Mijn dierbare leven, ik ga met passie leven!

Mijn dierbare leven, ik ga met passie leven!

Laatste update: 20 november, 2017

Mijn geliefde leven, ik wil jou zeggen dat ik spijt heb van alle momenten dat ik jou verwaarloosd heb. Het spijt me ook dat ik niet altijd ten volle gebruik gemaakt heb van alles wat je mij geschonken hebt. Nu heb ik mijn angsten, mijn verlegenheid en mijn vooroordelen overwonnen. Ik beloof je, vanaf nu zal ik met passie leven. Tot de zon opkomt, wil ik met jou dansen, van je houden en naar je luisteren. Ik wil jou doen lachen tot je buikpijn hebt en naar adem snakt. Want jij en ik begrijpen elkaar. We verdienen die vreugde.

“De drie grote essentiële elementen van geluk zijn: iets te doen hebben, iemand graag zien, en hoop.”

-Thomas Chalmers-

Misschien lijkt het alsof het doel om zo intens te leven vooral een zoektocht naar genot is. Maar achter deze visie ligt een eenvoudig idee. Iedereen, van antropologen tot sociologen (en ook de positivistische psychologen) is het er mee eens. Alle handelingen die menselijke wezens uitvoeren, bezitten twee erg fundamentele motivaties: overleven, en wanneer dit verzekerd is, gelukkig zijn.

Bestaan, elke ochtend je ogen openen, de ene voet voor de andere zetten en je met anderen verbinden… Al deze dingen zijn een ononderbroken proces van ‘vallen en opstaan’. Door middel van dit proces leren we stap voor stap te bereiken wat we het meest verlangen: stabiliteit, innerlijke vrede, welbevinden, en in essentie… gelukkig zijn. Om ons doel te bereiken moeten we aan dit recept nog één ding toevoegen: passie.

Vrouw die een zeer gepassioneerde dans move maakt

Het geheim: met passie leven

De belangrijkste en meest bruikbare theorie op dit gebied is de humanistische psychologie. Maar we kunnen dit niet begrijpen zonder de hulp van grote geesten als Carl Rogers en Abraham Maslow. Zij waren de eersten die erop gewezen hebben dat wij de makers zijn van onze eigen vervulling. Volgens hen zijn wij de enige personen die dagelijks aan onze persoonlijke groei en geluk moeten werken.

Vóór Rogers en Maslow hebben andere denkrichtingen, zoals de psychoanalyse van Freud of zelfs de gedragspsychologie, de mens omschreven als een passief wezen dat niet in staat is om zijn omgeving te beïnvloeden. Maar niets is minder waar. Dat heeft Rogers ons geleerd. Voor de mens zijn weinig dingen zo belangrijk als zich te zien als functioneel en in staat om de dingen rond hem te veranderen. Om dit te bereiken gebruikt de mens vier basiselementen: een flexibele geest, een gevoel van vrijheid, zelfvertrouwen en een open houding voor ervaringen.

Vele psychologen die hetzelfde thema bestudeerden, hebben nog een element toegevoegd. Ze noemden het ‘gepassioneerd doel’. Bovenaan de piramide van Abraham Maslow staat zelfrealisatie. Om dit te bereiken en ervoor te zorgen dat het een stevige en positieve impact heeft op ons leven, hebben we passie nodig. Met een gepassioneerd doel vormt zich een stabiel en oprecht engagement in onszelf. Het zal ons de mogelijkheid bieden om tegenslag te overwinnen. We zullen onze angsten en zorgen vergeten. Op die manier zal elke dag van ons leven gevuld zijn met motivatie en de belofte van onze dromen.

Wie met passie en verlangen leeft, niet bang is of twijfelt, begrijpt dat alles een reden heeft, en die reden is het aangenaam te maken voor jezelf en jezelf vreugde te schenken…

Boerin die sterren ophangt aan de hemel

Vanaf nu ga ik ten volle leven

We kunnen met enige zekerheid zeggen dat de huidige samenleving een maatschappij van consumeren is. Ze heeft ons ervan overtuigd dat geluk een kortstondige en vluchtige toestand is. Bijna altijd is het verbonden met ondeugden en het verwerven van bepaalde producten. Een mooie auto, een specifiek merk van telefoon, luxe thuis, kleren met een merknaam… Al deze dingen verschaffen ons wegwerpgeluk. Het is een vals gevoel van welzijn. Bovendien raken we er echt aan verslaafd.

Misschien is het beter om de dingen vanuit een ander en logischer perspectief te bekijken. Laten we voor eens en altijd aanvaarden dat geluk niet kortstondig of vluchtig hoeft te zijn. Hoe kunnen we het leven leiden dat we willen? Een leven dat we nodig hebben en ons blijvend een goed gevoel geeft? Om dit te bereiken moeten we dagelijks aan bepaalde aspecten van het leven werken.

Laten we die aspecten eens nader bekijken.

Twee mensen die langs een rivier staan en hun leven met passie leven

De sleutels tot een leven met passie

  • Gepassioneerd doel. We willen dag na dag gelukkiger zijn en garanderen dat ons welzijn blijvend en bevredigend is. Daarom moeten we op zoek gaan naar de innerlijke passies die ons definiëren en ons leven vorm geven. Hoe kunnen we dat doen? We moeten ervoor zorgen dat alles wat we doen, ons een voldaan gevoel geeft. Het is belangrijk dat we dingen doen die in harmonie zijn met onze waarden, onze identiteit en onze persoonlijke interesses.
  • Rationeel denken. Tegenwoordig zien we in dat gevoelens en intuïtie een belangrijke rol spelen in het begrijpen van ons gedrag. Toch moeten we ook duidelijk beseffen dat we in onze inspanningen om gelukkig te zijn rationele, kordate en objectieve beslissingen moeten nemen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat we van bepaalde mensen afstand moeten nemen. Of misschien moeten we beslissen om een baan op te zeggen en een nieuw project te starten enzovoort… Al deze beslissingen vereisen dat we logisch en rationeel denken. Maar nog iets anders is hier nodig: moed.
  • Zelfdiscipline. Dit klinkt wellicht anders dan wat de meeste mensen geloven. Maar om ten volle te leven heb je ook een zekere mate van zelfdiscipline nodig. Soms moeten we onmiddellijke bevrediging even uitstellen en vergeten. Want dat is nodig om op lange termijn betere resultaten te bereiken.

Wie gelukkig wil zijn, vermijdt uitstelgedrag, investeert tijd in zijn persoonlijke groei en weet hoe hij moet vechten voor wat hij wil.”

Om te besluiten…

Om een meer betekenisvol en positief leven te leiden is wilskracht, discipline en moed nodig. We weten allemaal dat we soms zware beslissingen moeten nemen, maar deze beslissingen zullen ons helpen om onze langverwachte wensen te vervullen.