De 18 beste apps om te studeren

Heb je lage academische prestaties en wil je je studiepraktijk verbeteren? Leer meer over verschillende mobiele applicaties, zoals onder andere Forest, Evernote en Coggle, zodat je jouw leerproces kunt optimaliseren.
De 18 beste apps om te studeren
José Padilla

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog José Padilla.

Laatste update: 24 april, 2024

De voortdurende technologische vooruitgang heeft niet alleen een enorme invloed op de gezondheid, communicatie en markten, maar ook op het onderwijs. Tegenwoordig zijn er veel  apps om te studeren die het leren en onderwijzen vergemakkelijken.

Door middel van verschillende digitale hulpmiddelen en tools is het voor studenten mogelijk om hun prestaties te verhogen door hun academische gewoonten en werkwijzen te verbeteren. In deze lezing presenteren we verschillende nuttige programma’s op dit gebied.

Apps om te studeren om vakken te herhalen en te onthouden

Herhalen is een van de pijlers om het geheugen te verbeteren en het leren te versterken. Daarom moeten deze toepassingen deel uitmaken van je verzameling technologische hulpmiddelen.

1. Anki

Het is een hulpmiddel om informatie te onthouden met behulp van flashcards. Met Anki kun je je flashcards aanpassen en afbeeldingen, video’s en audio toevoegen. Over het algemeen is het erg handig voor het herhalen van woordenschat, data, namen, etc.

2. Quizlet

Met deze app onthoud je inhoud snel, gemakkelijk en gratis. De app bereidt je voor op je examens door middel van flashcards, spelletjes en quizzen. Je kijkt ook na met uitdagende vragen in verschillende formaten: open vragen, meerkeuzevragen, waar of onwaar. Quizlet corrigeert je als je fouten maakt en stelt je in staat om je trainingen aan te passen.

3. Brainscape

Dit is een ‘spaced repetition’ app waarbij je flashcards maakt om moeilijke concepten te onthouden gedurende meerdere sessies of tijdsintervallen. Met Brainscape maximaliseer je je prestaties en retentie.

4. StudyBlue

Hiermee kun je toetsen, studeren en onthouden. StudyBlue gebruikt afbeeldingen en audio om je materiaal te personaliseren. Het geeft je ook de mogelijkheid om je voortgang bij te houden en herinneringen in te stellen om te herhalen.

5. Tinycards

Het team van Duolingo heeft deze studie-app gemaakt waarmee je kunt leren met flashcards. In Tinycards herlees je terwijl je verveling tegengaat, spelletjes speelt en nieuwe levels ontgrendelt. Net als andere geheugenapps maakt het gebruik van de strategie van gespreide herhaling.

6. Kahoot

Met dit digitale hulpmiddel kun je online assessments ontwerpen om alleen of met anderen te oefenen. In Kahoot maak je spellen met vragen over algemene cultuur, wiskunde, wetenschap, enz. Op deze manier ga je de strijd aan met je collega’s om te zien wie de vragen het snelst en het best kan beantwoorden.

Apps om de concentratie te verbeteren bij het studeren

Concentratie is een belangrijke factor bij het studeren. Dit cognitieve proces vergemakkelijkt het verwerken van informatie, het begrijpen van details of ideeën en het richten van mentale bronnen op een specifieke stimulus. Hier zijn een aantal apps om je studiefocus te bevorderen.

1. Focus To-Do

Helpt je je studietijd te beheren en activiteiten efficiënt uit te voeren. Focus To-Do is geïnspireerd op de pomodorotechniek en stelt je in staat om een interval te definiëren voor het voltooien van je taken en je gedurende die tijd daarop te concentreren.

2. BlockSite

Het is een applicatie om afleiding te vermijden, je te concentreren en productiever te zijn. Hiermee blokkeer je gedurende een bepaalde tijd die sites of toepassingen die je zo afleiden. Daarnaast stel je BlockSite zo in dat elke keer als je die afleidende app probeert te openen, hij je doorverwijst naar waar je wilt, bijvoorbeeld naar je studienotities.

