Facebook wist dat Instagram tieners zou schaden

Uit intern Facebook-onderzoek blijkt dat het bedrijf al jaren weet dat Instagram bij sommige jongeren voor psychische problemen kan zorgen.
Facebook wist dat Instagram tieners zou schaden
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Volgens een rapport in de Wall Street Journal wist Facebook dat Instagram jongeren waarschijnlijk schade zou berokkenen en een nadelige invloed zou hebben op hun geestelijke gezondheid. Sterker nog, ze wisten dat jongeren met een kwetsbaardere persoonlijkheid en een laag zelfbeeld het risico zouden lopen om aan verschillende psychische stoornissen te lijden.

Grote technologiebedrijven, zoals Facebook, voeren periodiek onderzoek uit. Ze doen dit om het gedrag van gebruikers te begrijpen en, op hun beurt, het effect van het gebruik van hun platforms, evenals de wijzigingen die ze daarin aanbrengen.

Instagram is een van de platforms met de meeste gebruikers. Tegelijkertijd is het een van de meest geanalyseerde. Zoals je waarschijnlijk weet, zijn beelden in die app alles.

Als je op Instagram scrolt (beweeg het scherm op je mobiel), dan zit je gevangen door een opeenvolging van foto’s waarin de tekst meestal minimaal is. In dit digitale universum gaan vensters open waaraan jongeren al op jonge leeftijd worden blootgesteld. Ze zijn getuige van scenario’s, vooral visuele, die de constructie van hun eigen verhalen bepalen.

Deze portalen zijn volledig onwerkelijke, kunstmatige universums waar influencers zowel referenties als sociale modelbouwers voor jongeren zijn. Het leven dat ze online laten zien, is echter verre van het leven dat ze in werkelijkheid hebben.

Hieraan zijn andere factoren toegevoegd die we in dit artikel zullen bekijken. Deze factoren versterken het uitgangspunt dat sociale netwerken een gevaar kunnen vormen voor de geestelijke gezondheid.

Het leven alleen begrijpen door wat er op sociale netwerken gebeurt, geeft jonge mensen het gevoel dat ze hun updates op elk moment moeten controleren, zodat ze niets missen.

meisje dat op mobiel hangt om te laten zien dat Facebook wist dat Instagram tieners zou schaden

Facebook wist dat Instagram tieners zou schaden

The Wall Street Journal publiceerde (voor haar abonnees) het eerder genoemde onderzoek over Instagram. Dit is de app die is opgericht door Mark Zuckerberg en zijn collega’s.

Facebook nam Instagram in 2011 over voor twee miljard dollar. Het bedrijf is tot nu toe winstgevend gebleken, hoewel het lijkt alsof de makers wisten dat het gevaarlijk zou kunnen zijn voor potentiële gebruikers.

Dit onderzoek bracht gegevens en informatie aan het licht die al bekend waren bij sommige bedrijven en instellingen die de technologiemarkt reguleren.

De Universiteit van Kentucky deed onderzoek (Engelse link) dat enkele verontrustende gegevens blootlegde. Het ontdekte dat het gebruik van sociale netwerken, zoals Instagram, ervoor zorgt dat adolescenten zich steeds onzekerder, ontevredener en gefrustreerd voelen over hun leven.

Instagram en onwerkelijke perfectie

Facebook wist dat Instagram tieners schade kon berokkenen. Het lijkt er echter op dat er geen stappen zijn ondernomen om hun geestelijke gezondheid te vrijwaren. Bovendien bleek uit het hierboven genoemde onderzoek dat het gebruik van Instagram het zelfrespect aanzienlijk verlaagde bij adolescenten die zich niet goed voelden over hun eigen lichaam.

Verder gaf 40 procent van de Instagram-gebruikers aan zich steeds minder aantrekkelijk te voelen. Er zijn meer gegevens die dit feit ondersteunen. De eerste factor is dat kinderen en adolescenten zich er niet van bewust zijn dat veel van de afbeeldingen die erop staan niet echt zijn.

