Hoe kun je je voorbereiden op je pensioen?
Pensioen is een cruciaal moment waar we ons allemaal op moeten voorbereiden. Het is vooral belangrijk voor alleenstaanden die hun hele leven hebben gewerkt. In deze gevallen markeert pensionering een grens die ze voorzichtig moeten overschrijden.
Zoals je kunt zien, leidt pensionering meestal tot dubbelzinnige gevoelens. Aan de ene kant is er de voldoening dat er een einde is gekomen aan een fase van verplichtingen en plichten die op de een of andere manier de beschikbare tijd beperkten. Aan de andere kant opent zich een onzeker panorama waarin iedereen zichzelf opnieuw moet uitvinden om de toekomst aan te kunnen.
Pensioen is niet alleen een bureaucratisch proces. Het betekent ook op de een of andere manier de ouderdom in het gezicht kijken.
Sommige mensen gaan op jonge leeftijd met pensioen, maar deze fase plaatst hen in de categorie van wat was en nooit zal zijn. Om al deze redenen is het belangrijk om je zo goed mogelijk voor te bereiden op deze verandering en er je voordeel mee te doen.
“De avond weet wat de ochtend nooit vermoedde.”
Bereid je vroeg voor op je pensioen
Pensioen komt in de meeste westerse landen voor tussen de 55 en 65 jaar. Dit was enkele decennia geleden de leeftijd van een grootouder. Sommigen geloofden dat er na die leeftijd geen andere vooruitzichten waren dan zitten breien of tv kijken en gewoon uitkijken naar een zoete dood. Sindsdien is er echter veel veranderd.
Met de stijging van de levensverwachting (Engelse link) is er een ander leeftijdsbeeld ontstaan. Vijftig jaar geleden was een 18-jarige een volwassene die moest gaan nadenken over trouwen, een gezin stichten en zich settelen. Tegenwoordig wordt een 18-jarige nauwelijks nog als volwassene beschouwd.
Iets soortgelijks is gebeurd met de middelbare leeftijd. Een 60-jarige is niet langer een “oude man” of een “grootouder.” In feite hebben deze mensen nog zo’n 10 tot 15 jaar “productief” leven over.
Dat is de eerste beslissing die je moet nemen als je je pensioen plant. Wil je blijven werken? Of wil je liever genieten van je vrije tijd?
Een pauze en een verlies
Met pensioen gaan is een breuk met het ritme dat je al zo’n drie decennia volgt. Bovendien betekent het een verlies. Je zult een periode van rouw doormaken, of je je baan nu leuk vond of niet. Het zal meer of minder intens zijn, afhankelijk van wat je baan voor je betekende.
Schattingen geven aan dat slechts 10 procent van de gepensioneerden de overgang zonder problemen doorstaat. De andere 90 procent krijgt te maken met andere moeilijkheden. Studies geven aan dat 66 procent van de gepensioneerden zich na verloop van tijd goed voelt over hun nieuwe status.
Volgens een studie uitgevoerd door het Research Institute for Quality of Life, Universiteit van Girona, Spanje, heeft 50 procent van de gepensioneerden zes maanden nodig om balans te vinden in hun nieuwe leven.
Twintig procent van de gepensioneerden doet er een jaar over en 30 procent anderhalf jaar. In alle gevallen zijn er momenten van voldoening met vlagen van onzekerheid en verdriet.
Dingen om rekening mee te houden om je voor te bereiden op je pensioen
Pensioen wordt gemakkelijker als je een verandering accepteert die je de eerste maanden wat ongemak bezorgt en waar je dan weer vanaf komt. Hoewel er een einde is gekomen aan een belangrijke fase, klopt je hart nog steeds.
Er komt een moment dat het goed is om na te gaan denken over wat je nog wilt doen. Pensioen is een goed moment om dat te doen. Je kunt onder andere een studie volgen, freelancer worden, een hobby ten volle ontwikkelen of reizen.
Hoe gezonder je bent, hoe meer je van je pensioen zult genieten. Zorg dus voor je gezondheid terwijl je jong bent.
Het is ook belangrijk om je uitgavenbudget aan te passen en een of meer activiteiten waarbij je contact hebt met anderen in je routine op te nemen. Vrienden zullen belangrijk blijven in deze nieuwe fase van je leven.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
Forteza, J. A. (1990). La preparación para el retiro. Anales de psicología, Vol. 6, Nº 2, 1990.