Hoe te studeren zonder motivatie: tips en strategieën om geconcentreerd te blijven
Studeren zonder motivatie is een veelvoorkomende uitdaging, maar het is mogelijk om deze te overwinnen met de juiste strategieën. Soms maken een gebrek aan interesse in het onderwerp, het gevoel dat je geen zichtbare resultaten behaalt, vermoeidheid, examendruk, angst om niet te kunnen presteren of tijdgebrek leren moeilijker.
Wat de reden ook is, goede studiegewoonten helpen je om betere cijfers te halen en dragen bij aan je intelligentie en geheugen. Het beste is dat door gebruik te maken van strategieën zoals het maken van een plan met doelen, studeren met vrienden of het gebruik van posters met positieve zinnen, het voorbereiden leuker en leuker kan worden.
We laten je zien hoe je deze methoden kunt gebruiken om aanmoediging te vinden als je je lusteloos voelt.
1. Organiseer je omgeving
Hoewel het misschien een bijkomstigheid lijkt, beïnvloedt de omgeving waarin je studeert je motivatie. Als je ruimte een rommeltje is, zal dat waarschijnlijk uitstelgedrag veroorzaken, je gestrest doen voelen en het veel moeilijker maken om je te concentreren.
Volgens het Neurowetenschappelijk Instituut van Princeton University houden de hersenen van orde. Als er veel rommel is, raken cognitieve bronnen uitgeput en wordt het concentratievermogen minder. Een opgeruimde ruimte daarentegen verhoogt de productiviteit. Hoe bereiken we dit?
- Houd de spullen die je regelmatig nodig hebt in de buurt.
- Maak deze ruimte gezellig en comfortabel, zodat je ernaar uitkijkt om er tijd door te brengen.
- Voorkom dat dingen zich opstapelen en dat de situatie zo slecht wordt dat je uiteindelijk gaat schoonmaken als een vorm van uitstelgedrag.
- Ruim deze ruimte op van alles wat overbodig is (zoals papieren die je niet vaak gebruikt), stof af en ruim afval op.
2. Onthoud waarom je studeert
Vaak zul je, hoe vaak je ook afleiding wegneemt, een manier vinden om uit te stellen. Zoals Fuschia Sirois van de Bishop’s University in Canada zegt: “Je moet iets dieper graven en een persoonlijke betekenis in de opdracht vinden. Met andere woorden, een manier om gefocust te blijven is om iets waardevols of positiefs in het studeren te vinden.
Als je je verveelt of geen zin hebt om te studeren, vraag jezelf dan af wat het is dat je op de been houdt. Bijvoorbeeld: “Waarom was ik eigenlijk geïnteresseerd in deze studie? “Wat vind ik er het leukst aan? “Wat hoop ik te bereiken als ik klaar ben? Het beantwoorden van deze vragen kan je het zetje geven dat je nodig hebt om door te gaan.
3. Heb een specifiek plan en visualiseer doelen
Het hebben van een plan kan je zodanig mobiliseren dat je acties en gedachten gericht zijn op het bereiken ervan. Om dit te doen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:
- Tijd: dit omvat de organisatie van het studeren, dus welke dagen, op welke tijden en hoe lang. Je besluit bijvoorbeeld dat je van maandag tot en met vrijdag van 17.00 tot 19.00 uur gaat studeren.
- De vorm van planning: voor complexe activiteiten is het motiverender om een to-do lijst te maken. Plan bijvoorbeeld om een dag van tevoren alles door te nemen en een proefexamen te doen, twee dagen van tevoren je twijfels door te nemen of een week van tevoren intensief te reviseren, enz.
- Doelstellingen: houd in gedachten wat je verwacht te bereiken, zodat je weet waar je naartoe gaat. Sommige specialisten vinden het nuttig om grote doelen op te delen in mini-doelen, zodat ze gemakkelijker te bereiken zijn. Je hoofddoel zou bijvoorbeeld kunnen zijn om een goed cijfer te halen, en kleine doelen zouden kunnen zijn om algebra te bestuderen in de eerste week, meetkunde in de tweede week en alles nakijken in de derde week.
4. Begin met eenvoudige taken
Als je eenmaal je doelen en je algemene plan hebt bepaald, zul je je waarschijnlijk gemotiveerder voelen om te studeren. Maar in andere gevallen kan het moeilijk zijn om te beginnen. Volgens Kearns en Gardiner: “Sommige psychologische onderzoeken tonen aan dat actie motivatie opwekt, die op haar beurt weer meer actie opwekt. Het belangrijkste is dus om actie te ondernemen.
