Hoe kiezen narcisten hun slachtoffers?

Narcisten kiezen geen zwakke, naïeve, of makkelijk te controleren slachtoffers. In feite is het het tegenovergestelde. Ze willen slimme, getalenteerde mensen zodat ze van hen kunnen profiteren en tegelijkertijd hun eigen sociale imago kunnen verbeteren.
Hoe kiezen narcisten hun slachtoffers?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Hoe kiezen narcisten hun slachtoffers? Narcisten worden gedreven door een reeks van bewuste en onbewuste behoeften. In die zin zijn ze niet anders dan gewone stervelingen.

Zij zoeken echter validatie om hun zelfbeeld en eigenwaarde te versterken, en om een reeks sociale, emotionele en zelfs economische voordelen te verkrijgen. Ze doen dit door zich nogal egoïstisch te gedragen, op een manier die de gemiddelde mens niet eens zou overwegen.

In de meeste gevallen hebben ze een specifiek soort figuur of figuren naast zich nodig. Dat is hoe hun jacht begint. Het is een zoektocht die steeds geraffineerder wordt naarmate ze uitvinden wie nuttig voor hen zal zijn en wie niet.

Wanneer een roofdier van dit type de sociale horizon afspeurt op zoek naar een jonge ‘gazelle’, is het maar al te gemakkelijk om per ongeluk ten prooi aan hen te vallen.

De slachtoffers van narcisten zijn inderdaad geen fragiele, naïeve, kwetsbare mannen en vrouwen die bereid zijn om in het net te vallen van elke manipulator of emotionele bedrieger. Integendeel, de doelen van narcisten zijn verheven. Ze willen slimme, getalenteerde mensen.

Narcisten scheppen er genoegen in om iemand koppig, onafhankelijk en getalenteerd onder hun controle te krijgen.

Pratend stel
Narcisten moeten afhankelijkheden creëren voor hun slachtoffers om zich aan vast te klampen.

Hoe kiezen narcisten hun slachtoffers?

Een relatie met een narcist is als in een achtbaan zitten. In het begin ervaar je een geweldige golf van emoties. Alles is spectaculair en bijna perfect, in feite. Ze ontnemen je de adem.

Narcisten zijn manipulatief. Ze lijken precies te weten op welke knoppen ze moeten drukken om je steeds weer in verrukking te brengen. Bovendien lijken ze de persoon te zijn die je op dat specifieke moment het meest nodig hebt. Hierdoor word je afhankelijk van hen.

Na die opkomst komt echter de steile val. Het kan de eerste teleurstelling zijn of een teken van emotionele agressie wanneer je begint te zien hoe ze werkelijk zijn. Toch is het niet gemakkelijk voor je om weg te lopen of de relatie te beëindigen. In feite zal die kwellende reis van ups en downs nog geruime tijd doorgaan.

Dit soort cyclus van lijden zorgt ervoor dat velen zich afvragen waarom het hen is overkomen. Dus, hoe kiezen narcisten hun slachtoffers? Nou, het eerste wat we duidelijk moeten maken is dat we allemaal in hun val kunnen lopen. Sterker nog, we zijn allemaal in staat om ‘gazelles’ te worden.

Soms zijn narcisten zoals ze zijn vanwege hun familie. In feite, helaas, narcistische moeders en vaders zijn een veel voorkomende realiteit. Laten we eens kijken naar de kenmerken van de mensen die meestal narcisten aantrekken.

1. Mensen met talent

Narcisten zijn niet geïnteresseerd in saaie mensen. Ze geven de voorkeur aan de getalenteerden, degenen die op een bepaalde manier opvallen, de deugdzamen. Het is goed te bedenken dat narcisten een laag zelfbeeld hebben (Engelse link), en competent en prestigieus willen lijken. Door zich te omringen met briljante mensen komen ze daarom in dezelfde positie.

2. Slimme mensen

Onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Warschau beweert dat narcisten intelligentie bewonderen en het beschouwen als een essentieel instrument voor succes en erkenning. Uitzonderlijk slimme figuren zijn dus van groot belang voor hen.

Sterker nog, door figuren met hoge cognitieve vaardigheden aan hun zijde te hebben, kunnen ze zichzelf opnieuw doen gelden. Het biedt de wereld een valse illusie van hen als bezitters van een intellectuele dominantie die ze in werkelijkheid vaak niet hebben.

