Curving: verborgen afwijzing op sociale media

Curving is een wijdverbreide praktijk op sociale media. Het drukt in feite een afwijzing van iemand uit. Het is echter gebaseerd op een nogal pervers gebruik van communicatie.
Curving: verborgen afwijzing op sociale media

Laatste update: 16 april, 2022

Sociale media hebben hun eigen taal die niet altijd duidelijk is voor nieuwelingen of ‘senioren’. Curving is zo’n term. Het verwijst naar een van de nieuwe trends in interactie in het kader van virtualiteit. Het is eigenlijk een praktijk die al bestond in de face-to-face wereld, maar die op internet duidelijker en scherper is geworden.

Buigen is een subtiele manier om een ander te negeren of af te snijden op zo’n politiek correcte manier dat het vaak onopgemerkt blijft. Het is een subtiele vorm van afwijzing. Bovendien wordt het in sommige gevallen zelfs een vorm van manipulatie.

De beste manier om afstand te nemen van iemand is op een directe manier. Inderdaad, je vermogen om te communiceren betekent dat je een groot aantal zinnen binnen handbereik hebt om deze gevoelens uit te drukken. Maar, zoals de naam al aangeeft, volgt Curving geen rechte lijn, maar een bochtig en buitengewoon vermoeiend pad.

Verlatingsangst overkomt mensen voortdurend en afscheid nemen, tijdelijk of permanent, verhoogt het. We zijn sociale subjecten, maar ons isoleren van anderen is een verdediging tegen angst.

-Mirta Goldstein-

Curving

Trieste man op zoek naar mobiel

Curving uit zich op verschillende manieren. De meestvoorkomende is wat sommigen ‘iemand laten gaan’ noemen. Als dit gebeurt, stuurt de een een bericht en de ander ziet het maar reageert niet, zeker niet meteen. Het kan zelfs dagen of zelfs weken duren voordat ze antwoorden. Bovendien, als ze dat doen, is het meestal op een nogal ongeïnteresseerde manier.

Aan de andere kant kunnen ze af en toe snel antwoorden, maar op zo’n manier dat ze hun gretigheid tonen om het gesprek tot een einde te brengen. Ze zijn misschien heel beleefd, maar tegelijkertijd wat oppervlakkig en zonder echte warmte.

Het andere uiterste is de persoon die beweert niet echt te begrijpen (Spaanse link) wat er gebeurt. Als iemand je op deze manier behandelt, zou je kunnen denken dat ze gewoon een slechte dag, week of maand hebben.

Je zult geneigd zijn te geloven dat ze willen blijven communiceren, maar dat hun omstandigheden dit verhinderen. Sterker nog, veel van degenen die het buigen oefenen, zeggen dingen als: “Het spijt me dat ik je niet eerder heb geantwoord, maar ik had het erg druk.”

Van curving naar manipuleren

Soms wordt curving slechts voor een korte tijd aangehouden, totdat de andere persoon beseft wat er gebeurt en begrijpt dat ze er niet veel aan kunnen doen. Dit is de gezondste manier om er een einde aan te maken. Desalniettemin is er ook de mogelijkheid dat het spel een tijdje zal duren.

Dit laatste vindt plaats wanneer een partij een dubbelzinnige houding aanneemt. Ze reageren niet snel en niet met oprechte interesse op interacties, maar vertonen wel af en toe tekenen van interesse. Inderdaad, zo nu en dan vinden er echte gesprekken plaats die de ene partij aanmoedigen om door te zetten.

Wie op deze manier buigt, doet dat meestal omdat hij de ander geen pijn wil doen of omdat hij het geven en niet ontvangen beu is. Het is zeer waarschijnlijk dat ze zich er niet volledig van bewust zijn dat dit handelen een duidelijke naam heeft: manipulatie. Waarom gaan twee mensen, die bijna altijd volwassenen zijn, dit doolhof binnen?

Vrouw met mobiel pruilend gezicht

Angst als basis

Mensen die op een manipulatieve manier buigen oefenen, hebben de ander nodig. Daarom willen ze de band met hen niet helemaal kwijtraken, maar ook niet laten groeien en verdiepen.

Het is echter ook mogelijk dat ze zelf slachtoffer zijn van een vorm van verlatingsangst. In dat geval zou het ‘verliezen’ van de ander behoorlijk pijnlijk voor ze zijn. Daarom willen ze niet stoppen met het ontvangen van deze tekenen van interesse en genegenheid omdat ze ze nodig hebben. Wat ze niet doen, is wederkerigheid oefenen.

Iets soortgelijks kan gebeuren met degene die volhardt, ondanks de tekenen van afwijzing. In feite wordt volharden een manier om met hun sluimerende vormen van angst om te gaan.

Ze zijn misschien niet zo geïnteresseerd in de ander, maar door zich vrijwillig te onderwerpen aan de cyclus van acceptatie en afwijzing ‘helpt’ ze om een existentiële leegte te overwinnen. In feite spreekt de kromming, van links naar rechts, van een gebrek aan eerlijkheid tegenover zichzelf.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Frias-Navarro, D., Monterde, H., & Peris, F. (2009). La medida del prejuicio manifiesto y sutil. Interpsiquis, 1, 1-9.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.