Hou jij van jezelf, wat de omstandigheden ook zijn?

Verlaat nooit je huis zonder een flinke dosis zelfliefde mee te nemen. Laat nooit iemand het je afnemen, en laat pijnlijke relaties het niet verzwakken. Vandaag zullen we het hebben over hoe je het meeste kunt halen uit dit basisaspect van je psychologische structuur.
Hou jij van jezelf, wat de omstandigheden ook zijn?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Waar je ook gaat en wat je omstandigheden ook zijn, zorg ervoor dat je altijd van jezelf houdt. Vul jezelf met deze positieve emotionele energie van je zelfbeeld en eigenwaarde. Laat het niet thuis en vertrouw het zeker niet toe aan een vreemde. Je eigenliefde behoort alleen jou toe, en jij bent degene die ervoor moet zorgen en het elke dag sterker moet maken. Hou jij van jezelf?

Filosoof Michel de Montaigne zei ooit: “Het belangrijkste in de wereld is weten hoe jezelf te zijn.” Dit is iets dat niemand je op school leert. Het cultiveren van eigenliefde zou deel moeten uitmaken van het kerncurriculum van elk academisch programma.

Als er één ding is dat we zeker weten, is het dat mensen de neiging hebben om zelfliefde te negeren of er juist te veel van te hebben.

Van jezelf houden, jezelf waarderen en je gewaardeerd voelen en waardig zijn voor wat je verlangt, is gezond. Wat ongezond is, is wanneer je je ego te veel voedt en dat je zo hoog over jezelf denkt dat je anderen niet waardeert. Te veel eigenliefde kan je zelfs het gevoel geven dat je het recht hebt om kwaad te doen. Dus, hou jij genoeg van jezelf?

Zelfliefde is iets dat je moet beschermen en verzorgen, zodat je kunt voorkomen dat je jezelf onderschat, maar ook dat je niet overdreven trots wordt.

Zonder dit ongelooflijke hulpmiddel dat je psyche biedt, zou je persoonlijkheid ontrafelen. Zoals de humanistische psycholoog Carl Rogers betoogde, moeten mensen zich waardig en bekwaam voelen om een zinvol leven op te bouwen.

Hou jij van jezelf ongeacht de omstandigheden

Hou jij van jezelf, waar je ook bent?

Het zal je misschien verbazen te weten dat veel mensen door het leven gaan zonder ooit te beseffen dat hun relatie met en gevoelens voor anderen wordt bepaald door hun eigenliefde.

Als je niet van jezelf houdt zoals je zou moeten, verwacht je van anderen dat ze voorzien in wat er ontbreekt. Dat zal echter nooit gebeuren. Het zal alleen maar leiden tot eindeloos lijden en tot van elkaar afhankelijke relaties.

Uiteindelijk beperk je jezelf tot het accepteren van zoveel liefde als je denkt te verdienen. Je accepteert ook vriendschappen die je leven niet verrijken omdat je denkt dat je niets beters kunt nastreven.

Hetzelfde gebeurt op het werk en in elk aspect van je leven. Als je niet van jezelf houdt, is alles misvormd. Je went er gewoon aan om met het absolute minimum te leven, te overleven, maar geen voldoening of geluk te ervaren.

Wat is de magische formule?

Iedereen heeft wel een cheerleader in zijn leven, die je ertoe aanzet om meer van jezelf te houden, waardoor je bereid bent om het te proberen. “Als je van jezelf hield, zouden deze dingen je niet overkomen!” Misschien ben je het ermee eens, maar hoe doe je dat?

Wat is de magische formule voor het cultiveren van eigenliefde? Kijk je in de spiegel en zeg je dat je het waard bent? Dat alles als je terugkijkt perfect is zoals het is? Het antwoord is nee. Zelfliefde gaat niet alleen over het accepteren en waarderen van je fysieke uiterlijk.

Van jezelf houden gaat verder dan een goed gevoel hebben over wie je bent of wat je hebt. Het is een staat van constante waardering voor alles wat je doet, voor alle dingen die van invloed zijn op je persoonlijke groei.

Het is een dynamisch proces dat wordt gevoed en gepolijst door te werken aan het identificeren van wat je verdient. Dat alles helpt je met je psychologische sterke punten.

Hoe je eigenliefde kunt beoefenen

Als je niet altijd en in elke situatie van jezelf houdt, wordt je iemand die je niet leuk vindt. Het is dan alsof je een tweeling hebt die dingen tolereert die hem of haar pijn bezorgt, niet vecht voor wat hij of zij wil en mensen accepteert die hij of zij niet verdient.

Daarom is het belangrijk om de basisprincipes van zelfliefde te onthouden:

  • Zelfbewustzijn. Dit houdt in dat je je op een bepaald moment bewust moet zijn van wat je denkt, voelt en nodig hebt. Door in contact te zijn met jezelf, kun je je behoeften afstemmen op acties en verplichtingen.
  • Zelfvertrouwen. Dit is het kloppende hart van eigenliefde. Het is in wezen een waardering voor wie je bent en wat je vindt van hoe anderen je zien. Deze opmerkzame evaluatie van jezelf is iets waar je elke dag op moet letten.
  • Zelfzorg. Zelfzorg is meer dan goed eten en gezond blijven. Het betekent aandacht schenken aan je emoties en rekening houden met je gedachten. De kunst van goede zelfzorg is dat je altijd rekening houdt met je mentale en emotionele gezondheid en ervoor zorgt dat je nooit tekort komt aan zelfliefde.
Geluk is balans vinden in je leven

Geluk is evenwicht – hou jij van jezelf?

Denk eraan om altijd van jezelf te houden. Het verwaarlozen van eigenliefde zal lijden veroorzaken. Je moet ook onthouden dat je jezelf niet te hoog in het vaandel draagt, want dat kan andere mensen leed bezorgen. Dr. William Campbell voerde een studie uit aan de Universiteit van Texas die hierop wees (Engelse link).

De onderzoekers stelden ook een meer specifiek beeld voor van wat er gebeurt als je teveel van jezelf houdt. Ze beweren dat mensen met een overdaad aan eigenliefde niet noodzakelijk narcistisch zijn.

Narcisten hebben de neiging om andere mensen te gebruiken om hun tekortkomingen te compenseren. Daardoor wordt de energie van degenen om hen heen leeggezogen.

Dat gezegd hebbende, denken mensen met een te hoog zelfbeeld dat ze beter zijn dan andere mensen, intellectueel en moreel gezien. Ze verschillen echter van narcisten doordat ze niemand proberen te beheersen.

Hun houding creëert echter wel een uitputtende omgeving, omdat ze altijd proberen iedereen om hen heen te overtreffen. Dit is ongepast en we raden het dus niet aan.

Hou jij van jezelf?

De sleutel is om balans te vinden. Hou van jezelf en respecteer anderen en je zult geluk vinden. Positioneer jezelf zodanig in de wereld dat je je doelen kunt bereiken maar ook in harmonie kunt leven met andere mensen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Campbell, W. K., Rudich, E. A., & Sedikides, C. (2002). Narcissism, self-esteem, and the positivity of self-views: Two portraits of self-love. Personality and Social Psychology Bulletin. SAGE Publications Inc. https://doi.org/10.1177/0146167202286007

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.