Hoe verbale misbruikers jouw gesprekken beheersen

Je niet antwoorden of alleen antwoorden wat ze willen zijn twee van de tactieken die verbale misbruikers gebruiken tijdens hun gesprekken. Hier kun je leren hoe je deze gewelddadige vorm van communicatie kunt herkennen.
Hoe verbale misbruikers jouw gesprekken beheersen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Zou jij weten hoe je verbale misbruikers kunt herkennen? In feite zal 99 procent van de mensen deze vraag met een volmondig “ja” beantwoorden. In werkelijkheid kunnen velen van hen echter last hebben van deze beledigende dynamiek en zijn ze zich er niet eens van bewust.

Meestal zijn we geneigd aan te nemen dat deze vorm van misbruik zich uit in schreeuwen en beledigen. Toch is de waarheid heel anders. In feite is verbaal geweld een meer slinkse en verborgen vorm van misbruik. Met andere woorden, het is niet zo duidelijk als fysiek misbruik of pesten.

Een voorbeeld is het hebben van een partner die twijfelt aan wat je zegt of regelmatig sarcasme gebruikt. Deze opmerkingen kunnen ervoor zorgen dat je je dom of ontoereikend voelt.

Deze vorm van manipulatie en gewelddadige communicatie komt het meest voor in romantische relaties. Het is ook vaak aanwezig in familie- en werkrelaties. Inderdaad, bazen en collega’s zetten dit gewelddadige wapen regelmatig in, waardoor je angst en psychisch ongemak geleidelijk toenemen.

Een manier om deze mensen te herkennen, is te weten welke mechanismen ze gebruiken om controle over uw gesprekken te krijgen. Dit is trouwens een van hun favoriete trucs, omdat het hen macht over jou geeft.

Een veelgebruikte hulpbron die de verbale misbruiker gebruikt om u ongeldig te maken terwijl u spreekt, is om te proberen jouw emoties te veranderen. Ze gebruiken uitdrukkingen als “Stop met zo gespannen te zijn” of “Rustig aan, je wordt boos.” Dit zijn manieren om je te manipuleren.

Manen vrouw hebben ruzie

Hoe verbale misbruikers uw gesprek beheersen

Gesprekken zijn een beslissend en fundamenteel element van alle menselijke ervaring. Daardoor wissel je ideeën, gedachten en gevoelens uit, los je problemen op, verstevig je de banden en word je zelfs verliefd. Er zijn echter mensen die niet weten hoe ze de principes van een goed gesprek moeten respecteren.

Verbale misbruikers zijn mensen die via gewelddadige communicatie controle over hun slachtoffers willen uitoefenen. Bovendien zijn deze mechanismen niet altijd gemakkelijk te identificeren. Het Korea Advanced Institute of Science and Technology deed onderzoek (Engelse link) dat de progressieve impact benadrukt die deze dynamiek op mensen heeft.

Deze studie stelde dat met dit soort communicatie er duidelijke schade is aan het gevoel van eigenwaarde en schuldgevoelens. In feite is het een stille en aanhoudende boycot van de identiteit van de ander, van wat ze voelen, uiten en nodig hebben.

Deze strategie, die gebaseerd is op abusieve communicatie, wordt uitgeoefend in het gespreksproces. Laten we eens kijken hoe deze mensen jou kunnen beheersen.

1. Aanval op de gesprekskwaliteit: liegen

Een van de pijlers van een kwaliteitsgesprek is het gebruik van de waarheid. Eerlijk zijn en geen leugens gebruiken om de ander te controleren of te denigreren is essentieel. Verbale misbruikers aarzelen echter niet om te liegen om dingen te verdedigen die nooit zijn gebeurd of onbewezen zijn.

Met deze argumentatieve drogredenen proberen ze in twijfel te trekken wat je uitdrukt en maken ze je ongeldig. Het is een soort gaslighting. Met andere woorden, het manipuleren van je perceptie van de werkelijkheid.

Soms, in plaats van te proberen je in een bepaald aspect rechtstreeks tegen te spreken, geven ze er de voorkeur aan om op subtiele wijze twijfel in je geest te zaaien. Sterker nog, als ze erin slagen je aan jezelf te laten twijfelen, hebben ze een duidelijk voordeel.

