Het vinden van steun in een wereld waar iedereen je de rug toekeert

Het vinden van steun in een wereld waar iedereen je de rug toekeert

Laatste update: 13 juni, 2017

Soms wordt onze moed roestig en bijna zonder te weten hoe worden we overrompeld door ontgoocheling. Dat is wanneer we het meeste steun nodig hebben, en dat is ook wanneer de meeste mensen ons de rug toekeren. Totdat iemand opeens de magische woorden uitspreekt die een genezende werking hebben: ik ben er voor je, alles komt goed, maak je geen zorgen.

Steun is een basiswaarde die verder gaat dan een simpel sociaal geweten of solidariteit tegenover onze leeftijdsgenoten. Steun betekent reageren met affectie. Het betekent ook het materialiseren van onze empathie tot hulp. Het impliceert het steunen van iemand met emoties en met actie waarin ware affectie verborgen ligt. De meeste toegewijde en integrale soort affectie.

Ik zal bij je zijn, en je te allen tijde ondersteunen. Ik zal de vreugde achter je glimlach zijn. De hand die je omhoog helpt als je hard gevallen bent, en je je niet eens meer kunt herinneren om van jezelf te houden. Vergeet nooit dat je me altijd bij je zal hebben tijdens de moeilijke tijden. Want tijdens de goede tijden kan iedereen er voor je zijn.

Het is interessant hoe we allemaal op een of andere manier onszelf zien als sterke en onkwetsbare wezens met een gouden schild. Ondanks dat valt iedere krijger wel een keer tijdens de strijd. En we zijn niet zwakker door om hulp te vragen. We zijn allemaal dankbaar voor een helpende hand tijdens tegenslag.

Steun

Emotionele steun, de oprechte taal van het hart

Steun is soms een taal die in verschillende tongen spreekt. Sommige mensen weten niet hoe ze erom moeten vragen. Ze zijn terughoudend, zijn stil, verstoppen zich en gaan verder met hun leven met een gebroken ziel en een geest die overgenomen is door wanhoop. Anderen weten op hun beurt niet hoe ze het moeten geven. Ze begrenzen zichzelf tot korte momenten waarop ‘dat is niet belangrijk’ of ‘je maakt je te veel zorgen’ het enige is dat uit hun mond komt omdat ze anderen willen behagen en er snel vanaf willen zijn.

Emotionele steun zou dezelfde taal moeten spreken als het hart van de person die in nood verkeert. Je moet jezelf erop richten. Om dit te kunnen doen hebben we twee basisdimensies nodig. Het oprechte verlangen om je te verbinden met de persoon die voor je zit, en de juiste vaardigheden om die hulp aan te bieden, die troost, die steun.

In een wereld waar zoveel mensen hun rug naar anderen toekeren, moeten we eraan wennen andere mensen aan te kijken. Onze kinderen verlangen naar die dagelijkse steun, die gewoon te bereiken is door er te zijn. Door hen te laten zien dat ze uniek, speciaal en geweldig zijn. Steun is ook het vermogen om licht te bieden wanneer iemand overweldigd wordt door duisternis.

Het steunen van je geliefden, een band van kracht

Wederzijdse steun in onze relaties is als een brug die je kunt gebruiken om je met meer vertrouwen over de problemen van het leven heen te zetten. Boven alles betekent dat dat je niet moet opgeven zodat je samen kunt bereiken wat je alleen niet lukte. Het betekent natuurlijk ook dat er iemand van ons houdt op momenten dat we het gevoel hebben dat we dat niet verdienen.

Als jouw wereld neerstort, kom je naar de mijne… We zullen het stuk voor stuk herbouwen, vezel voor vezel, zodat niets ontbreekt, zodat niets van wat jou uniek maakt ooit weer kan verdwalen.

Steun

Het steunen van de persoon van wie we houden vereist een subtiele, maar diepe wijsheid die we allemaal zouden moeten aannemen en uitoefenen. We geven je een paar simpele strategieën om over na te denken:

  • Je moet respectvol omgaan met de emoties en gevoelens van je partnerKies altijd voor een ik begrijp het of een ik ben er voor je in plaats van te zeggen dat het allemaal niet zo erg is.
  • Behoud lichamelijk contact, spreek de taal van knuffels en strelingen. Neem je partner’s hand als hij zijn hart bij je uitstort. Bied hem oprechte steun en affectie, authentieke empathie.
  • Maak je partner nooit belachelijk, hoe onschuldig zijn problemen ook lijken. Niet tegenover hem zelf, en al helemaal niet in het openbaar.
  • Stel een gesprek nooit uit als je geliefde je iets belangrijks wil vertellen, laat het niet zitten voor een andere keer. Het beste moment is altijd nu.

Het plezier van weten dat je er altijd zal zijn

In een maatschappij waarin we gewend zijn aan het keren van onze ruggen naar mensen in plaats van het geven van knuffels, moeten we deze mentaliteit veranderen. We moeten de unieke, geweldige en geneeskrachtige taal van steun leren.

Ondersteuning betekent vooral dat je iemand op je schouders optilt om diegene hoger te kunnen plaatsen. Om hem te helpen andere perspectieven te kunnen zien. Andere paden te bewandelen die zijn huidige moeilijkheden uit de weg te gaan. Goede steun is steun die ons toelaat om te groeien, niet een steun die ons op een paternalistische manier vernedert, ons herinnert aan de fouten die we hebben gemaakt, of aan de wonden die we hebben geleden.

Steun

Het is ook fijn om te kunnen vertrouwen op die wijze mensen die weten hoe ze er voor ons moeten zijn als we ze nodig hebben. Mensen die niets terug vragen en die ons volledig accepteren, met onze deugden en onze gebreken. Met onze obsessies en weerloosheid.

Denk er ook aan dat het niet je overtuigingen zijn die je tot een betere persoon maken, het zijn je acties. Dus als jij mensen in je leven hebt die zonlicht in hun hart hebben en glitterstof in hun zakken, behandel hen dan ook zo. Steun hen als ze het nodig hebben, houd ze gezelschap, verzorg ze en til ze op, zodat ze ook over je schouder heen kunnen kijken. Help ze een nieuwe horizon te zien, nieuwe kansen in tijden van tegenslag.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.