3. Forest

Dit is een van de populairste apps om te studeren en je te concentreren. Bij Forest plant je een boom telkens als je je wilt concentreren. Terwijl je studeert groeit je boom, maar hij kan doodgaan als je de app halverwege verlaat. Als je elke dag dat je studeert een plant, kun je aan het eind van de week je eigen bos hebben.

4. De Mindfulness App

Dit programma is een essentiële gids voor meditatie. Mindfulness zal je helpen om stress en angst te verminderen en meer ontspannen te zijn, wat je studietijd en leerproces ten goede zal komen. Aarzel niet om The Mindfulness App te proberen.

Concept mapping apps

Als studietechniek zijn concept maps erg nuttig omdat ze het begrip van ideeën en de relaties daartussen vergemakkelijken. Bovendien bevordert hun visuele organisatie de verwerking en het onthouden van informatie. Gebruik deze apps om ze te ontwerpen.

1. MindMeister

Met MindMeister kun je je informatie analyseren en kleurcodes toekennen die de nauwkeurigheid verbeteren en je kaart een persoonlijke stijl geven. Je kunt er ook multimediabestanden mee gebruiken om ideeën in context te plaatsen .

2. Coggle

Dit is een online tool waarmee je mindmaps kunt maken en delen met anderen om ze samen te bewerken. Met Coggle kun je afbeeldingen op deze kaarten zetten en stroomschema’s ontwerpen.

3. Xmind

De applicatie Xmind is heel eenvoudig te gebruiken en handig voor mindmappen, conceptmappen en brainstormen. De tools zijn intuïtief, waardoor je efficiënter kunt ontwerpen. Bovendien is het mogelijk om verschillende structuren in dezelfde tekening te gebruiken.

4. Gitmind

Maak collaboratieve kaarten, brainstorms of brainstormsessies. Gitmind is een tool die is ontworpen om informatie te verbinden en te inspireren. Plan, beheer, beslis en zet je creativiteit aan het werk.

Applicaties om aantekeningen te maken

Studenten in een klaslokaal

Goed aantekeningen maken is essentieel bij het studeren. Het ordenen van informatie, het gebruik van kleuren en het aanpassen van een schrijfstijl vergemakkelijkt het nakijken en verder leren. Door te schrijven krijg je een overzicht van wat je moet leren en een synthese van de basis . De volgende platforms zijn handig.

1. Evernote

Een van de studie-apps die je routine en bestanden georganiseerd houdt is Evernote. Hiermee kun je aantekeningen maken en je activiteiten plannen. Het beste is dat je het kunt synchroniseren om je schrijfwerk overal te openen.

2. Notion

Deze project management tool is geweldig voor het maken van notities en samenwerken met anderen. Het maakt het maken van notities eenvoudig. Met Notion maak je lijsten, tabellen, voeg je bestanden en links toe, annoteer je informatie zoals een artikel, enz.

3. OneNote

Microsoft heeft OneNote ontwikkeld voor het maken van notities en de interface geeft je meerdere opties: sorteer je notities in notitieblokken, secties of pagina’s, markeer je notities of taken met labels en deel je teksten met anderen. Je kunt ook tekenen, audio opnemen, video’s of andere bestanden toevoegen.

4. Goodnotes

Met Goodnotes kun je alle soorten notities maken: lijsten, vergelijkingen, teksten, diagrammen. Je bewerkt en annoteert je PDF’s. De flexibele interface maakt het gemakkelijk om de organisatie van je teksten te manipuleren.

Studeren was nog nooit zo gemakkelijk

Voor degenen die toegang hebben tot mobiele apparaten, kan studeren een eenvoudigere activiteit worden. Door gebruik te maken van de mogelijkheden van technologische ontwikkelingen in het onderwijs, is het mogelijk om goede leerresultaten te behalen.

De hier gedeelde apps om te studeren zijn beschikbaar voor studenten die hun prestaties willen verbeteren. Met behulp van deze programma’s kunnen ze hun tijd indelen en vaardigheden en processen optimaliseren, zoals vasthouden, concentreren, mindmappen en belangrijke aantekeningen maken.

Heb jij een van deze apps gebruikt om te studeren? Welke invloed hebben ze gehad op jouw proces?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.