Hoe kun je vliegangst overwinnen?

Hoe kun je vliegangst overwinnen?

Laatste update: 28 september, 2017

Zweethandjes… oppervlakkige ademhaling… knarsende tanden… beelden van vliegtuigongelukken door je hoofd… Zelfs al zou je het willen, je kunt geen enkele reis plannen waarbij je met het vliegtuig moet, omdat je dan in paniek raakt. Je loopt de mogelijkheid mis om prachtige plekken te zien, verre vrienden en familieleden te bezoeken en zelfs om met je partner op jullie droomreis te gaan: de Egyptische piramides bezoeken, de hula dansen in Hawaï, of de kangoeroe’s zien in Australië. Allemaal omdat je bang bent om te vliegen. Dus, hoe kun je deze vervelende vliegangst overwinnen?

Wist je dat vliegangst eigenlijk erg veel voorkomt? Naar schatting lijdt één op de vier mensen eraan. Dat is een kwart van de populatie. En jij bent er een van! De voornaamste angst is dat het vliegtuig neerstort, plus het feit dat we aardse wezens zijn en we doorgaans alles wantrouwen dat te maken heeft met de lucht of de oceaan.

Het maakt niet uit hoe vaak je familieleden je vertellen dat je minder kans hebt om te overlijden in een vliegtuigongeluk dan in een auto-ongeluk, of dat moderne vliegtuigen het veiligste vervoersmiddel zijn. Al deze rationele beweringen, die regelrecht uit een fobiegerelateerd zelfhulpboek lijken te komen, hebben geen betekenis voor jou.

Vrouw Die Bang Is En Vliegangst Wil Overwinnen

Zoals elke andere angst, is ook vliegangst gerelateerd aan emoties, ervaringen uit het verleden of simpelweg een film die je ooit gezien hebt waarin een vliegtuig neerstortte. Het ergste van dit alles is dat de mensen om je heen niet bang zijn om te vliegen, dus ze begrijpen je niet. Ze denken dat je je aanstelt, of dat je de kans om naar New York, Rio de Janeiro, of Hong Kong te gaan niet waardeert, gewoon slechts een paar uur in het vliegtuig.

De enige manier om vliegangst te overwinnen is door te vliegen

Je kunt naar een psycholoog gaan, een cursus werktuigkunde doen om elk geluidje en beweginkje te begrijpen, of zelfs een flight simulator gebruiken, maar geen van deze technieken zullen je meer helpen om je vliegangst te overwinnen dan… vliegen!

Het is begrijpelijk dat je al in paniek raakt wanneer je er alleen nog maar aan denkt. Terwijl je dit artikel leest heb je waarschijnlijk knikkende knieën, ben je gaan zweten en klopt je hart vast ietsjes sneller. Maar in plaats van eronder te lijden elke keer dat iemand je vertelt dat hij op reis is geweest naar de andere kant van de wereld of wanneer je die vakantie naar dat oord van je dromen nog maar een jaartje uitstelt, is het belangrijk dat je diep in- en uitademt en je behandeling begint.

Man Die Bij De Psychiater Langsgaat Om Zijn Vliegangst Te Overwinnen

Neem een les die wordt aangeboden door een luchtvaartmaatschappij. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben programma’s die passagiers helpen die vliegangst hebben. Begin met een persoonlijk interview en volg daarna een theoretische cursus met piloten en monteurs die al je vragen kunnen beantwoorden. Volg uiteindelijk een sessie in een flight simulator met alle mogelijke situaties die je zou kunnen tegenkomen (opstijgen en landen, turbulentie, technische problemen etc).

Mediteer of doe ontspanningsoefeningen. Het zal helpen om stress en gespannenheid te verminderen wanneer je aan vliegen denkt. Voer deze oefeningen een paar dagen voordat je op reis gaat uit totdat ze automatisch worden.

Vermijd het innemen van medicijnen. Veel mensen die bang zijn om te vliegen kiezen ervoor om medicijnen te slikken (voornamelijk anxiolyse) of drinken alcohol terwijl ze in het vliegtuig zitten. Het eerste zal de angst niet wegnemen, maar het zal je wel helpen iets rustiger door de situatie heen te komen. De tweede optie wordt niet aanbevolen omdat het juist de zintuigen versterkt en het bovendien maagpijn, hoofdpijn etc. kan veroorzaken. Ook wordt de impulscontrole onderdrukt.

Wat te doen op de dag van de vlucht

Je hebt de moed verzameld (of dat denk je) en eindelijk toegestemd om de wens van je man of vrouw om naar Machu Picchu af te reizen of om op kamelen door de woestijn te wandelen, in te willigen. Gefeliciteerd! Toen je je reis aan het plannen was, je koffer inpakte en een betrouwbare buur uitkoos om voor je planten te zorgen, was er geen ruimte voor paniek.

Dit veranderde echter allemaal toen je op het vliegveld aankwam en incheckte bij de vlucht. Daar begonnen de onplezierige sensaties terug te komen. Je staat op het punt om uit de terminal te rennen zonder dat je je zorgen maakt dat je partner alleen reist. Kalmeer. Je kunt je angst overwinnen. Hoe? Met deze tips:

  • Ga niet bij het raam zitten. Anders zul je alleen maar nerveus worden wanneer je opstijgt, of je reist overdag en ziet alleen maar wolken. Het is ook goed om een plek dichtbij de vleugel uit te kiezen omdat je daar de minste bewegingen voelt.
  • Observeer het vliegpersoneel. Ze zullen waarschijnlijk lachen, kalm en zelfverzekerd zijn. Dit zal je laten zien dat er niets is om bang voor te zijn. Ik wil je adviseren om het aan de steward of stewardess te vertellen dat je bang bent, omdat hij/zij je dan extra aandacht kan geven en je door de meest kritische momenten kan helpen.
  • Adem diep in en uit. Sluit je ogen mocht dat nodig zijn. Onthoud dat turbulentie slechts de verandering in de snelheid van de luchtmassa is en dat het de veiligheid aan boord van het vliegtuig niet beïnvloedt.
  • Neem dingen mee om te doen. Wat dacht je van een boek van je favoriete auteur, een tijdschrift of een vermakelijke film? Je kunt ook denken aan al het moois wat er op je wacht wanneer je landt.
  • Draag lichte kleding. Je zult het waarschijnlijk warm hebben, zweten en geïrriteerd zijn door alles om je heen en je wilt je zo min mogelijk gevangen voelen, dus je kleding zou ook zo comfortabel mogelijk moeten zijn
Meiden Die Samen In Het Vliegtuig Zitten

Tot slot: vlieg in het gezelschap van iemand die al eens eerder heeft gevlogen. Op die manier kan hij zijn gevoel van kalmte op jou overbrengen en kun je zijn hand vasthouden wanneer je bang wordt.

Als je dit artikel leuk vond om te lezen, dan raden we je het volgende artikel aan over vreemde fobieën. Heb jij ooit van ze gehoord?