Een manier om te beginnen is door kleine, gemakkelijke taken op je te nemen die minder tijd kosten. Als je die hebt voltooid, zul je je enthousiaster voelen om aan de moeilijkere of langere projecten te beginnen. Het gevoel van voldoening door het voltooien van eenvoudige taken zal je op de been houden.
Wellicht vind je dit artikel ook interessant: De 18 beste apps om te studeren
5. Probeer studietechnieken om meer motivatie te krijgen
Als studeren saai is en je geen motivatie meer hebt, is het de moeite waard om een aantal studietechnieken toe te passen. Er zijn veel methoden, dus je kunt ze uitproberen tot je degene vindt die het beste bij je past. Hier zijn er een paar.
Pomodorotechniek
De Pomodorotechniek houdt in dat je blokken van 25 minuten studeert (Pomodoro genoemd) en dan een korte pauze neemt om sociale media te gebruiken of naar buiten te gaan.
Het nemen van een pauze helpt om afleiding uit te stellen (Engelse link) en bouwt concentratie en motivatie op om weer te beginnen met studeren. Dit is hoe je het implementeert:
- Kies een studieonderwerp en zet een timer op 25 minuten.
- Studeer tot hij afgaat.
- Als hij afgaat, neem dan 5 minuten pauze om te doen wat je wilt.
- Herhaal dit proces vier keer.
- Neem na deze vier Pomodoro’s een langere pauze van 20 minuten.
SQ3R methode
Deze strategie is ontworpen om teksten de eerste keer dat ze gelezen worden te begrijpen. Hier is de indeling in twee stappen:
- Overzicht: controleer voordat je begint te lezen de titel, de inleiding, de doelstellingen en elementen aan het begin en aan het einde van het lezen om een algemeen beeld van de tekst te krijgen.
- Vragen stellen: aan het einde van de preview stel je vragen om te proberen de inhoud te voorspellen.
- Lezen: terwijl je leest, probeer je de vragen te beantwoorden die je in de vorige fase hebt gesteld.
- Voordragen: je probeert de vragen te beantwoorden met je eigen woorden en voordracht. Je kunt ook aantekeningen maken over deze antwoorden, om ze later te bestuderen.
- Herlezen: na het lezen probeer je de vorige informatie op te roepen.
SOAR-methode
Het doel van deze techniek is om beter te leren zonder dat je tijdens het lezen ongeïnteresseerd of verveeld raakt. In dit geval is het gebaseerd op vier stappen:
- Selecteren: verzamel zoveel mogelijk informatie door middel van aantekeningen.
- Organiseren: classificeer de inhoud en verdeel deze in categorieën in grafische diagrammen of concept maps.
- Associëren: er wordt gezocht naar externe associaties, die het gelezene in verband brengen met eerdere kennis, en interne associaties, die de in de vorige stap geclassificeerde categorieën met elkaar in verband brengen door middel van hun gemeenschappelijke factoren.
- Regelmatig: het leren wordt geëvalueerd door middel van zelfevaluatie of vragen.
6. Geef jezelf beloningen
Beloningen zijn een van de meest gebruikte strategieën om te studeren als je ongemotiveerd bent, omdat je niet hoeft te wachten tot je een heel belangrijk of groot doel hebt bereikt om jezelf te belonen. In feite kan het vieren van kleine doelen het beloningssysteem van de hersenen wakker maken en je enthousiast houden. Enkele voorbeelden zijn:
- Geniet van je favoriete snack na het bestuderen van een onderwerp.
- Neem een pauze om te wandelen of naar buiten te gaan na het afronden van een studiesessie.
- Gun jezelf een middag of dag vrij om uit te rusten als je je maandelijkse doel hebt voltooid.
- Kijk een film of serie in het weekend, als je je wekelijkse doelen hebt kunnen voltooien.
7. Praat met jezelf
Het voeren van een interne dialoog over het studieproces en de resultaten is heel nuttig. Het is een vaardigheid die helpt om emoties te reguleren, productiviteit te verhogen en om te gaan met de eisen van examens. Volgens onderzoek in Frontiers in Psych ology (Engelse link) wordt zelfpraat geassocieerd met betere prestaties, activatie en inspanning.
Probeer in plaats van je te richten op negatieve gedachten, zoals “Ik ga het nooit halen”, productievere affirmaties. Bijvoorbeeld: “Als ik aan mezelf begin te twijfelen, herinner ik me dat ik de vaardigheden heb”. Andere voorbeelden zijn de volgende:
- Als je je moe voelt: “Hoewel ik moe ben, brengt elke studiesessie me dichter bij mijn doel”.
