Vreemde fobieën waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord

Vreemde fobieën waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord

Laatste update: 18 januari, 2017

Een quote van de welbekende Livy luidt als volgt: “Angst staat altijd paraat om de dingen slechter te bekijken dan ze eigenlijk zijn.” In dit artikel nemen we de acht vreemdste fobieën die er bestaan onder de loep. Ik kan je ervan verzekeren dat de meeste van deze zeer verrassend zullen zijn.

In aansluiting op de naam van onze website zullen we vandaag wederom jouw geest verkennen. De menselijke geest is zo complex dat het lastig voor ons is om uit te leggen waarom bepaalde fobieën, hoe absurd zo ook lijken, iemand ervan kunnen weerhouden de wereld op een ‘normale’ manier te bekijken.

Probeer daarom altijd zo ruimdenkend mogelijk ingesteld te zijn. Als je bereid bent om jezelf in anderen te verplaatsen en hartelijk en genegen gebruik te maken van je empathisch vermogen, dan zul je in staat zijn om een groot deel van de problemen, fobieën en angsten die jou ervan kunnen weerhouden gelukkig te zijn te vermijden.

Chrometofobie

We beginnen onze lijst met een van de meest verbazingwekkende fobieën die er bestaan. Deze fobie wordt chrometofobie genoemd en houdt in principe in dat iemand bang is voor geld. Dit is echter niet slechts een fase of een tijdelijke angst die vanzelf weer zal verdwijnen, waardoor deze fobie ernstige problemen veroorzaakt voor de mensen die er last van hebben.

Het is duidelijk dat de wereld veel te ingewikkeld in elkaar zit om voor altijd het ruilsysteem in stand te kunnen houden. Ongeacht het gegeven dat geld ons geen geluk kan brengen in het leven, moeten we in deze wereld nu eenmaal dingen kunnen kopen en verkopen. Probeer echter niet meer te willen dan je hebt of nodig hebt en wees ook niet bang voor geld. Wees gewoon blij met hetgeen je hebt verdiend door middel van hard werken en volharding.

Somnifobie

Calderón de la Barca zei ooit eens: “Het leven is een droom en dromen zelf zijn slechts dromen.” Met deze altijd gepaste quote kunnen we misschien leren om somnifobie, de angst voor slaap, tegen te gaan.

In dit geval is degene die last heeft van somnifobie bang dat hij nooit meer wakker zal worden. Dit brengt een hoop andere problemen met zich mee, zoals storingen in hun circadiane ritme. Het slaapgebrek en de slapeloosheid die vaak gepaard gaan met deze fobie kunnen ervoor zorgen dat iemand last krijgt van eetstoornissen en mentale problemen.

Somnifobie

Laten we niet vergeten dat het vaak erg behulpzaam kan zijn om dingen in perspectief te plaatsen. Slapen is een natuurlijk lichamelijk vermogen dat soms echt geweldig kan zijn. Onze hersenen krijgen de kans om uit te rusten, kennis te vergaren en onze creativiteit eruit te laten springen. Kun jij je iets mooiers bedenken dan dat?

Ephebifobie

Laten we verder gaan met nog een aparte aandoening, ephebifobie. In dit geval hebben we het over een angst voor adolescentie.

Het is inderdaad zo dat de adolescentie niet altijd de makkelijkste periode is in iemands leven. Er bestaan genoeg mensen die in deze periode echt een rottijd hebben gehad, die zich verlaten en eenzaam hebben gevoeld en zelfs het idee hadden alsof anderen op hen neerkeken.

Opgeven is echter helemaal geen goed idee.

Elk persoon heeft iets geweldigs en moois in zich. Het is dus een zeer waardevolle deugd om te weten hoe je in iedereen het beste kunt zien en ook om in staat te zijn om het beste van jezelf te laten zien.

Sophofobie

We zetten op dezelfde weg voort als de vorige angst en gaan het nu hebben over een fobie die ook wel sophofobie genoemd wordt. Sophofobie is een aandoening waarbij iemand bang is om kennis te vergaren.

Zoals we eerder ook al aangaven, zijn onze hersenen gedurende de nacht druk bezig met het verwerken en vergaren van de kennis die we gedurende de dag hebben opgedaan. We zouden nooit bang moeten zijn voor kennis; alleen door middel van kennis kunnen we onszelf namelijk bevrijden.

Kennis

Basofobie

De volgende op de lijst van meest irrationele fobieën die er bestaan is een fobie die ook wel basofobie genoemd wordt, de angst om te vallen.

Deze fobie doet zich voornamelijk voor bij mensen die kortgeleden een operatie hebben moeten ondergaan in verband met hun mobiliteit. Goede psychologische ondersteuning en lichamelijke therapie kunnen echter helpen om van deze aandoening, die helemaal niet zo irrationeel is als je in eerste instantie zou denken, af te komen.

Phagofobie

Kun je je een leven voorstellen waarin je nooit eet? Dit is het leven dat mensen die last hebben van phagofobie juist graag zouden willen hebben. Deze mensen lijden namelijk aan een irrationele angst voor het innemen en doorslikken van eten.

Vergeet niet dat eten niet alleen een noodzakelijkheid is, maar ook een vorm van genot.

De wereld van eten zit vol kleine nuances die elk soepje of gerechtje kunnen omtoveren tot ware culinaire kunstwerken. Laten we daarom genieten van al het mooie waar we als mensen toe in staat zijn.

Spermatofobie en medorthofobie

We ronden dit artikel af met twee eigenaardige fobieën die verbonden zijn aan het seksleven van mensen.

Enerzijds hebben we spermatofobie. De naam zegt het al, dit is de angst voor sperma. En aan de andere kant hebben we medorthofobie, de angst voor erecties.

Kun je je iets mooiers bedenken dan een geweldige seksuele relatie? Genot en sensualiteit vormen een belangrijk onderdeel van onze ervaring. Het zou dan ook zonde zijn om deze essentiële samenkomst tussen twee mensen mis te moeten lopen omdat je last hebt van irrationele angsten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.