Identiteitsdiefstal op sociale media veroorzaakt echt psychologisch leed

Is je identiteit ooit gestolen op Instagram, Facebook of Twitter? Zo ja, hebben ze namens jou foto's gepubliceerd en geplaatst? Dit is een ervaring die miljoenen mensen hebben meegemaakt. Het is zowel pijnlijk als traumatisch.
Identiteitsdiefstal op sociale media veroorzaakt echt psychologisch leed
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 15 maart, 2023

Anna heeft een Instagram-account met veel volgers. Dankzij dit sociale media-platform kan ze haar kantoorboekhandel onderhouden. Als ze op een dag echter probeert er toegang toe te krijgen, ontdekt ze dat dat niet kan. Ze is gehackt. Bovendien vragen de hackers geld om het te herstellen.

Iets soortgelijks is Seb overkomen. Hij is journalist en gebruikt gewoonlijk Twitter om zijn artikelen te publiceren. Hij realiseert zich plotseling dat iemand zijn gebruikersnaam en wachtwoord heeft overgenomen en in zijn naam onderwerpen over cryptocurrency en pornografie publiceert.

Deze ervaringen overkomen dagelijks duizenden mensen over de hele wereld. Identiteitsdiefstal op sociale media wordt schrijnend ervaren. In feite veroorzaakt het in veel gevallen groot psychisch lijden.

Naast de economische afpersing die eraan ten grondslag kan liggen, of de aantasting van het publieke imago van het slachtoffer, treedt er ook mentale schade op.

Enerzijds is het begrijpelijk dat het slachtoffer woede en frustratie ervaart over het feit dat hij het slachtoffer is van zo’n overval. Het is immers niet gemakkelijk te begrijpen hoe het gebeurt. Bovendien kunnen ze zichzelf verwijten dat ze hun persoonlijke gegevens niet voldoende hebben beschermd.

Anderzijds kan het slachtoffer ook een amalgaam van emoties ervaren wanneer hij beseft hoe een ander individu de controle heeft overgenomen van iets dat hem toebehoort. Dat komt omdat sociale media tegenwoordig het gezicht zijn van onze publieke persoonlijkheden, en dus verbonden zijn met onze persoonlijkheden en identiteiten.

Sociale media zijn voor veel mensen veel meer dan een werkinstrument. Het is een deel van hun leven en is gekoppeld aan hun gevoel van sociale projectie.

Vrouw is gestrest
Hetniet hebben van onze Instagram of Facebook accounts en het zien van andere mensen die ze controleren veroorzaakt groot geestelijk lijden.

Identiteitsdiefstal op sociale media: waarom ik?

Onze gegevens op sociale media zijn de olie van de 21e eeuw. Het wordt gekocht, verkocht en misbruikt. Daarnaast hunkert het online parallelle universum ernaar om alles te weten over ons gedrag. Alle mobiele telefoon apps die we gebruiken bespioneren ons en slaan informatie op over wat we doen en wat we leuk vinden. We zijn ons daar volledig van bewust en geven er zelfs toestemming voor.

Buiten de grote technologiebedrijven bevinden zich echter cybercriminelen. Zij bespioneren ons niet alleen, maar kunnen zich voordoen als onze identiteit door identieke accounts aan te maken of onze accounts te stelen door ons te hacken. Het zal je nauwelijks verbazen dat deze marketing uiterst lucratief kan zijn en dat er heuse maffia’s bestaan die zich richten op hacken. Maar, waarom doen ze het?

  • Voor economische doeleinden. Hackers kunnen ons chanteren als we onze rekeningen willen terughalen, ons om geld vragen, of bedrijven beginnen door zich voor te doen als ons.
  • Om persoonlijke informatie van ons te stelen.
  • Om malware (kwaadaardige computerprogramma’s) te verspreiden.
  • Met het doel namens ons te posten en verkeer naar hun eigen accounts te sturen.
  • Om onze reputaties te beschadigen: om het publieke imago van hun slachtoffers te ondermijnen en te vernietigen.

Het eerste wat je je misschien afvraagt als je sociale media accounts zijn gestolen is: waarom ik? Dit gevoel van hulpeloosheid kan echt verontrustend zijn en het je zelfs moeilijk maken om normaal te functioneren.