- Als uitstelgedrag je tegenhoudt: “Ik weet dat deze eerste stap het moeilijkst is, maar als ik eenmaal begin, zal ik me veel beter voelen.
- Als je je overweldigd voelt door de hoeveelheid inhoud: “Ik kan dit aan, stap voor stap. Als ik uitgeput raak, neem ik een korte pauze en ga ik weer verder”.
- Als je wordt geconfronteerd met een onderwerp dat je niet begrijpt: “Niet alles meteen begrijpen hoort bij het proces. Ik kan voorbeelden zoeken of om hulp vragen als dat nodig is”.
- Als je je gefrustreerd voelt omdat je niet vordert zoals je zou willen: “Dit is niet gemakkelijk, maar elke inspanning leidt me in de goede richting. Het is normaal om onderweg obstakels tegen te komen.
8. Speel muziek
Veel mensen vinden dat muziek luisteren helpt als strategie bij het studeren als ze ongemotiveerd zijn, omdat het geluid van hun favoriete nummers of bands afleidingen verstomt. Bovendien heeft muziek een positieve invloed op de stemming en opwinding, wat de prestaties kan bevorderen.
Hoewel er geen sluitend bewijs is voor de invloed ervan, suggereren studies (Engelse link) zoals Music & Science dat het de motivatie kan verhogen en de concentratie in de schoolcontext kan verbeteren.
Maak een afspeellijst met liedjes die motiverend en positief zijn, maar die je helpen bij het studeren in plaats van je te vermaken.
9. Elimineer afleiding
Als je je telefoon op je bureau hebt liggen, is het natuurlijk veel moeilijker om je te concentreren dan wanneer je hem niet in de buurt hebt. En dit is een van de belangrijkste redenen waarom je geen zin hebt om te studeren. Het komt voor dat je, geconfronteerd met leukere mogelijkheden om je heen, je interesse verliest in studeren. Dus hier zijn enkele oplossingen:
- Zet vervelende achtergrondgeluiden, zoals de televisie of radio, uit.
- Verstop je telefoon of laat hem in een andere kamer liggen om minder tijd op het net door te brengen.
- Installeer een app blocker, zodat je niet kunt inloggen op sociale netwerken of spelletjes kunt spelen.
10. Studeer met vrienden of een studiebegeleider
Het hebben van een partner of studiegroep helpt om het enthousiasme vast te houden, omdat je je prestaties en twijfels met anderen deelt. Sommige mensen vinden het stimulerender en vermakelijker.
Door in een groep te studeren weet je ook dat je steun krijgt als je vragen hebt en je kunt je beter concentreren dan wanneer je alleen bent. Het moet een kleine groep zijn, met toegewijde medestudenten, die kunnen deelnemen aan regelmatige bijeenkomsten op een tijdstip dat voor iedereen uitkomt.
Hoewel studeren in een groep voordelen heeft, is het geen volledige vervanging voor zelfstandig studeren.
11. Zorg voor een goede nachtrust
Het is algemeen bekend dat te weinig slapen of te laat naar bed gaan gevolgen heeft voor het dagelijks leven. In het geval van het onderzoek lijkt er een sterke correlatie te zijn tussen cijfers en het aantal uren rust.
Goed slapen versterkt niet alleen het geheugen, maar vermindert ook vermoeidheid en slaperigheid tijdens het studeren. Onderzoekers suggereren dat de prestaties afnemen bij een slechte slaapkwaliteit en naar bed gaan na 2 uur ‘s nachts, zelfs als je 7 uur slaap krijgt.
“We kennen de uitdrukking: “Slaap lekker, dan heb je morgen een geweldige dag”. Het blijkt dat dit helemaal niet correleert met examenprestaties. In plaats daarvan is de slaap die je krijgt tijdens je leerdagen het belangrijkst”.
Daarom is het heel belangrijk om een goede slaaphygiëne te hebben tijdens studiedagen door vroeg naar bed te gaan, in een rustige omgeving, stimulerend voedsel te vermijden in de uren voor het slapen en 7-9 uur slaap per dag te krijgen.
12. Houd snacks en water bij de hand
Om luiheid of afleiding door honger of dorst te voorkomen, is een andere eenvoudige strategie voor ongemotiveerd studeren om een fles water en een gezonde snack bij je te hebben. Dit kunnen noten, granola of een stuk fruit zijn. Deze zorgen ervoor dat je verzadigd blijft en energie overhoudt om te studeren.
Vermijd erg suikerrijk voedsel, omdat dit snel energie geeft, maar net zo snel wordt omgezet in slaperigheid.
