Mijn ervaringen met slapeloosheid

Als jij last hebt van slapeloosheid, weet je hoe verwoestend het is. Inderdaad, als je niet goed kunt slapen, realiseer je je hoe belangrijk rust is. In dit artikel vertel ik je over mijn ervaring met slapeloosheid.
Mijn ervaringen met slapeloosheid

Geschreven door Redactieteam

Laatste update: 01 januari, 2023

Ik ben al eerder 48 uur achtereen wakker geweest. In feite was bedtijd jarenlang een wrede herinnering aan de onmogelijkheid van rust voor mij. Ik denk dat mijn slapeloosheid voortkwam uit een verlies dat ik in mijn adolescentie leed en waarvan ik niet wist hoe ik ermee om moest gaan. Ik had echter het geluk dat ik uiteindelijk hulp vond die me redde.

Jezelf niet in de handen van Morpheus kunnen leggen en bij zonsopgang moeten opstaan, als iedereen slaapt en alles donker en stil is, is buitengewoon onaangenaam. Hoewel ik wist dat ik niet alleen was, voelde ik me toch ongelooflijk eenzaam.

Slapeloze vrouw
Soms heb ik plannen en afspraken moeten uitstellen die ik door de vermoeidheid onmogelijk kon nakomen.

De gevolgen van slapeloosheid

Heb jij je ooit slaperig gevoeld terwijl dat niet zou moeten? Hoewel ik ‘s nachts niet kon slapen, gaapte ik overdag vaak en viel zelfs in de klas in slaap. Mijn slaperigheid overdag was buitengewoon ernstig.

Overdag doen normale mensen productieve dingen: naar hun werk, school of universiteit gaan, of rondhangen met hun vrienden of partners. Het was vreselijk om niet de dingen te kunnen doen die mensen die kunnen slapen normaal doen.

Ik begon voor al mijn vakken te zakken. Ondanks het studeren gingen mijn prestaties drastisch achteruit. Na verloop van tijd begreep ik dat slaap een fundamenteel fysiologisch proces is voor het geheugen.

In feite is het dankzij de slaap dat de overdracht van informatie op korte termijn wordt vastgehouden en overgebracht naar het langetermijngeheugen. Daarom kon ik, omdat ik niet kon slapen, geen nieuwe informatie vasthouden.

Vrouw is wakker
De grootste gevolgen van slapeloosheid voor mij waren angst, prikkelbaarheid, isolatie en een laag humeur.

Therapie hielp me

Ik besloot een psycholoog te bezoeken. Ik had geluk, want ik weet dat sommige mensen moeilijk toegang hebben tot effectieve en betaalbare psychologische zorg. In therapie leerde ik wat angst inhield en hoe gerommel mijn slaap beïnvloedde.

Naar een psycholoog gaan was een van de meest geruststellende ervaringen van mijn leven. In een veilige omgeving zijn, zonder je veroordeeld te voelen, en in staat zijn om “los te laten” was radicaal bevrijdend.

Bij de psycholoog leerde ik dat praten over problemen met anderen geen teken van zwakte is. Door te praten over de dingen waardoor ik me kwetsbaar en hulpeloos voelde, ging ik het leven door een vriendelijkere bril bekijken.

Wat ik heb geleerd

In de therapie leerde ik bepaalde gedragingen die ik moest uitstellen. Het eerste was om niet meer naar de klok te kijken. Dit is een van de ergste eigenschappen van een slapeloze.

Ik dacht altijd: “Is het drie uur ‘s nachts? Ik krijg nooit genoeg slaap! Maar ik moet goed slapen om te kunnen presteren, dus ik ga morgen nutteloos zijn.” Zonder twijfel was kijken naar de tijd echt contraproductief.

Als ik slapeloosheid ervaar, vermijd ik om naar de tijd te kijken, omdat dat alleen maar brandstof aan het vuur toevoegt.

Na verloop van tijd leerde ik dat slaap niet te sturen is. Ik begreep ook dat er maatregelen genomen kunnen worden om het gemakkelijker te maken, zoals het hebben van een nachtelijke routine of sporten. Het is ook nuttig om de hersenen een beetje te vermoeien met wat lezen, in plaats van passief voor een scherm te zitten.

De schaduw van slapeloosheid (Spaanse link) blijft me van tijd tot tijd bezoeken, maar nu heb ik de instrumenten om die te bestrijden. Ik sport, probeer licht en vroeg te eten, en oefen een oefening die ik van mijn psycholoog heb geleerd, genaamd uitstel van zorgen. Die bestaat eruit dat ik bewust besluit mijn zorgen uit te stellen tot de volgende ochtend. Het werkt echt!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Sarrais, F., & de Castro Manglano, P. (2007). El insomnio. In Anales del sistema sanitario de Navarra (Vol. 30, pp. 121-134). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.
  • Terrés, B., Cabañero, E. D., Vivas, C. G., Parreño, B. G., Castaño, S. D., Gesler, M. A., … & Rovira, E. L. (2022). Variables asociadas al éxito de la terapia cognitivo conductual grupal para el insomnio: resultados preliminares. Actas españolas de psiquiatría, 50(5), 233-240.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.