Hoe kun je de geen-contact-regel in praktijk te brengen?

Het hanteren van de geen-contact-regel betekent dat je ernaar streeft om je relatie voor altijd achter je te laten. Om dit te doen, moet je niet bellen, berichten sturen, of kijken naar de sociale media van je ex. Het is een effectieve strategie en stelt je in staat om op een waardige manier verder te gaan.
Hoe kun je de geen-contact-regel in praktijk te brengen?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Soms moet je iemand van wie je houdt verlaten, omdat bij hem blijven schadelijk voor je zou zijn. In deze gevallen moet je je houden aan de geen-contact-regel. Dit betekent dat je alle communicatie met hen verbreekt. Je uiteindelijke doel is om het rouwen om het einde van je relatie gemakkelijker te maken en verder te gaan.

Er zijn echter mensen die de geen-contact-regel gebruiken als een soort tijdelijke straf. Of, om de aandacht van de ander te krijgen. Dit is niet correct. Inderdaad, manipulatie werkt nooit en is een daad van totale onvolwassenheid. Als je kiest voor de geen-contact-optie, moet dat voor altijd zijn en moet je je mentaal voorbereiden op het proces.

Je moet bijvoorbeeld omgaan met je verlangen om berichten te sturen en te bellen naar hen. Verder moet je niet denken aan wat ze misschien aan het doen zijn of met wie ze zijn, en niet toegeven aan de verleiding om zete stalken of in de gaten te houden op sociale media.

De geen-contact-regel is een mentaal ondersteuningsmiddel. Het stelt je in staat om de band met iemand die tot voor kort belangrijk voor je was, te verbreken.

Man kijkt gespannen naar zijn mobiel
Als het erop aankomt je partner te verlaten, mag je hem of haar niet langer volgen op sociale media.

Hoe je de geen-contact-regel in de praktijk brengt

Het naleven van de geen-contact-regel impliceert dat je dit middel ziet als een detoxificatiestrategie. Je doel is om je latente emotionele afhankelijkheid van je ex te beëindigen. Immers, het openlaten van communicatiekanalen zal je altijd in de verleiding brengen om uit te zoeken waar hij mee bezig is. Erger nog, het kan gevoelens oproepen die geen zin of plaats meer hebben in je leven.

Het belangrijkste wat je in deze situaties moet doen, is zorgen voor voldoende impulscontrole. De Universiteit van Deusto en de Universiteit van Madrid (Spanje) hebben onderzoek gedaan (Engelse link) waaruit blijkt dat de grootste problemen van afhankelijke relaties ongezonde gehechtheid en impulsief gedrag zijn. Dit zijn dimensies die een definitieve breuk moeilijk maken.

Bijna zonder het te beseffen, bevind je je in relaties die zijn als kauwgom, ze worden heen en weer gerekt, maar breken nooit helemaal. Ten prooi vallen aan dit soort situaties vergroot alleen maar je lijden. Om deze reden moet je bepaalde strategieën volgen, te beginnen met de geen-contact-regel. Laten we eens een kijkje nemen.

1. Voorkom emotionele verwarring: een relatiebreuk is een eindpunt

Sommige mensen gaan uit elkaar zonder duidelijk te maken wat dat betekent. Als het je doel is om een band te verlaten die je ongelukkig maakt, moet je bepaalde ideeën duidelijk in je hoofd hebben.

  • Een breuk is een einde. Er is geen plaats voor ellipsen of haakjes.
  • Visualiseer wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld, rust, evenwicht, en psychisch welzijn. Onthoud dat het hervatten van je relatie een grote vergissing zou zijn. Je moet je doel vervullen.
  • Je ex moet ook duidelijk zijn over de breuk. Om emotionele verwarring te voorkomen, kun je het beste ‘vrienden blijven’ vermijden.

2. Informeer anderen

Familie, vrienden en collega’s. Je moet je hele sociale omgeving op de hoogte stellen van je breuk en hen vragen dit te respecteren.

