en gezond leven te leiden. Lichamelijke activiteiten doen de productie van de hormonen die een gevoel van welzijn bevorderen, stijgen. Endorfines zijn één van de meer bekende hormonen.

Bovendien is beweging een middel om al onze organen gezond te houden en ervoor te zorgen dat ze goed werken. Het is dus een uitstekende preventieve maatregel.

Ook onze hersenen hebben oefening nodig. Lezen, schrijven, puzzels of andere spelletjes die bedoeld zijn om de geest te stimuleren, zijn allemaal activiteiten die ons doen nadenken. Zelfs op oudere leeftijd helpen ze ons onze cognitieve functie te onderhouden.

Twee oudere vrouwen die samen rennen

2. Versterk je sociale banden

Afzondering is op geen enkele leeftijd goed. Je hebt geen miljoen vrienden nodig. Maar het is wel belangrijk dat je een stabiel sociaal netwerk hebt. Interactie met anderen zorgt ervoor dat onze hersenen blijven werken. En uiteraard maakt het ook het leven aangenamer.

Soms beginnen we onze goede vrienden minder te zien omwille van omstandigheden die buiten onze controle liggen. Toch raden we je aan om deze banden te verzorgen en te ontwikkelen. Het is altijd gemakkelijker gelukkig oud te worden als we waardevolle vriendschappen hebben. Dit zijn mensen die ons begrijpen en ondersteunen.

3. Zorg dat je vrienden van verschillende leeftijden hebt

Vriendschap is één van de meest vrije en één van de beste relatievormen die er bestaan. Van nature is het erg flexibel. Het is dus een goed idee om jezelf niet te beperken tot alleen vriendschappen met soortgenoten. Intergenerationele vriendschappen zijn meestal erg nuttig.

Een ouder persoon moet in contact blijven met jonge mensen. Tegelijkertijd kunnen jonge mensen geweldige voordelen genieten van hun contact met oudere vrienden.

In beide gevallen zullen er barrières bestaan. Maar er zal ook sprake zijn van gemeenschappelijke dingen. We kunnen gelukkig oud worden wanneer we alle waarde kennen die in intergenerationele relaties bestaat.

Een oudere vrouw die samen met een jongere vrouw een gekke bek trekt

4. Doe alleen de dingen waarvan je houdt

Willen we gelukkig oud worden, dan zullen we bepaalde gebieden in ons leven moeten opruimen. Op een gevorderde leeftijd weten we immers wat ons vreugde brengt en wat niet.

Omwille van plicht en toewijding hebben we al vele dingen gedaan. Nu is het tijd om ons leven te wijden aan de dingen waarvan wij houden en die we waarderen. Er is geen tijd te verliezen.

De laatste jaren van het leven zijn niet het moment om jezelf de dingen te ontzeggen die je wil. Eigenlijk is het precies het tegenovergestelde. We hebben de doelstellingen al bereikt die we konden halen. Nu is het tijd om onze focus te veranderen.

Laten we onszelf toespitsen op de dingen die ons vreugde verschaffen. Laten we dingen doen die een vonkje in onze ogen laten glinsteren. Het moment is gekomen om op te houden met tijd te verspillen aan dingen die ons niet interesseren.

5. Ga op zoek naar nieuwe rollen

Uiteraard hebben we allemaal onze vaste gewoonten. Maar dat betekent niet dat er geen ruimte is voor vernieuwing. Want eigenlijk houden we nooit op met onszelf te leren kennen. Misschien verrassen we zelfs onszelf en ontdekken we een nieuwe passie.

Eén manier om gelukkig ouder te worden is door nieuwe rollen uit te proberen. Durf te doen wat je voordoen nog nooit gedaan hebt. Ontdek nieuwe manieren om je talenten tot uiting te brengen. Ontwikkel de mogelijkheden waaraan je tot op heden geen aandacht besteed hebt.

Een vrolijk stel dat gelukkig oud worden heeft waargemaakt

De oude dag kan een prachtig deel van ons leven zijn, op voorwaarde dat we het met een goede houding aanpakken. Ja, we zullen afscheid moeten nemen van de vele mooie voordelen van de jeugd.

Maar op oudere leeftijd zijn we vrijer en completer. We hebben een beter perspectief op alles. Dat is de reden waarom we gelukkig oud kunnen worden en dankbaar kunnen zijn voor de wonderen van de gouden jaren. Wellicht ook interessant voor jou

Liefde kent geen leeftijd
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Liefde kent geen leeftijd

Ze zeggen dat liefde geen leeftijd kent. Maar wat is de kans van slagen van een relatie waarin er sprake is van een significant leeftijdsverschil?


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.