Hoe om te gaan met dissociatie

Gedurende je hele leven kun je periodes van dissociatie ervaren. Maar wat kun je eraan doen? Ontdek het hier.
Hoe om te gaan met dissociatie
Isabel Ortega

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Isabel Ortega.

Laatste update: 03 juni, 2023

Heb je je ooit echt afgeleid gevoeld tijdens een gesprek met iemand? Of gemerkt dat je een tekst, hoe vaak je ook leest, niet kon begrijpen? Ben je ooit thuisgekomen zonder je je reis te herinneren? Dit soort ervaringen staat bekend als dissociatie.

Dissociatie is een mechanisme waarmee je aan de werkelijkheid kunt ontsnappen. Het wordt meestal beïnvloed door een periode van emotionele verstoring, die zelfs terug kan gaan tot de kindertijd. In feite kan dissociatie worden uitgelegd met de uitdrukking “Hier in het lichaam maar niet in de geest”.

Maar dissociatie is niet altijd disfunctioneel. Dat gezegd hebbende, wordt het vaak in verband gebracht met angst.

Vrouw denkt na
Sommige professionals in de geestelijke gezondheidszorg beschouwen dissociatie als een onbewust verdedigingsmechanisme.

Hoe om te gaan met dissociatie

Dissociatie komt voor langs een breed spectrum. In feite kan het variëren van het niet meer herinneren van momenten van je dag tot dagdromen. Wat kun je er dan aan doen?

Gebruik je zintuigen

Onze eerste suggestie helpt je zintuigen in het huidige moment. Probeer iets om je heen aan te raken (bijvoorbeeld een jas, een muur), ruik aan een flesje cologne, of druk zelfs met je voeten op de grond.

In feite helpt het inschakelen van je zintuigen je om je ‘verbonden’ en in het hier en nu te voelen. Het belangrijkste is dat je je bewust bent van wat je op dit moment doet. Geleidelijk aan zullen je zintuigen je helpen om aan de dissociatie te werken en zul je in staat zijn om je aandacht op mentaal niveau te richten op de activiteit, plaats of persoon die je wilt.

Je zou ook aromatherapie kunnen proberen. Dat kan helpen omdat de reukbollen van je neus informatie over de aroma’s naar je limbisch systeem sturen. Dit is het gebied van de hersenen dat je emoties verwerkt.

Ademhalingsoefeningen

Ademhaling is een belangrijk hulpmiddel. Het kan je helpen om verschillende emotionele toestanden die je ongemak bezorgen te beheersen. Ook kan het doen van ademhalingsoefeningen je helpen om verbonden te blijven met de werkelijkheid.

Dit is een oefening die je geleidelijk kunt invoeren. Bovendien hoef je er geen grote hoeveelheid tijd aan te besteden.

Geleidelijk kun je het vermogen om te ademen leren en ontwikkelen op behulpzame manieren die je vervolgens in de praktijk kunt brengen.

Voer activiteiten uit waardoor je je ‘aanwezig’ voelt

De volgende activiteiten helpen je om in het heden te blijven:

  • Beschrijf je omgeving. Begin met het beschrijven van waar je bent, waarbij je geleidelijk meer specifieke details opneemt. Je zult geleidelijk je verbinding herstellen met wat er nu met je gebeurt.
  • Beoefen een sport. Zoek een sport. Zorg ervoor dat het het soort is waar je je aandacht op moet richten om te presteren.
  • Voer bewust eten uit. Wijd je aandacht aan de momenten waarop je eet, luister naar je fysieke en mentale gewaarwordingen.
  • Beoefen meditatie of mindfulness. Mindfulness helpt je om je bewust te worden van het huidige moment. Het helpt je om geen aandacht meer te besteden aan gedachten aan het verleden of de toekomst. Jon Kabat-Zinn, een leider op het gebied van mindfulness, definieert het als:

“Mindfulness is bewustzijn dat ontstaat door aandacht te schenken, bewust, in het huidige moment, zonder oordeel.”

Therapie en dissociatie

Er zijn bepaalde technieken om de kenmerkende symptomen van dissociatie te beheersen. Je kunt een gespecialiseerde professional zoeken om je meer specifieke hulpmiddelen aan te reiken om ermee om te gaan.

In therapie (Engelse link) kun je misschien de reden voor je ervaringen van dissociatie gaan herkennen. Dit is uiterst waardevolle informatie voor het ontwerpen van een interventieplan dat echt zal helpen.

Net zoals we allemaal verschillend zijn, zijn onze ervaringen van dissociatie dat ook. Achter elk individueel geval schuilt immers een verhaal met verschillende ervaringen, emoties, factoren en gedachten.

Je hoeft niet per se alle bovengenoemde activiteiten uit te voeren. in feite zou je alleen die activiteiten moeten doen die je motiveren en je aandacht richten op het huidige moment, waardoor je episodes van dissociatie verbeteren. Je moet gewoon het voor jou meest geschikte alternatief vinden.

Zoek wat het is dat je echt helpt om je verbonden te voelen met het huidige moment. Wat geeft je volledig bewustzijn, zodat je het huidige moment kunt leven en ervaren? Vergeet niet dat dit een vaardigheid is die tijd kost om te verwerven, dus overweeg niet om bij de eerste horde de handdoek in de ring te gooien.

Je zou kunnen kiezen voor hardlopen of tekenen. Of, je kunt ervoor kiezen om verschillende opties in praktijk te brengen. Zorg ervoor dat je niet alleen die kiest die gemakkelijk voor je zijn. Probeer er een aantal te combineren die behulpzaam zijn bij het omgaan met je dissociatie, maar ook interessant zijn om als gewoonten in te stellen.

Onthoud, zoals we al eerder zeiden, dat dissociatie zich op een spectrum bevindt, en de hulpmiddelen om ermee om te gaan ook.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Coffeng, T. (2005). The Therapy of Dissociation: Its phases and problems/Die Therapie der Dissoziation: Ihre Phasen und Probleme/La terapia de disociación: sus fases y problemas/Dissociatie, fasen en verwikke-lingen van de psychotherapie. Person-Centered & Experiential Psychotherapies4(2), 90-105.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.