Dit betekent dat opmerkingen als “Ik zag je ex laatst met die en die” of “Je ex ziet er zo verdrietig uit, ze missen je duidelijk” vermeden moeten worden. Verder mag niemand als tussenpersoon fungeren, die je berichten brengt van je ex met wie je geen contact meer wilt hebben.

3. Verwijder je ex van sociale media

Tegenwoordig hebben de meesten van ons een sociaal leven en een digitaal leven. Het is essentieel dat je je ex elimineert uit je hele digitale universum. Ook uit je contacten op je mobiele telefoon. Door dit te doen, vermijd je de verleiding, niet alleen om te weten te komen wat ze doen, maar ook om de foto’s te zien die ze online publiceren.

Wanneer je de behoefte voelt om contact op te nemen met je ex, zoek dan naar andere bronnen van dopamine om de aandacht van je hersenen te trekken.

4. Beheers de impuls om contact op te nemen met je ex

Als het gaat om het naleven van de geen-contact-regel, denk dan aan je geest als die van een verslaafde: je voelt een dwangmatige behoefte om contact op te nemen met je ex.

Een deel van je is geobsedeerd door het bekijken van hun Instagram-profiel, door te weten of ze online zijn of op WhatsApp zitten. In feite hebben je hersenen de dosis dopamine nodig die ze gewend zijn. Daarom is het moeilijk om je volledig van hen afzijdig te houden.

Wat moet je in deze situaties doen?

  • Accepteer je gevoelens. Na een relatiebreuk is het normaal om verdriet, heimwee, verbijstering en zelfs woede te voelen.
  • Bedenk wat er zal gebeuren als je weer contact opneemt met je ex. Je zult een tijdelijke opwelling van geluk voelen die alleen maar zal eindigen, opnieuw, in lijden, verlies van waardigheid, en meer psychologische uitputting.
  • Zoek naar andere bronnen van dopamine die je gevoel van welzijn verhogen. Begin bijvoorbeeld aan nieuwe projecten, ontmoet meer mensen en ontdek nieuwe hobby’s.
  • Door de aandacht van je mobiele telefoon af te leiden, vermijd je de verleiding om contact op te nemen met je ex.
  • Steun op je vrienden. Telkens als je de behoefte voelt om een bericht naar je ex te sturen, bel dan een vriend met wie je kunt praten over wat je voelt en wat je nodig hebt.
Vrouw kijkt naar haar mobiel
Naarmate de dagen verstrijken en je erin slaagt de impuls om contact op te nemen met je ex onder controle te houden, zul je het gevoel krijgen dat je meer controle hebt over je leven.

5. Herontdek vergeten bronnen van geluk

In sommige relaties wordt liefde een obsessie. In deze gevallen ben je geblinddoekt en kun je alleen je partner zien. Je leven draait in feite om een persoon die niets anders doet dan je kwetsen. De tijd die je aan die relatie besteedt is volledig verspild. Het is kostbare tijd die je in je eigen geluk had kunnen investeren.

Als je de bovenstaande sleutels volgt en je aan de geen-contact-regel houdt, zul je ontdekken dat je, naarmate de dagen verstrijken, meer controle over je leven krijgt.

Je afhankelijkheid en obsessie om in de buurt te zijn van degenen die je gekwetst hebben, zullen afnemen. Pas dan zul je die vergeten bronnen van geluk ontdekken. Die waarin je je ware essentie vindt.

Onthoud tot slot dat het toepassen van de geen-contact-regel in het begin misschien moeilijk is, maar dat het op de lange termijn de moeite waard zal zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Estévez, Ana & Chávez-Vera, M.D. & Momeñe, Janire & Olave, Leticia & Vázquez, Daniel & Iruarrizaga, Maria. (2018). The role of emotional dependence in the relationship between attachment and impulsive behavior. Anales de Psicologia. 34. 438-445. 10.6018/analesps.34.3.313681.
  • Tellefsen, Thomas, and Hirokazu Takada. “The Relationship between Mass Media Availability and the Multicountry Diffusion of Consumer Products.” Journal of International Marketing 7, no. 1 (1999): 77–96. http://www.jstor.org/stable/25048764.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.