Houd je echt van je partner of idealiseer je hem?

Als je verliefd wordt, is het normaal dat je een illusie creëert. Maar als je het in de loop van de tijd volhoudt, is dit dan echt liefde? Hier reflecteren we op het verschil tussen de twee.
Houd je echt van je partner of idealiseer je hem?

Laatste update: 02 januari, 2022

Als je begint te daten, is alles meestal geweldig. Naarmate de tijd verstrijkt, leer je je partner echter wat beter kennen. Dan ontdek je of je ze echt leuk vindt en ervan houdt zoals ze zijn, of dat je ze hebt geïdealiseerd en in een droom hebt geleefd.

Als het gaat om het beginnen van een romantische relatie, is het heel normaal om je een beeld te vormen van de persoon die je net hebt ontmoet. Je hebt de neiging om ze bepaalde eigenschappen, attitudes en persoonlijkheidskenmerken te geven op basis van heel weinig kennis. In feite baseer je deze ideeën op hoe je zou willen dat ze zijn.

Je kunt er niet omheen om bepaalde verwachtingen te stellen en je zou uiteindelijk teleurgesteld kunnen worden. Als er echter één ding is dat prioriteit zou moeten hebben in de liefde, dan is het je partner accepteren zoals hij is. Met al hun sterke en zwakke punten.

Idealisering van je partner en je relatie

Het idealiseren van je partner maakt allemaal deel uit van het proces van verliefd worden, wat in onze cultuur en samenleving de eerste stap is naar een romantische relatie.

Wanneer je iemand ontmoet die je aantrekt en die enkele van de kenmerken lijkt te hebben die je in een partner zoekt, is het onvermijdelijk dat je hem andere positieve eigenschappen toeschrijft. In feite zie je ze zoals je ze wilt zien.

Je vestigt al je hoop op die persoon die zo geweldig lijkt en je brengt deze gevoelens ook over op je relatie. In feite denk je dat de relatie geweldig gaat worden en creëer je een illusie. Inderdaad, door al je hoop op die persoon en op wat je samen opbouwt te stellen, bouw je een emotionele band met hem op.

Boos stel

Na verloop van tijd vervaagt deze idealisering echter naarmate je elkaar beter leert kennen. De realiteit neemt het over. Je kent ze nu heel goed, je weet wat ze denken en hoe ze reageren op verschillende omstandigheden. Als je illusies en realiteit op dit moment veel verschillen, kan dit een echte crisis in je relatie veroorzaken.

Sterker nog, als ze op dit moment niet passen bij wat je wilt, moet je echt de relatie beëindigen. Soms zijn je gevoelens van verlangen echter zo groot dat je weigert de realiteit te zien. In feite probeer je de persoon naar je eigen ideeën te vormen, of je blijft gewoon zoeken naar dat teken dat bevestigt dat ze je ideale partner zijn.

Je creëert de werkelijkheid in je hoofd, op zo’n manier dat je zelfs de mensen creëert die je partners of vrienden worden. In feite bouw je in je geest een illusie op van wie ze zijn, in plaats van ze te zien zoals ze werkelijk zijn.

Accepteer en heb lief

Als je je realiseert hoe je partner echt is, als je besluit de relatie voort te zetten, kunnen er twee dingen gebeuren. De eerste is dat je die eigenschappen en houdingen die je niet leuk vindt, tolereert en negeert, zodat je je droom levend kunt houden zoals je dacht dat ze waren. Aan de andere kant kun je ze accepteren voor wie ze zijn en om dezelfde reden van ze houden.

Deze tweede optie is echter veel moeilijker, omdat het inspanning en doorzettingsvermogen vereist. Inderdaad, je partner onvoorwaardelijk accepteren zoals hij is, is zowel een moeilijke als een prachtige beslissing om te nemen.

Je accepteert ze zonder te verwachten dat ze veranderen. Je klaagt niet over hun principes, hun lichaamsbouw of hun manier van kijken naar het leven. In feite is het alleen onder deze omstandigheden dat je kunt beweren dat je echt van ze houdt.

Als ze echter echt niet bij je passen omdat ze je leven op zijn kop hebben gezet, of je identiteit en je rechten in gevaar hebben gebracht, zou het onvoorwaardelijk accepteren ervan geen optie moeten zijn.

In feite betekent het proces van de-idealisatie van het paar dat je het gewicht en het belang beoordeelt van die dingen die niet overeenkomen met wat je had verwacht. Het soort aspecten dat op de lange termijn een probleem zou kunnen worden.

Eerlijkheid

Uiteindelijk is onvoorwaardelijk liefhebben en het wegwerken van de illusie die je hebt gecreëerd een oefening in eerlijkheid. Wees eerlijk, vooral tegen jezelf, denk na over wat je nodig hebt, wat je van een relatie verwacht en of wat je hebt je echt gelukkig kan maken.

Pas dan moet je beslissen of het de moeite waard is om iets te bouwen dat je eerdere verwachtingen overtreft.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.