Vergis je echter niet, narcisten bewonderen hun intelligente partners of vrienden niet, ze zijn voor hen slechts een middel om een doel te bereiken.

3. Mensen met een trauma of emotionele leegte

Een terugkerend kenmerk van narcisten is dat ze verlangen dat de mensen die ze controleren afhankelijk van hen worden. Een manier waarop ze dit bereiken is door gebruik te maken van de trauma’s of emotionele leegtes uit het verleden in hun leven. Omdat het kennen van hun zwakke punten hen een bijna constant voordeel geeft.

Als voorbeeld, in het begin van een relatie met een narcist, zullen ze sympathiek zijn voor je wonden van gisteren. In feite zullen ze je meer dan wie dan ook lijken te begrijpen. Ze kunnen zelfs hun toevlucht nemen tot misleiding en doen alsof ze een soortgelijke situatie hebben meegemaakt. Daarom begin je te geloven dat niemand je zo intens begrijpt, of zo op één lijn zit met je leven.

Je leegtes en trauma’s uit het verleden zijn echter ook hun strategieën om je aan hen gebonden te houden. Want je angst voor verlating of eenzaamheid zijn de realiteiten waarop je afhankelijkheid is gebouwd.

Man kijkt niet-begrijpend naar zijn partner
Een narcist zoekt naar ‘leveranciers’, dat wil zeggen, mensen die hen sociaal aanzien geven en hun lage gevoel van eigenwaarde valideren.

4. Zeer empathisch met een laag gevoel van eigenwaarde

Een gevolg dat vaak aan het licht komt, is dat empaten en narcisten zich vaak tot elkaar aangetrokken voelen.

Empaten worden gekenmerkt door het tonen van veel begrip, compassie en een verlangen naar verbinding. Narcisten krijgen van hen een constante toevoer van validatie en aandacht.

In feite zijn empathische mensen emotionele sponzen, absorberen van anderen elk gevoel, behoefte, en voorwaarde. Dit is ideaal voor een narcistische persoonlijkheid. Ze hebben iemand die in staat is om aan hun elke behoefte te voldoen.

Er is ook een andere variabele die deze pijnlijke link dient. Dat is een laag gevoel van eigenwaarde. In feite, wanneer hoge empathie wordt gecombineerd met een mentaliteit van “Ik ben niet genoeg,” “Ik ben bang om alleen te zijn,” of “Ik ben niet sterk genoeg om dit aan te kunnen,” zal de narcist onbeperkte macht hebben.

Tot slot, zoals we in het begin al aangaven, is het heel gemakkelijk om verstrikt te raken in het spinnenweb van dit type persoonlijkheid. Het is echter niet zo eenvoudig om te ontsnappen.

Je moet er rekening mee houden dat het terugwinnen van je waardigheid en welzijn betekent dat je beslissingen moet nemen en afstand moet nemen van wat je niet goed uitkomt. Je moet ook in gedachten houden dat je, als een gazelle, de kracht hebt om te springen en snel te rennen wanneer dat nodig is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Aryee S., Chen Z. X., Sun L. Y., Debrah Y. A. (2007). Antecedents and outcomes of abusive supervision: test of a trickle-down model. J. Appl. Psychol. 92 191–201. 10.1037/0021-9010.92.1.191
  • Green A, Charles K. Voicing the Victims of Narcissistic Partners: A Qualitative Analysis of Responses to Narcissistic Injury and Self-Esteem Regulation. SAGE Open. April 2019. doi:10.1177/2158244019846693
  • Orth U., Luciano E. C. (2015). Self-esteem, narcissism, and stressful life events: testing for selection and socialization. J. Pers. Soc. Psychol. 109 707–721. 10.1037/pspp0000049
  • Nevicka, B., De Hoogh, A., Den Hartog, D. N., & Belschak, F. D. (2018). Narcissistic Leaders and Their Victims: Followers Low on Self-Esteem and Low on Core Self-Evaluations Suffer Most. Frontiers in psychology9, 422. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.00422
  •  Zajenkowski M, Dufner M. Why Do Narcissists Care So Much About Intelligence? Current Directions in Psychological Science. 2020;29(3):261-266. doi:10.1177/0963721420917152

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.