Zes tips om je te helpen een passief-agressieve narcist te herkennen

Kwetsbaar narcisme kan veel problemen veroorzaken. Hier vertellen we je de meestvoorkomende eigenschappen van de passief-agressieve narcist.
Zes tips om je te helpen een passief-agressieve narcist te herkennen

Laatste update: 02 december, 2021

In dit artikel gaan we het hebben over het herkennen van een passief-agressieve narcist. Als je het woord narcisme hoort, heb je waarschijnlijk de neiging om je een luidruchtige en extraverte persoon voor te stellen die de aandacht op zichzelf wil vestigen.

Inderdaad, hoewel dit idee niet ver van de realiteit verwijderd is, kan narcisme ook bepaalde bredere soorten gedrag omvatten. In feite is er één soort narcisme dat de neiging heeft grotendeels onopgemerkt te blijven. Dit komt omdat het zich heimelijk manifesteert. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van enkele tips voor het herkennen van dit soort narcist, de passief-agressieve.

Dankzij hun introverte karakter en neiging om zichzelf te isoleren, hebben anderen de neiging om hun gedrag niet op te merken. Daarom hebben anderen de neiging hun gedrag te versterken zonder het te beseffen en worden ze onderworpen aan manipulatie door de narcist.

De passief-agressieve narcist

De term ‘narcistisch’ wordt gebruikt om te praten over mensen met bepaalde persoonlijkheidskenmerken die problematisch zijn. Ze creëren vaak conflicten in sociale relaties en andere gebieden van het leven. Een van de kenmerken van de narcist zijn de volgende:

  • Verhoogd gevoel van grootsheid (grandioos).
  • Gebrek aan empathie voor anderen.
  • De constante behoefte aan aandacht.

Het hebben van narcistische persoonlijkheidskenmerken is echter niet hetzelfde als het hebben van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. In feite is dat laatste een complexer beeld, hoewel de bovengenoemde aspecten nog steeds aanwezig zijn.

Veel auteurs beweren dat narcisme meer is dan een eigenschap. Ze zien het als een spectrum. Daarom is het mogelijk om verschillende soorten narcisme te onderscheiden. Bijvoorbeeld de grandioze en de kwetsbaren.

In de regel herkennen mensen alleen het eerste type, omdat ze de neiging hebben om extravert en eigenzinnig te zijn. De laatste zijn meestal introverte, verlegen mensen met een laag zelfbeeld. Om deze reden weten mensen vaak niet hoe ze een passief-agressieve narcist moeten herkennen. Bovendien kunnen ze zelfs compassie voor hen voelen en hen de aandacht geven die ze zoeken.

In dezelfde lijn is er een hypothese dat narcisten schommelen tussen kwetsbaarheid en grootsheid. Gore en Widiger (2016) publiceerden een onderzoek (Engelse link) waarin ze mensen met kwetsbare en grandioze kenmerken evalueerden. Ze concludeerden dat grandioze narcisten episodes van kwetsbaarheid kunnen ervaren en vice versa.

Een ongelukkige man, misschien een passief-agressieve narcist.

Tips voor het herkennen van een passief-agressieve narcist

Het maakt niet uit over wat voor soort narcisme we het hebben, het kan schadelijk zijn. De kwetsbare narcist heeft echter de neiging om undercover te handelen. Daarom is het raadzaam om ze te leren herkennen. Dit is niet om ze aan te wijzen of te veroordelen, maar om jezelf tegen hun houding te beschermen en hen misschien zelfs te helpen.

1. Laag zelfbeeld

Beide soorten narcisten hebben een laag zelfbeeld, maar het manifesteert zich op verschillende manieren. Extraverte narcisten zullen bijvoorbeeld openlijk uiten hoe geweldig ze zijn. Aan de andere kant doet de introverte narcist het tegenovergestelde. Het is inderdaad waarschijnlijk dat dit soort mensen nogal onzeker lijken en gevoelens van waardeloosheid vertonen in het bijzijn van anderen.

Rohmann et al. (2012) deden een onderzoek (Engelse link) naar grandioos en kwetsbaar narcisme en analyseerden de karakteristieke kenmerken van elk profiel. Ze ontdekten dat kwetsbaar narcisme wordt geassocieerd met een laag zelfbeeld en hoge niveaus van verlatingsangst. Bijgevolg kan een neiging tot emotionele afhankelijkheid worden waargenomen.

2. Slachtofferschap

Dit gedrag houdt verband met een laag zelfbeeld en maakt het gemakkelijk om een passief-agressieve narcist te herkennen.

Om de sympathie van anderen te winnen, hebben ze de neiging zichzelf in alle situaties als slachtoffer te positioneren. Bovendien is het een mechanisme dat hen helpt hun ego te beschermen, aangezien ze niet goed met kritiek kunnen omgaan. Door zichzelf als slachtoffer te zien, wordt voorkomen dat ze zich schuldig of gefrustreerd voelen.

3. Verbale aanvallen

Verbale aanvallen op andere mensen komen veel voor bij kwetsbare narcisten. In feite is het gebruikelijk dat ze anderen proberen te beledigen en het dan als een grap vermommen. Deze houding is een manier om anderen te saboteren omdat ze bang zijn voor concurrentie. In het geval dat iemand hen confronteert, kunnen ze hun toevlucht nemen tot slachtofferschap om anderen zich schuldig te laten voelen.

4. Ze nemen geen verantwoordelijkheid voor hun acties

We maken allemaal fouten en soms kan het moeilijk zijn om de gevolgen te dragen, maar dit is een teken van volwassenheid. Je kunt een passief-agressieve narcist echter herkennen aan hun onvermogen om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar acties.

Dit soort mensen ervaren inderdaad grote moeilijkheden om de leiding te nemen over hun acties. Bovendien geven ze anderen vaak de schuld van hun fouten en weigeren ze iets te doen om ze te corrigeren.

5. Introversie

Mensen met deze persoonlijkheidskenmerken vermijden sociaal contact en zijn introvert. De reden hiervoor is dat ze bang zijn om door anderen te worden beoordeeld en te moeten concurreren om erkend te worden.

Daarom beschermen ze zichzelf door zichzelf te isoleren tegen elke mogelijke kritiek of uitdaging waarbij ze bepaalde capaciteiten moeten demonstreren.

Vrouw die zichzelf isoleert van haar vrienden

6. Afgunst

Het komt vaak voor dat dit soort mensen neerkijkt op de prestaties van anderen en beweert dat ze hun succes niet verdienen. Ze zouden ook kunnen beweren dat ze om de een of andere reden de erkenning hadden moeten krijgen die anderen hadden. In feite hebben dit soort negatieve gedachten de neiging om de geest van kwetsbare narcisten te domineren.

Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat narcistische persoonlijkheidskenmerken niet hetzelfde zijn als het hebben van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Dit gedrag kan er echter op wijzen dat de aandoening aanwezig is. Daarom kan het belangrijk zijn om te weten hoe je een passief-agressieve narcist kunt herkennen om hem of haar te motiveren om hulp te zoeken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Dickinson, K. A., & Pincus, A. L. (2003). Interpersonal analysis of grandiose and vulnerable narcissism. Journal of personality disorders, 17(3), 188-207.
  • Gore, W. L., & Widiger, T. A. (2016). Fluctuation between grandiose and vulnerable narcissism. Personality Disorders: Theory, Research, and Treatment, 7(4), 363.
  • Rohmann, E., Neumann, E., Herner, M. J., & Bierhoff, H. W. (2012). Grandiose and vulnerable narcissism. European Psychologist.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.