Hoe zijn trotse mensen precies?
Ongetwijfeld ben je op een bepaald moment in je leven trots geweest op iets dat je hebt gedaan. Daarom weet je hoe het is om je tevreden te voelen dankzij je harde werk. Deze houding is positief en zelfs gezond voor je gevoel van eigenwaarde en zelfbeeld. Aan de andere kant van de medaille staan echter trotse mensen.
Het zijn individuen die hun prestatie (of hun geloof erin) voor een heel ander doel gebruiken. In feite is hun doel om anderen te vernederen en zich superieur te voelen.
We zouden kunnen zeggen dat trots in veel gevallen een positieve kant heeft. In feite definieert het op zichzelf een type persoonlijkheid dat niet onaangepast of schadelijk is.
Deskundigen op het gebied van persoonlijkheidspsychologie beweren inderdaad dat het ontwikkelen van een gezond gevoel van trots positief is. Het is een manier om jezelf te respecteren en te begrijpen dat je op je beurt het verdient om door anderen gerespecteerd te worden.
Het is echter niet gepast om het soort trots te ontwikkelen waarmee een buitensporig gevoel van eigenwaarde wordt geassocieerd. Een waarin individuen zichzelf boven de rest stellen, waardoor ze de grenzen van respect overschrijden en de meest giftige arrogantie vertonen. Laten we dat eens van dichterbij bekijken.
“Trots gaat voor vernietiging.”
–Aesopus–
Hoe zijn trotse mensen echt?
Trotse mensen zijn overmoedig. Alles wat ze doen, alles wat ze zeggen en alles wat ze denken, is volgens hen perfect.
Je bent waarschijnlijk in je leven dit soort mensen wel tegengekomen. Het zijn die vrienden die geen vrienden meer zijn omdat ze dachten dat je iets onvergeeflijks voor hen had gedaan. Het zijn die collega’s die altijd op je neerkeken, en die familieleden met wie je stopte met praten omdat ze je op een schadelijke en verontrustende manier behandelden.
Laten we eens kijken naar enkele van de meest fundamentele kenmerken van buitensporige trots.
Trotse mensen gebruiken trots als verdedigingsmechanisme
Dit feit is merkwaardig. In feite verbergen deze mensen vaak onbewust bepaalde feiten of gebeurtenissen die op een bepaald moment een soort onzekerheid bij hen hebben veroorzaakt. Het kunnen fouten zijn die ze hebben gemaakt of kleine opmerkingen die in het verleden door anderen zijn gemaakt.
Daarom gebruiken ze heel vaak trots als verdedigingswapen. In feite benadrukken ze hun prestaties en successen boven die van anderen. Dit is zodat hun vroegere of huidige zwakheden niet ontdekt worden.
Trots is als een schild of borstharnas dat dient om hun minderwaardigheidsgevoelens te maskeren. Carl Jung drukte het uit door te zeggen dat “we onszelf altijd bedriegen door trots.” Hij verwees naar de rol van zelfbedrog als bescherming tegen de angst om zijn fouten en de gevolgen ervan te erkennen.
“Omdat je trots niet is uitgedoofd, word je meer gestraft.”
-Dante Alighieri-
Ze zijn overgevoelig, alles stoort en beledigt hen
Praat niet met deze mensen over je prestaties. Bespreek geen van uw zorgen met hen en vermeld je doelen en doelstellingen niet. Dat komt omdat de trotse persoon elke actie zal herinterpreteren als een directe aanval op hun ego.
Bovendien zullen ze elke eigenschap die jou definieert als een duidelijke bedreiging voor hen zien. Ze zullen inderdaad niet aarzelen om je als een rivaal te zien en ze zullen zich beledigd voelen door alles wat je doet of zegt.
Ze hebben een grote behoefte aan controle
Trotse mensen moeten in elk scenario de controle overnemen om hun trots te valideren. Op gezinsniveau kan dit soort gedrag zeer destructief zijn. In feite eist de trotse persoon het soort absolute verering waarin hij niet kan worden tegengesproken. Niemand kan boven hen staan of op enigerlei wijze opvallen.
Ze grijpen elke gelegenheid aan om te schitteren
Ze gebruiken elk gesprek of elke omstandigheid om hun deugden te benadrukken. Het zijn ook dat soort mensen die constant praten over hun prestaties in het verleden, hun goede relaties met bepaalde belangrijke figuren en hoe gewaardeerd ze worden in bepaalde professionele sectoren.
Geleidelijk aan krijgen ze de controle over gesprekken om ze exclusief op zichzelf te richten. Dit is vermoeiend en vervreemdend als je merkt dat je in het middelpunt van dergelijk gedrag staat.
Ze vragen meestal niet om hulp of vergeving
Trotse mensen geloven dat ze in elk opzicht perfect en superieur zijn. Daarom geloven ze dat ze alles kunnen en dat ze alles goed en op hun eigen manier doen.
In feite is de trotse persoon van mening dat zijn manier altijd de beste manier is om dingen te doen. Ze zullen niet eens andere manieren overwegen. Om deze reden vragen ze meestal niet om hulp of vergeving. Dat komt omdat ze gewoon denken dat ze het niet nodig hebben.
Pas op voor de grenzen van trots
Vertrouwen hebben in jezelf is goed. Een teveel ervan kan echter de positieve aspecten van elke situatie verlammen, waardoor je geen kans krijgt om te verbeteren. Het is inderdaad altijd raadzaam om enige ruimte voor twijfel te laten en alles wat je doet te analyseren. Op deze manier kun je jezelf verbeteren en vooruit blijven gaan.
Historisch gezien, en vanuit een leerstellig standpunt, wordt trots gezien als een van de zeven hoofdzonden. Hier is een goede reden voor. Bedenk eens hoe afstotend dat soort mensen zijn die zulke overdreven meningen over zichzelf hebben. Degenen die alleen praten over hun prestaties en zelfverheerlijkende opvattingen hebben. Ze zijn zowel vermoeiend als schadelijk.
De trotse persoon is het levende voorbeeld van de zin die zegt: “eerst ik, tweede ik en derde ik.” Laten we echter niet vergeten dat trots stiekem wordt gedreven door gevoelens van een laag zelfbeeld en schaamte.
Sterker nog, degenen die trots zijn, voelen zich slecht over zichzelf en compenseren dit door te zoeken naar die situaties waarin ze zich superieur voelen. Om dit te bereiken, aarzelen ze niet om fervente zoekers te zijn naar andermans fouten en, op hun beurt, de meest onverzoenlijke vernietigers van andermans deugden.
“Een trotse man kijkt altijd neer op dingen en mensen; en natuurlijk, zolang je naar beneden kijkt, kun je iets boven je niet zien.”
–Socrates–
Het is belangrijk om deze uitersten nooit te bereiken. Het beste is om je ertegen te wapenen. Bescherm jezelf tegen je kwetsbaarheden, je fouten en voorkom dat schadelijke trots het overneemt. Want als dit gebeurt, verlies je je verstand, je waardigheid en de mensen van wie je houdt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Alonso, J. C. (2004). La psicología analítica de Jung y sus aportes a la psicoterapia. Universitas Psychologica, 3(1), 55-70.
- Bailey 2nd, J. A. (2003). The foundation of self-esteem. Journal of the National Medical Association, 95(5), 388.