Wanneer ik oud ben, wil ik jonge mensen aan mijn zijde

Wanneer ik oud ben, wil ik jonge mensen aan mijn zijde

Laatste update: 09 augustus, 2017

Wanneer de jaren zijn tol beginnen te eisen en mijn huid getekend is door rimpels, wil ik jonge mensen en vrolijke harten aan mijn zijde. Ik wil dat mijn botten pijn doen van het harde lachen en ik wil dat mijn vermoeide voeten blijven dansen. Ik wil de mensen niet verliezen die mijn ziel enthousiasmeren en me hoop geven.

Ik deel deze verlangens met de meeste mensen. Maar het is ook waar dat ouder worden niet plezierig is. Buiten het feit dat je wijsheid en persoonlijke balans verkrijgt, betekent ouder worden toch vooral verliezen. Je verliest je jeugdigheid, je gezondheid, je energie en zelfs je toekomst. En dan word je je er van bewust dat de belangrijkste dingen in het leven je persoonlijke relaties zijn.

“Weten hoe ouder te worden, is het meesterwerk van het leven en een van de meest complexe onderdelen van de moeilijke kunst van het leven”
-Henri Frédéric Amiel-

Aankomen in de laatste fase van het leven met bijzondere mensen aan je zijde is zonder twijfel het meest waardevolle waar je in kunt investeren en je zou nu moeten beginnen met investeren. Ga op zoek naar bescheiden, geweldige en magische mensen met jonge geesten die leven toevoegen aan je jaren en geluk aan elke kaars die je op je verjaardagen uitblaast.

Schaatsen


Mensen met jonge geesten verouderen nooit

Het hebben van een jonge geest is een privilege dat voor maar weinig mensen weggelegd is. Zelfs sommige jonge mensen hebben de geest van een 80-jarige. Hun horizonnen zijn niet verbreed door nieuwe perspectieven en ze laten geen ruimte voor spontaniteit, nieuwsgierigheid of passie voor het leven.

Dit soort mensen zijn helemaal niet nuttig als je de laatste treden van je leven beklimt. Tijdens deze periode heb je de behoefte aan meer kracht, energie en positiviteit om de fysieke pijn van je botten te verlichten, of van het verlies van een kind, of het verdriet dat soms rond je heen hangt zonder enige schijnbare reden, wanneer het bestaan gewoon te zwaar is.

Vrolijke harten en jonge geesten zijn je beste bondgenoten die je helpen om de dingen helderder te bekijken vanaf de top van de berg van persoonlijke volwassenheid. Want ouder worden is, in de eerste plaats, de kunst van het hoopvol blijven en dit is wat je krijgt van mensen die zo’n speciale glans in hun blik hebben.

Het is het licht in je hart dat heeft geleden en zichzelf heeft geheeld, dat begrijpt dat elke dag een nieuwe mogelijkheid is om gelukkig te zijn, of je nu 20, 50 of 70 jaar bent.

Oma's in een Hut

Ik wil alleen de beste aan mijn zijde

Volgens een interessant onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Current Biologydelen mensen en makaken veel meer gedragingen dan we denken. Een van die gedragingen is dat we ons ontwikkelen naarmate we ouder worden en erg selectief worden in onze vriendschappen.

Het moge duidelijk zijn dat velen van ons dit al doen voordat we de grens van 70 jaar overschrijden. Maar, zoals veel primaten, hebben we een vitale behoefte om ondersteuning te zoeken en aan gezelschap van significante mensen in ons leven op het moment waarop onze tijd op raakt.

Ooit werd dit uitgelegd door een simpele – maar incorrecte – redenering. Mensen zeiden dat wanneer je ouder wordt, je minder bronnen hebt en minder energie, dus om op veilig te spelen focus je je op wat je dichtbij je hebt. Maar vandaag de dag is het duidelijk dat het niet echt zo werkt. In werkelijkheid volgen zowel makaken en mensen een fundamentele wet: je moet jezelf omringen met speciale mensen en genieten van een fijne, waardevolle tijd samen. 

Oma's in de Regen

Als kinderen passen we deze selectiefilter niet toe. We klampen ons gewoon vast aan de eerste mensen die we tegenkomen, of het nu voor de liefde is of voor vriendschap. Maar aangezien we leren van onze ervaringen, begint ons interne kompas ons langzaam maar zeker te begeleiden en uiteindelijk weten we wat bij ons past en wat niet.

Wanneer je een oude leeftijd bereikt, heb je nog steeds het verlangen en de energie om mensen te ontmoeten en te socialiseren. Het is alleen dat je een stuk selectiever hierin wordt. Je waardeert niet simpelweg alles meer. Laura Ameling, een wetenschapper in het Duitse Primatencentrum, ontdekte dat bejaarde makaken rondhingen met een select paar leden uit hun groep (ongeacht hun leeftijd) en de anderen afwezen.

Het grootste gedeelte van de tijd wijdden ze zich aan het socialiseren in deze kleine groepen, wat inhield dat ze voor elkaar zorgden en elkaar vlooiden. Bovenal zochten ze naar verrijkende relaties in de laatste jaren van hun leven. En hetzelfde geldt voor mensen. Niemand is zo waardevol als de mensen die dicht bij je staan, elke dag.

Om oud te worden op een zo goed mogelijke manier, moet je je idealiter omringen met mensen met een jonge geest. Dappere mensen, vol met licht en kracht, die je blijven aanmoedigen om te leren, om te genieten en om de moeilijkheid van ziekte en verlies onder ogen te zien. Want ook al is het verstrijken van de tijd onvermijdelijk, verouderen in je geest en in je ziel is een optie waarvoor je niet zou moeten willen kiezen.