13. Zoek naar video’s of podcasts
Sommige studenten geven de voorkeur aan dit soort hulpmiddelen, omdat ze het gevoel hebben dat video’s of audio hen helpen om hun studie aan te vullen en vermakelijker zijn.
Je kunt proberen om op YouTube video’s te zoeken die op een eenvoudige manier uitleg geven over het onderwerp dat je moet bestuderen. Je kunt ook luisteren naar podcasts die het onderwerp op een andere manier behandelen en je helpen om het vanuit een ander perspectief te bekijken.
Lees ook dit artikel: Is het beter om stil of hardop te lezen tijdens het studeren?
14. Studeer op het juiste moment
Iedereen is productiever op bepaalde tijden. Sommigen voelen zich misschien prettiger bij het vroege opstaan en studeren tijdens die uren, terwijl anderen misschien later moeten uitslapen en later aan hun huiswerk moeten beginnen.
Om weer gemotiveerd te raken, is het belangrijkste om een tijd te kiezen waar je je prettig bij voelt en die het beste bij je past. Kies een tijdstip waarop je niet moe bent en er niet veel afleiding is.
15. Houd een routine aan
Het kan helpen bij motivatie om een schema op te stellen. Op deze manier volg je een routine. Met een vast schema begin je dat moment van de dag te associëren met de activiteit van het studeren en wordt het makkelijker om het vol te houden, zelfs als je je niet geïnspireerd voelt.
“Gebruik een digitale of geprinte kalender en wijs blokken studietijd toe in je dagen. Dit creëert een gewoonte, zorgt voor consistentie en creëert een associatie tussen bepaalde tijden van de dag en studeren.
16. Gebruik motiverende posters
Positieve bemoedigende woorden kunnen je troosten en je de energie geven die je nodig hebt om door te gaan. Schrijf ze op of print ze uit op een stuk papier en leg ze op een plek waar je ze tijdens het studeren kunt zien, zodat je ze vaak kunt onthouden. Enkele motiverende citaten voor studenten zijn de volgende:
- “Je kunt dit”.
- “Vandaag studeren is een investering in morgen”.
- “Doorzettingsvermogen is de weg naar succes.
- “Elke minuut studeren is een stap naar je doel.
17. Geef jezelf niet de schuld van uitstelgedrag
Jezelf straffen voor uitstelgedrag maakt het alleen maar moeilijker om je te concentreren. In plaats van jezelf de schuld te geven, probeer je bewust te zijn en er een gewoonte van te maken om zo snel mogelijk weer te gaan studeren. Richt je op positieve bekrachtiging, zoals bemoedigende berichten en beloningen elke keer dat je een opdracht afmaakt. Overweeg het volgende:
- Vergelijk jezelf niet met je leeftijdsgenoten.
- Accepteer dat iedereen wel eens uitstelgedrag vertoont.
- Erken niet alleen je mislukkingen, maar ook je prestaties.
- Gebruik een innerlijke dialoog met positieve woorden om te versterken dat je het kunt.
- Gebruik de Pomodorotechniek of apps om te stoppen met uitstellen, zoals Focus To-Do en Forest.
18. Neem pauzes
Pauzes zijn nodig om de motivatie te verbeteren en terugkerende afleidingen te voorkomen. Micro-pauzes van minder dan 10 minuten kunnen je prestaties ten goede komen en vermoeidheid verminderen (Engelse link).
Maak een wandeling, haal frisse lucht of luister naar een liedje dat je leuk vindt. Voor zeer inspannende taken kan het echter zijn dat je een pauze van meer dan 10 minuten nodig hebt.
Als je voelt dat je een pauze nodig hebt, probeer die dan te nemen op een moment dat het zinvol is om te stoppen. Dit maakt het gemakkelijker om verder te studeren.
19. Ontwikkel interesse in het onderwerp
Begin met studeren vanuit de onderdelen die je het meest interessant of gemakkelijk te begrijpen vindt. Als je je niet aangetrokken voelt tot een bepaald onderwerp, probeer dan een verband te vinden met iets dat je interesseert, zoals je hobby’s of toekomstige doelen.
Als je bijvoorbeeld wiskunde studeert en je houdt van videospelletjes, onderzoek dan hoe wiskunde wordt gebruikt bij het programmeren van spelletjes. Door verbanden te leggen tussen de inhoud en je hobby’s, wordt studeren relevanter en motiverender.
