Hoe weet je of je in de juiste relatie zit?

Hoe weet je of je in de juiste relatie zit?

Laatste update: 29 september, 2016

Heb je je ooit wel eens afgevraagd of je in de juiste relatie zat? Heb je je ooit wel eens afgevraagd: “Zijn er andere mensen die in dezelfde situatie zitten? Is dit een normaal onderdeel van het dagelijks leven in een relatie?”

De meesten van ons weten dat het onderhouden van een relatie niet gemakkelijk is, maar we vragen ons eigenlijk zelden af of we wel in de juiste relatie zitten. Het is een moeilijke vraag, maar er zijn enkele tekenen die ons kunnen helpen beoordelen of we in de juiste relatie zitten. Deze tekenen kunnen ons helpen om te bepalen of we kunnen blijven groeien, samen met onze huidige partner.

Elke relatie is uniek. Het geheim van het leven en groeien met de persoon van wie je houdt, is te leren en te begrijpen, je verschillen te respecteren en er mee om te gaan, terwijl je de gelijkheid tussen jullie behoudt. Dit alles zet zich om in kracht in de relatie.

1. De relatie is gebaseerd op een gevoel van veiligheid, niet op angst

De achilleshiel in elke soort relatie voor de mens is angst. Angst is een teken van onzekerheid in een relatie en kan betekenen dat we in een relatie zitten die niet zal werken. Als we in de juiste relatie zitten, moeten we geen enkel gevoel van angst, afkomstig van de andere persoon, hebben. In plaats daarvan moet je dingen voelen die het tegenovergestelde zijn van angst, zoals veiligheid, vreugde en vastigheid.

Wanneer je in de verkeerde relatie zit, is precies het tegenovergestelde waar: onveiligheid en angst overvallen ons. Als je merkt dat je in een relatie zit waar je constant twijfelt aan je partner, aan je eigen inzet voor hem of haar of aan wat je waard bent als individu, zit je waarschijnlijk in een gebroken relatie; op zijn minst moeten er een aantal ingrijpende veranderingen komen vanuit jullie beiden.

Verliefd Stel

2. Jullie vertrouwen elkaar oprecht

Dit is een belangrijke pijler van een goede relatie: vertrouwen. Het gevoel dat wordt gegenereerd wanneer twee mensen die van elkaar houden het volste vertrouwen in elkaar hebben, is onbeschrijfelijk. Dit moet er zijn tussen de twee mensen voordat je relatie ook maar begint, want om van een wederzijdse ervaring vol vertrouwen te genieten, is het belangrijk om dat vertrouwen te ontwikkelen voordat je echt een relatie aangaat met je partner.

Als je merkt dat je je in een situatie bevindt, waarin je constant je mobiele telefoon en je berichten verbergt uit het zicht van je partner of waarin je wat voor vorm van wantrouwen dan ook voelt, is het zeer onwaarschijnlijk dat de relatie op een positieve manier voort zal duren.

3. Je offert dingen voor elkaar op

We hebben het niet over een extreme opoffering, maar over kleine dagelijkse opofferingen, zoals compromissen sluiten bij het maken van plannen, om ervoor te zorgen dat aan zowel jouw behoeften als die van je partner worden voldaan.

Liefde betekent weten hoe je kunt delen en het beste van jezelf kunt geven, voor het welzijn van een ander. Als je denkt dat dit niet bestaat in je relatie, ben je waarschijnlijk niet met de juiste persoon samen.

4. Je hebt je eigen identiteit

We hebben in andere artikelen verkend hoe gemakkelijk emotionele afhankelijkheid zich kan ontwikkelen in romantische relaties. Dit is een teken dat je in de verkeerde relatie zit. Het delen van je leven en je hart met iemand betekent niet dat je je eigenheid of identiteit moet verliezen. Voor een gezonde relatie moet je je eigen persoon binnenin die relatie zijn.

In een sterke relatie behouden beide partners hun individualiteit en hun respect voor elkaar, zonder dat een van hen zijn of haar essentie verliest. Elke persoon moet worden toegestaan om zijn of haar hobby te houden en te communiceren met vrienden en familie, zonder zich hierover schuldig te voelen. Als jullie beiden je verschillen als mensen respecteren, zit je in de juiste relatie.

5. Zelfs confrontaties zijn positief

In goede relaties behouden ruzies, hoe gepassioneerd dan ook, altijd een essentieel ingrediënt: wederzijds respect. Als je confrontaties respectvol blijven, zal het eindresultaat altijd positief zijn en zal er altijd een oplossing voor beiden komen.

Als er dramatische, negatieve en giftige conflicten binnen je relatie zijn, moet je echt nadenken of dat het waard is. Als intense gevoelens vaak het gezonde verstand en de zorg voor de ander overwinnen, zou je in de verkeerde relatie kunnen zitten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.