2. Het gebruik van ironie, spot en bagatellisering

Er zijn veel stellen die aanhankelijk plagen in hun gesprekken. “Kijk eens hoe onhandig je bent, lieverd,” “Je kan er toch niets aan doen?” of “Wat ben je toch een ramp, je kunt ook niets!” Deze communicatiemiddelen zijn echter verre van tekenen van genegenheid, maar zijn manieren om het zelfrespect van de partner uit te hollen.

Daarnaast hebben verbale misbruikers de neiging om de meningen en redeneringen van anderen te onderschatten. Ze bekritiseren of tonen geen minachting. Het is verborgen. Wat ze doen is sarcasme gebruiken om de mening van de ander te bagatelliseren.

Verbale misbruikers verheffen niet altijd hun stem, schreeuwen of vloeken. In feite is hun favoriete strategie langzame uitputting. Het is minachting gecamoufleerd door sarcasme en emotionele manipulatie.

3. “Wees niet boos, doe toch niet zo.” Emotionele manipulatie

Mensen die zich al heel lang als emotionele misbruikers gedragen, weten aan welke touwtjes ze moeten trekken om je uit balans te brengen. Sterker nog, ze nemen je innerlijke rust weg en maken je nerveus.

Je voelt je slechter als je een gesprek met hen hebt gehad. Bovendien kunnen ze je op zo’n manier blokkeren dat je, bijna zonder te weten hoe, ophoudt competent te zijn als het gaat om het uiten van wat je wilt zeggen. Dit doen ze door je emoties te manipuleren.

  • Verbale misbruikers maken gebruik van linguïstische en expressieve middelen om de draad van jouw verhaal te onderbreken. Ze kunnen je op elk moment zeggen: “Niet schreeuwen ” als je je stem niet eens verheft of “Stop met zo door te gaan, je wordt alleen maar boos.”

4. Ze bepalen het onderwerp van het gesprek en negeren je opmerkingen

Misschien heb je het over wat er met je is gebeurd op je werk. Je wilt aan je partner, vriend of familielid uitleggen wat je belangrijk vindt. Echter, verbale misbruikers zullen het onderwerp afleiden als ze niet geïnteresseerd zijn, het negeren en proberen het gesprek om te draaien om zich op hen te concentreren.

Geleidelijk aan word je je bewust van wat je bezighoudt, niet relevant is. Het enige dat telt is waar zij over willen praten.

Man spreekt openhartig over verbale misbruikers

5. “Het wordt steeds moeilijker om met je te praten.” De projectie van schuld

Verbale misbruikers zijn sluipschutters met eigenwaarde. De trucs die ze gebruiken, manipuleren en maken hun slachtoffers ongeldig. Een strategie die ze gebruiken is bijvoorbeeld om je te vertellen dat het steeds moeilijker wordt om met je te communiceren, met uitdrukkingen als: ” Je luistert gewoon niet naar me” of ” Je wordt gewoon steeds boos.”

Dit zorgt voor verwarring, tot het punt dat je zelfs aan jezelf kunt gaan twijfelen. In feite zou je jezelf kunnen afvragen: ” Is het waar, gedraag ik me echt zo?” Je moet echter oppassen, want dit is wat de misbruiker wil. Hun doel is om je te verzwakken en jouw oordeel teniet te doen. Terwijl zij in werkelijkheid degenen zijn die het communicatieproces belemmeren om jou schade toe te brengen.

Ten slotte is het altijd belangrijk om deze schadelijke patronen van gewelddadige communicatie te identificeren. Als je ze toelaat en normaliseert, zul je enorme psychologische schade oplopen. Daarom moet je zo snel mogelijk in actie komen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Iram Rizvi SF, Najam N. Parental psychological abuse toward children and mental health problems in adolescence. Pak J Med Sci. 2014;30(2):256-60.
  • Wei, Wen-Li & Wu, Chung-Hsien & Lin, Jen-Chun & Li, Han. (2014). Exploiting Psychological Factors for Interaction Style Recognition in Spoken Conversation. IEEE/ACM Transactions on Audio, Speech and Language Processing (TASLP). 22. 659-671. 10.1109/TASLP.2014.2300339.
  • Yun J-Y, Shim G, Jeong B. Verbal abuse related to self-esteem damage and unjust blame harms mental health and social interaction in college population. Sci Rep. 2019;9(1):5655. doi:10.1038/s41598-019-42199-6

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.