Hooggevoelige kinderen

Wat is hooggevoeligheid precies en hoe ga je met ze om? In dit artikel gaan we het vooral hebben over hooggevoelige kinderen.
Hooggevoelige kinderen

Laatste update: 07 juli, 2022

Er is veel geschreven over hooggevoeligheid en sinds Elaine N. Aron in de jaren negentig dieper in deze persoonlijkheidstrek dook. Hooggevoeligheid weerspiegelt iemand die de wereld vanuit een intiemer, gevoeliger en persoonlijker oogpunt bekijkt: vanuit het hart. Uit de diepste diepten van een mens. In dit artikel gaan we het vooral hebben over hooggevoelige kinderen.

Sindsdien zijn er conferenties georganiseerd, zijn er boeken, artikelen en tijdschriften verschenen, zijn er groepen op sociale mediasites en is er zelfs een film over het onderwerp gemaakt met de titel Sensitive.

Er wordt gezegd dat twintig procent van de bevolking op deze manier leeft, voelt en handelt, en er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar de beste manier om hooggevoelige kinderen op te voeden.

Een groot aantal van deze mensen komt naar volwassenheid en voelt zich anders. Het is alsof het dagelijkse gefluister een andere melodie voor hen heeft afgestemd, een zoetere, mooiere, maar ook een droevigere, een die alleen zij kunnen horen, die alleen zij kunnen aanvoelen.

Als het pas sinds de jaren ’90 is dat de wereld die zogenaamde “hooggevoeligheid” begint te begrijpen, dan blijft het duidelijk dat er miljoenen mensen zijn die hun kindertijd, adolescentie en een deel van hun volwassen leven hebben doorgemaakt zonder te weten waarom ze lijken anders dan alle anderen.

Tegenwoordig en in het licht van de wijdverbreide informatie en impact die het onderwerp gevoeligheid heeft bereikt, is het belangrijk dat we die kinderen kunnen identificeren die dit soort persoonlijkheid hebben.

Opvoeden is geen gemakkelijke taak, maar het is nog moeilijker om uit te voeren met een kind dat zichzelf al van jongs af aan als anders ziet. We willen je enkele eenvoudige strategieën geven om dit te doen.

Hooggevoelige kinderen identificeren

Vrouw speelt viool

Voor sommige ouders kan het moeilijk zijn: “ze klagen veel, ze stellen veel vragen.” In een klaslokaal trekt een hooggevoelig kind echter geen aandacht, veroorzaakt het geen problemen en heeft het geen kans om getest te worden op het herkennen van zijn capaciteiten, intuïtie of gevoeligheid.

Degenen met een hoogsensitiviteit passen niet zo goed in moderne samenlevingen. Ze houden niet van wedijver, ze houden niet van de directheid of het gemompel van de massa. Hooggevoelige kinderen spelen graag met de sterren, mediteren terwijl ze naar muziek luisteren, tijd alleen doorbrengen…

Het is de taak van hun moeders en vaders om de eigenschappen van hooggevoeligheid ook bij hun kinderen te herkennen. Het is helemaal niet onze bedoeling om hun gedrag te corrigeren of te ‘normaliseren’. Absoluut niet. Maar we willen ze in ieder geval identificeren, zodat we ze kunnen helpen en begrijpen.

Het is noodzakelijk om ze te herkennen, zodat we ze richtlijnen kunnen bieden, zodat ze de redenen kennen achter deze inconsistenties, die ze in hun dagelijks leven kunnen voelen. Ze zullen bijvoorbeeld zien dat ze veel volwassener zijn dan hun eigen vrienden en dat de wereld soms ontstemd lijkt en geleid wordt door extreem egoïsme.

Kinderen die de maan in een net proberen te vangen

We moeten hen begeleiden, verzorgen, communiceren met, luisteren naar en onze warmte en steun overbrengen… Maar voordat we dat kunnen doen, is het belangrijk dat we weten hoe we hooggevoelige kinderen kunnen identificeren en welke kenmerken hen het beste definiëren. Hieronder leggen we uit hoe je dit doet.

Kenmerken

  • Hoge gevoeligheid vertaalt zich ook in fysieke gevoeligheid. Hun pijntolerantie is veel lager: zelfs hun kleren die tegen hen aan wrijven kunnen het kind pijn doen. Als baby’s hebben ze de neiging om vaak te huilen bij het horen van harde geluiden.
  • Het zijn zeer volwassen kinderen, en dit is te zien aan de diepgang van hun vragen.
  • Ze kennen intuïtief de stemming van volwassenen om hen heen. Ze concentreren zich op hun uitdrukkingen en hun gebaren.
  • Door deze persoonlijke volwassenheid voelen ze zich anders dan hun klasgenoten.
  • Ze hebben oog voor de details in hun dagelijkse leven.
  • Hoewel hooggevoelig zijn niet per se introvert hoeft te zijn, vinden ze het heerlijk om alleen te zijn.
  • Ze voelen een passie voor muziek, kunst, natuur.
  • Ook zijn ze geïnteresseerd in maatschappelijke problemen.
  • Ze voelen zich gemakkelijk gekwetst; elk woord of negatief gebaar raakt hen diep.

3 educatieve pijlers voor hoogsensitieve kinderen

Meisje in het bos met duiven

Anders zijn is een krachtig wapen

We moeten een kind niet veranderen in wat het niet is, en zelfs niet proberen het te “normaliseren.” We moeten hun eigenschappen accepteren en ze laten inzien dat het leven met die intensiteit geen ongeluk is, maar een geschenk.

De wereld heeft unieke nuances die alleen zij kunnen zien. Laat ze zien dat de wereld een veilige plek is. Als ze zich goed voelen met zichzelf, zal het leven voor hen schijnen omdat ze licht hebben, omdat ze speciaal en sterk genoeg zijn om tegenspoed te doorstaan.

Versterk hun zelfrespect

Vertrouw ze, geef ze autonomie door positieve bekrachtiging en validatie. Laat ze zien dat hun capaciteiten hen in staat stellen om alles te doen, dat ze veel kwaliteiten en potentieel hebben. Ontwikkel hun gevoel van zelfeffectiviteit.

Bereid ze voor op tegenspoed

We weten dat het nog maar kinderen zijn, maar we zijn ons er ook van bewust dat ze veel dingen opmerken die anderen niet zien. Ze voelen sterker de minachting, het egoïsme, de stilte en de grove gebaren. Dit is iets waar we elke dag mee zullen moeten werken, en we kunnen het doen door middel van emotionele intelligentie.

Als anderen zich niet zoals ik gedragen, betekent dat niet dat ze me niet mogen of accepteren. Ze voelen de dingen op een andere manier aan, wat niet beter of slechter is. Gewoon anders. Het is belangrijk dat ze leren omgaan met hun frustratie, verdriet en teleurstelling.

Gedurende hun leven zullen ze meer dan één teleurstelling voelen, ze zullen lijden en al die emoties zullen hen overweldigen. Het is belangrijk dat ze zo snel mogelijk leren omgaan met deze dimensies.

Als hoogsensitieve kinderen hebben ontdekt wie ze werkelijk zijn, komt er balans in hun dagelijks leven. Dan zullen het authentieke, volwassen en gelukkige mensen zijn omdat ze het leven vanuit het hart hebben geleefd. Omdat ze hun eigen licht hebben gehad.

Afbeeldingen met dank aan Mercer Mayer, Ida Rentoul, Melanie Delon


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.