Misschien vind je dit artikel ook interessant: De Pomodorotechniek: een geweldige methode voor tijdmanagement
20. Verminder je stress
Angst en stress tussen tentamens kunnen je concentratie en geheugen aantasten. Daardoor kun je niet studeren en niet je volledige potentieel bereiken. Om dit te voorkomen, moet je op je voeding letten, rusten wanneer dat nodig is, sporten en ontspannings- en ademhalingstechnieken gebruiken. Zoek zo nodig, afhankelijk van de situatie, hulp bij een therapeut, een pedagoog of een leraar.
“Vind te midden van de storm van examens troost in je adem. Adem moed in. Adem twijfel uit.
Kies je ideale strategie, de strategie die jou het meest motiveert om te studeren
Er zijn oneindig veel strategieën om te studeren als je merkt dat je ongemotiveerd bent, omdat iedereen iets anders nuttig kan vinden. Het belangrijkste is om de techniek te ontdekken die jou motiveert om te blijven studeren. Als je die eenmaal gevonden hebt, zul je merken dat het veel gemakkelijker is om je te concentreren zonder je snel te vervelen.
Onthoud dat er geen vaste methode of ‘juiste’ manier is om het te doen. Het moeilijkste is om te gaan zitten en te beginnen met studeren. Maar als je eenmaal begint en je maakt een aantal van je doelen concreet, dan voel je je enthousiaster om door te gaan.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Albalawi, F. H., & Al-Hoorie, A. H. (2021). From Demotivation to Remotivation: A Mixed-Methods Investigation. SAGE Open, 11(3). https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/21582440211041101
- Albulescu, P., Macsinga, I., Rusu, A., Sulea, C., Bodnaru, A., & Tulbure, B. T. (2022). “Give me a break!” A systematic review and meta-analysis on the efficacy of micro-breaks for increasing well-being and performance. PloS one, 17(8), e0272460. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9432722/
- Biwer, F., Wiradhany, W., Oude Egbrink, M. G. A., & de Bruin, A. B. H. (2023). Understanding effort regulation: Comparing ‘Pomodoro’ breaks and self-regulated breaks. The British Journal of Educational Psychology, 93(2), 353–367. https://bpspsychub.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bjep.12593
- Chandler, D. L. (1 de octubre de 2019). Better sleep habits lead to better college grades. Science Daily. https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191001083956.htm
- Cook, D. A., & Artino, A. R., Jr (2016). Motivation to learn: an overview of contemporary theories. Medical education, 50(10), 997–1014. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5113774/
- Durham, S. (19 de septiembre de 2023). How do I Motivate Myself to Study? The South African College of Applied Psychology. https://www.sacap.edu.za/blog/interviews-and-webinars/how-do-i-motivate-myself-to-study/
- Jaffe, E. (29 de marzo de 2013). Why Wait? The Science Behind Procrastination. Association for Psychological Science. https://www.psychologicalscience.org/observer/why-wait-the-science-behind-procrastination
- Kearns, H., & Gardiner, M. (2011). Waiting for the motivation fairy. Nature. 472, 127. https://www.nature.com/articles/nj7341-127a
- Lane, A. M., Totterdell, P., MacDonald, I., Devonport, T. J., Friesen, A. P., Beedie, C. J., Stanley, D., & Nevill, A. (2016). Brief Online Training Enhances Competitive Performance: Findings of the BBC Lab UK Psychological Skills Intervention Study. Frontiers in Psychology, 7, 413. https://www.frontiersin.org/journals/psychology/articles/10.3389/fpsyg.2016.00413/full
- Mae, G. (28 de enero de 2022). 6 Effective Strategies to Stay Motivated to Study. International Career Institute Blog. https://icieducation.co.uk/blog/6-effective-strategies-to-stay-motivated-to-study/
- Murakami, M. N. D. (2024). Comparación de dos métodos de estudio SQ3R y SOAR para una mejor comprensión lectora. European Public & Social Innovation Review, 9, 1-19. https://epsir.net/index.php/epsir/article/view/408
- Park, J., Lu, F.-C., & Hedgcock, W. M. (2017). Relative Effects of Forward and Backward Planning on Goal Pursuit. Psychological Science, 28(11), 1620-1630. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797617715510
- Sander, L. (25 de marzo de 2019). The Case for Finally Cleaning Your Desk. Harvard Business Review. https://hbr.org/2019/03/the-case-for-finally-cleaning-your-desk
- University of North Carolina at Chapel Hill. (s.f.). Study Groups. Consultado el 1 de abril de 2025. https://learningcenter.unc.edu/tips-and-tools/study-partners/
- Vigl, J., Ojell-Järventausta, M., Sipola, H., & Saarikallio, S. (2023). Melody for the Mind: Enhancing Mood, Motivation, Concentration, and Learning through Music Listening in the Classroom. Music & Science, 6. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/20592043231214085