Hoe kun je je emotionele intelligentie ontwikkelen?

Volgens leiderschapsexpert Dan Bobinski kan emotionele intelligentie worden ontwikkelt.
Hoe kun je je emotionele intelligentie ontwikkelen?
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 27 december, 2022

Expert op het gebied van training en leiderschap, Dan Bobinski, verklaarde in een artikel dat hij op de website ‘Managementproblemen’ publiceerde, dat emotionele intelligentie kan worden geleerd, net als elk ander vak op school. Zijn onderzoek toonde aan dat het enige (of grootste) verschil tussen uitmuntende en gemiddelde leiders is hoe ze hun emotionele intelligentie ontwikkelen en gebruiken.

Volgens Bobinski is het niet alleen mogelijk om te leren, maar ook om te controleren wat er met je gebeurt. Verder strekt dit zich uit van het zakelijke gebied tot andere persoonlijke relaties en je omgeving, enz.

Emotionele intelligentie is het vermogen dat sommige mensen bezitten (degenen die al over het onderwerp hebben geleerd) om te kunnen waarnemen, begrijpen en beheersen wat zijzelf en anderen voelen, om er voordeel uit te halen. Dit betekent niet dat ze slechte mensen zijn, maar eerder dat ze een extra ‘extra’ hebben die anderen niet hebben. Bovendien weten ze er hun voordeel mee te doen.

Een goed niveau van emotionele intelligentie kan leiden tot succesvolle bedrijven, goede huwelijken, relaties (of zelfs echtscheidingen) en uitstekende opvoeding van kinderen of volwassenen die tijdens hun jeugd geen grenzen kenden, enz.

In feite, degenen die de hoogste posities in de beste bedrijven ter wereld, hebben onder andere een goede controle over hun emotionele intelligentie, evenals kennis over wat de mensen om hen heen voelen.

Hoewel er een aantal concepten zijn die emotionele intelligentie omvatten, waarvan vele complex en de moeite waard om gedetailleerd te analyseren, zijn er ook dingen die ‘normale’ mensen kunnen doen om deze te verbeteren.

Sleutels tot het begrijpen van emotionele intelligentie en het ontwikkelen ervan

Als we aan verschillende persoonlijkheden denken, moeten we af van het idee dat er ‘goede’ en ‘slechte’ mensen zijn. Er zijn gewoon mensen die van elkaar verschillen.

Bijgevolg hebben mensen ook verschillende sterke en ook zwakke punten. Het is ook goed om te onthouden dat elke deugd een bijbehorend gebrek heeft en vice versa. Daarom kun je kiezen welke je wilt verbeteren.

Elk van de verschillende persoonlijkheidsstijlen kan bijdragen aan de kracht van een werkteam, stel of gezin. In feite elke groep van twee personen of meer. Je moet je allemaal concentreren op wat goed is gedaan en niet op fouten. Je moet er rekening mee houden dat als je je op sterke punten concentreert, je sterker wordt. Als je je concentreert op zwakheden, word je bovendien zwakker.

De constante inspanning om deugden bij een ander te zoeken en te vinden, heeft echte voordelen. Het is als de overvloedige oogst na een goed plantseizoen. Probeer daarom altijd de kracht van anderen en jezelf vast te stellen.

Positieve emotionele intelligentie

Resultaten maximaliseren

Als van iedereen wordt verwacht dat hij in dezelfde positie blijft en dezelfde dingen doet, zal er nooit succes worden behaald. Inderdaad, elke persoon is uniek en onherhaalbaar in de wereld. Daarom is het niet raadzaam dat twee collega’s dezelfde taak tegelijk uitvoeren, tenzij dit specifiek vereist is.

U moet weten wat succes en winst voor anderen betekenen, aangezien je niet noodzakelijk hetzelfde soort zelfbeeld zult delen. Op deze manier zul je het gemakkelijker vinden om groepsdoelen te bereiken, zonder je eigen doelen te verwaarlozen.

Als je alleen werkt aan het bereiken van je eigen persoonlijke doelen en al je energie steekt in andere doelen dan die van je team, zullen er veel verdeeldheid en zwakke punten zijn. Daardoor kun je jouw resultaten niet maximaliseren.

Effectiviteit heeft te maken met het juiste doen. Efficiëntie heeft te maken met het snel doen. Onthoud wat elk concept betekent. De beste resultaten worden altijd bereikt als je de tijd neemt om de dingen goed te doen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.