Het kapen van sociale media-accounts: een psychologische ontvoering met grote impact

Elk jaar publiceert het Identity Theft Resource Center (ITRC) een rapport (Engelse link) over identiteitsdiefstal wereldwijd. Uit het rapport van 2022 bleek dat van vier op de tien consumenten van sociale media het account werd gestolen. 85 procent daarvan was op het platform Instagram.

Identiteitsdiefstal op sociale media is bijzonder schrijnend omdat de ontwikkelaars het de gebruiker niet gemakkelijk maken om het gestolen account terug te krijgen. Het proces verloopt inderdaad langzaam en moeizaam.

De Wollongong University of Dubai voerde een studie uit (Engelse link) die stelt dat er meer onderzoek nodig is om de psychologische impact van deze voorvallen te begrijpen.  Hieronder zijn enkele van de ervaringen die je kunt opdoen als je slachtoffer bent van dit soort misdrijven.

Onbegrip en frustratie

Identiteitsdiefstal op sociale media treft niet alleen influencers of mensen met grote volgers. Integendeel, iedereen, ongeacht zijn sociale status, is een doelwit voor cybercriminelen. Als het je overkomt, zijn het eerste wat je zult ervaren gevoelens van onbegrip, woede en frustratie.

Het gevoel dat ze een deel van je gestolen hebben

Identiteitsdiefstal is niet te vergelijken met het stelen van een voorwerp. Het is veel ernstiger. In feite is het het verlies van een deel van je identiteit.

Sociale media zijn niet alleen een werkinstrument, maar ook je stem en je publieke persoonlijkheid. Daarom zou je identiteitsdiefstal kunnen zien als een vorm van fysieke agressie. Als dat zo is, kun je emotionele pijn en zelfs psychosomatisch ongemak voelen.

Het onvermogen om terug te keren naar het normale

Het verlies van je identiteit op Facebook, Twitter of Instagram kan betekenen dat je niet in staat bent om de normaliteit van je leven te herstellen. Misschien gebruikte je het als werkinstrument. Of, je bracht er uren op door, op zoek naar versterking, en interactie en het publiceren van berichten.

Hoe dan ook, je routines zijn verstoord. Bovendien kun je het gevoel hebben dat er ‘iets ontbreekt’ en dat je onbegrepen wordt door je omgeving.

Angst en veranderingen in je gewoonten

Woede, verontwaardiging, een gevoel van onrechtvaardigheid, en de demon van angst. Door wat er gebeurd is, stopt je geest niet met draaien. Deze aanhoudende bezorgdheid kan zich vertalen in slapeloosheid of eetstoornissen. Je karakter kan zelfs veranderen. Verder ontbreekt het je aan geduld en zelfs motivatie bij het uitvoeren van je dagelijkse taken en verplichtingen.

Iedereen ervaart bepaalde veranderingen als gevolg van identiteitsdiefstal op sociale media. Maar degenen die het gebruiken als werkinstrument, voor interactie, of als een mechanisme om sociale versterking te verkrijgen, voelen zich meer getroffen.

Vrouw met haar mobiel
Tweestapsverificatie is een van de meest effectieve middelen als het gaat om het voorkomen van diefstal van accounts op sociale media.

Wat kan er gedaan worden?

Als het gaat om het voorkomen van identiteitsdiefstal op sociale media, moet je deze kanalen gaan beschouwen alsof het je huis is. Je moet beschermingsmechanismen vinden zodat niemand je persoonlijke ruimte en wat van jou is en jou definieert kan schenden. De volgende informatie kan nuttig zijn.

  • Herzie de beveiligings- en privacy-instellingen op je accounts.
  • Gebruik multi-factor authenticatie (MFA).
  • Maak sterke wachtwoorden.
  • Blijf op de hoogte en verdiep je in de phishingtechnieken die gebruikt worden bij identiteitsdiefstal.
  • Vermijd het geven van je persoonlijke informatie op sociale media.
  • Accepteer geen vriendschapsverzoeken van mensen die je niet kent.
  • Vermijd het klikken op links van onbekende mensen.
  • Reageer niet op berichten van mensen die je niet kent waarin om persoonlijke informatie wordt gevraagd.

Onthoud ten slotte dat iedereen slachtoffer kan worden van dit soort ervaringen. De pijn en angst zijn echt. Dus, als je het nodig hebt, aarzel dan niet om gespecialiseerde hulp te vragen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.