Hoe om te gaan met zelftwijfel?

We hebben allemaal onze energie geïnvesteerd in bepaalde paranormale gevechten die werden aangewakkerd door onze twijfels. Mensen met het bedriegerssyndroom weten dit maar al te goed. Maar wat kun je doen als je vervuld bent van angst en onzekerheid?
Hoe om te gaan met zelftwijfel?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 20 april, 2023

Twijfel je vaak aan jezelf? Ben jij een van die mensen die, als je motiverende plannen hebt, verlamd wordt door twijfels? In werkelijkheid zijn weinig dingen vervelender dan leven met een interne stem die zinnen herhaalt als: “Wat als je het mis hebt?” of “Wat als je jezelf voor gek zet?” of “Wat zal er gebeuren als je niet goed genoeg bent voor de baan?”

Je kunt twijfels nooit helemaal uit je mentale universum bannen. Ze zullen er altijd zijn, sluimerend, vaak opduikend om je te waarschuwen voorzichtig te zijn en vaak de lont van je impulsen door te snijden. Er ontstaat echter een probleem als je angsten te zwaar op je drukken. Dan verdwijnt het vertrouwen dat je in jezelf hebt.

Leven met een overmaat aan zelftwijfel verzwakt je potentieel en maakt jou, de briljante persoon die je bent, onbekwaam. Degenen die dagelijks te maken hebben met het bedriegerssyndroom zijn zich daar maar al te goed van bewust. Wanneer je jezelf onderschat, en je hele wereld gevuld is met twijfels, word je iemand die je niet mag. Wat kun je in deze gevallen doen? Is er een strategie die kan helpen?

“Als je een stem in je hoort die zegt “Je kunt niet schilderen”, schilder dan gerust, en die stem zal het zwijgen worden opgelegd.”

Vincent van Gogh

Gestreste man
Als mens is het gebruikelijk om je capaciteiten in twijfel te trekken of te denken dat niemand zich iets van je zal aantrekken.

De oorsprong van zelftwijfel

Zelftwijfel is de schaduw van onzekerheid die over je eigen waarheid hangt. Het is alsof je vastzit op een tussenpunt van waaruit niets vooruit kan en alles onder je voeten lijkt te trillen. Aan jezelf twijfelen is alles in twijfel trekken, van je vaardigheden tot je gedachten, overtuigingen en emoties.

Een onderzoek (Engelse link) van Dr. Matthew Braslow beweert dat dit onderwerp lange tijd door de wetenschap is verwaarloosd. Hij suggereert dat het begrijpen van de wortels van onze twijfels ons in staat zou stellen ons vermogen om te presteren te verbeteren, en zelfs onze gevoelens van welzijn te verbeteren. Daarom is het interessant om in te gaan op hoe deze slopende waarneming zich manifesteert.

De oorzaken van zelftwijfel

Een van de belangrijkste triggers voor zelftwijfel is de omgeving waarin je bent opgegroeid. Bijvoorbeeld, een overdreven kritische, autoritaire en veeleisende familie zal je zelfbeeld verminderen en boycotten. Inderdaad, als je het gevoel hebt gekregen dat je feilbaar bent, zal het heel moeilijk voor je zijn om op je capaciteiten te vertrouwen.

  • Angst is een andere factor die aanhoudende twijfel, angsten en onzekerheden aanjaagt.
  • Een laag gevoel van eigenwaarde is het substraat dat je voortdurend voedt met het idee dat je zult falen, jezelf voor gek zult zetten, of dat je veronderstelde onbekwaamheid aan het licht zal komen wanneer je ook maar iets probeert te doen. Het impostorsyndroom is gebaseerd op een zwak gevoel van eigenwaarde.
  • Als je onzeker bent en altijd weinig zelfvertrouwen, verlegenheid en angst om anderen teleur te stellen hebt vertoond, zul je geneigd zijn aan jezelf te twijfelen.
  • Er is een weinig bekende stoornis die verband houdt met zelftwijfel. Aboulomanie is een aandoening die het wilsvermogen van de lijder aantast, waardoor hij of zij voortdurend niet in staat is beslissingen te nemen.

De enige mensen die zelden aan zichzelf twijfelen zijn mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Blije vrouw
Twijfel aan je negatieve gedachten als je iets wilt doen en rationaliseer de interne dialoog die je voedt met voortdurende angsten.