Ze begrijpen ook niet dat dit universum van schijnbaar perfecte mensen totaal onbereikbare verwachtingen en schoonheidsidealen schept. Dit betekent dat beetje bij beetje hun lichaamsbeeld en de visie die ze van zichzelf hebben volledig vervormd raken. Ze kunnen zelfs gaan geloven dat hun imago niet binnen de parameters valt van wat sociaal aanvaardbaar is.

The Wall Street Journal houdt vol dat Mark Zuckerberg en zijn hele team van tevoren wisten dat deze app bijzonder ‘giftig’ zou zijn, vooral voor tienermeisjes. In feite creëert de Instagram-cultuur een omgeving waar alleen perfectie telt.

Depressie en zelfmoordgedachten: Facebook wist dat Instagram kwaad zou doen

De tirannie van dergelijke en absolute afhankelijkheid van schermen leidt veel jonge mensen tot depressies, angststoornissen en zelfs zelfmoordgedachten. De Johns Hopkins School of Medicine heeft onderzoek gedaan (Engelse link) dat deze zorgwekkende realiteit onder de aandacht brengt.

Sinds de komst en verspreiding van sociale media twee decennia geleden, zijn de levens van jongeren en adolescenten volledig veranderd, vooral op het gebied van geestelijke gezondheid. In feite is de incidentie van depressie en suïcidaal gedrag gestegen, tot het punt dat zelfmoord de belangrijkste doodsoorzaak is tussen de leeftijd van 10 en 34 jaar.

Het gevoel iets te missen als ze niet verbonden zijn en de obsessie met het voortdurend versterken van hun foto’s en publicaties leidt ertoe dat ze een ongezonde levensstijl opbouwen. Er is nog een ander feit. Dit is dat hun hersenen, vooral op deze leeftijden, constant geprogrammeerd zijn om zichzelf met anderen te vergelijken.

In het verleden had dit nuttig kunnen zijn om te evolueren en van elkaar te leren. In het digitale tijdperk heeft het echter geen zin. Omdat ze onrealistische en onbereikbare modellen als referentie gebruiken.

Tieners die over Facebook praten, wetende dat Instagram tieners zou schaden

Het belang van voorlichting en preventie

Facebook wist dat Instagram jongeren schade zou berokkenen, en toch heeft het zelfs geen van zijn mechanismen veranderd om deze impact te verminderen. Bovendien betekenen de algoritmen van de app dat het ons meer accounts suggereert om naar te kijken op basis van wat we al hebben bekeken.

Als een tiener bijvoorbeeld een influencer volgt die uitlegt hoe je moet afvallen, krijgt hij meer posts over hetzelfde onderwerp.

Wat kan er aan deze zorgwekkende realiteit worden gedaan? De oplossing ligt niet in het verbieden van het gebruik ervan. In feite zou dit van weinig nut zijn. Wat echt nuttig is, is voorlichting en preventie.

Daarom is het essentieel om te werken aan aspecten als eigenwaarde, acceptatie van het eigen lichaam en andere dynamieken die verder gaan dan de schermen. Dit zou helpen om deze jonge mensen te verankeren in de echte wereld. Het is een goed idee om het in gedachten te houden, voor de toekomstige gezondheid en het geluk van onze jongeren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Rajanala S, Maymone MBC, Vashi NA. Selfies-Living in the Era of Filtered Photographs. JAMA Facial Plast Surg. 2018 Dec 1;20(6):443-444. doi: 10.1001/jamafacial.2018.0486. PMID: 30073294.
  • Salomon I, Brown CS. The Selfie Generation: Examining the Relationship Between Social Media Use and Early Adolescent Body Image. The Journal of Early Adolescence. 2019;39(4):539-560. doi:10.1177/0272431618770809

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.