Hoe te handelen als je aan jezelf twijfelt

Niemand is immuun voor zelftwijfel. Het vermindert onze krachten en lost onze capaciteiten en deugden op. Het is een ongemakkelijke ervaring die beperkingen oplegt aan ons vermogen om doelen te bereiken. Het helpt ons ook om schemerige en slopende opvattingen over onszelf te creëren. In feite is het als de vis die in zijn eigen staart bijt.

Dus wat kun je doen als je aan jezelf twijfelt? Er is een reeks richtlijnen waarover je moet nadenken. Ze zijn als volgt:

1. Heb medelijden met jezelf

Begrijp dat zelftwijfel bij het mens-zijn hoort. Bijgevolg maakt af en toe aan jezelf twijfelen je niet zwakker of feilbaarder. Je moet begrijpen dat je gevoel ergens niet zeker van te zijn een verdedigingsmechanisme (Engelse link) is. Het is dankzij dit gevoel dat je een meer reflectieve en analytische blik op elke situatie kunt toepassen.

Praat daarom, in plaats van jezelf te veroordelen en je slecht te voelen over het twijfelen aan jezelf, mededogenvol tegen jezelf, zoals dit: “Het is oké om je onzeker te voelen. Het is niet slecht om bang te zijn. Ik moet op mezelf en mijn capaciteiten vertrouwen. Als ik faal, geeft dat niet, ik kan het altijd opnieuw proberen.”

2. Ontwikkel onvoorwaardelijke eigenwaarde

Probeer je in momenten van zelftwijfel bewust te worden van het effect dat deze mentale focus op je heeft. Onthoud dat je waarde als persoon niet afhangt van externe factoren, noch van het feit of je slaagt of faalt, of dat iemand je goed of slecht behandelt.

Naast wat er ook mag gebeuren, is er een factor die altijd onvoorwaardelijk moet zijn: je eigenliefde en vertrouwen in jezelf.

De

3. Twijfel aan je twijfels, rationaliseer ze

Wat is zelftwijfel? Het is niets meer dan een gedachte, vaak gedomineerd door irrationele angst. Wanneer dit gevoel je overvalt en de onzekerheid je mobiliseert en je niet toestaat vooruit te gaan, twijfel dan aan je gedachten. Haal ze door een filter van analyse en barmhartige kritiek.

Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: “Ik hoef hier niet per se in te falen. Ik heb in het verleden soortgelijke dingen gedaan en ben erin geslaagd. Bovendien, als ik het niet durf, zal ik me alleen maar slechter voelen.”

4. Denk aan je prestaties van gisteren

Als je in de achteruitkijkspiegel van je leven kijkt, zul je een aantal verbazingwekkende aspecten ontdekken. Je hebt veel dingen bereikt, je hebt meer dan één berg beklommen, en je capaciteiten hebben veel deuren voor je geopend.

Denk aan die prestaties van gisteren. Ze zijn als springplanken die je voortstuwen op de dagen dat je twijfels zwaar op je drukken.

5. Vermijd jezelf te vergelijken met anderen

Als je je afvraagt wat je moet doen als je aan jezelf twijfelt, gebruik dan een mantra: “Ik doe mijn best en dat is genoeg.” Het lijkt misschien een cliché, maar het is echt effectief. Dat komt omdat we onszelf maar al te vaak vergelijken met anderen.

Daarom ben je misschien bang om bepaalde dingen te doen omdat iemand anders een expert is, anderen efficiënter lijken, of omdat je bang bent beoordeeld te worden of je voor schut te zetten.

Veel van je twijfels zijn het product van sociale druk en concurrentie. Onthoud dat jij de enige persoon bent aan wie je iets hoeft te bewijzen, dus wat er ook gebeurt, het komt goed, en wat je ook doet, het zal genoeg zijn. Je zult je best hebben gedaan. Verminder die stem van zelfeisendheid en geniet van het proces. Ga vooruit zonder angst.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


    • Braslow, M. D., Guerrettaz, J., Arkin, R. M., & Oleson, K. C. (2012). Self‐doubt. Social and Personality Psychology Compass, 6(6), 470-482.
    • Oleson, K. C., Poehlmann, K. M., Yost, J. H., Lynch, M. E., & Arkin, R. M. (2000). Subjective overachievement: Individual differences in self‐doubt and concern with performance. Journal of personality, 68(3), 491-524.
    • Krause N, Ellison CG. The Doubting Process: A Longitudinal Study of the Precipitants and Consequences of Religious Doubt. J Sci Study Relig. 2009 Jun 1;48(2):293-312. doi: 10.1111/j.1468-5906.2009.01448.x. PMID: 20300487; PMCID: PMC2839364.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.