Sleutels tot het herkennen van manipulatieve ouders

Manipulerende ouders gebruiken schuldgevoelens, genegenheid of leugens om controle over hun kinderen uit te oefenen. Hier zijn enkele sleutels om ze te herkennen.
Sleutels tot het herkennen van manipulatieve ouders

Laatste update: 08 september, 2021

Is je relatie met je ouders altijd gespannen en onbevredigend geweest en vermoed je dat ze manipulatief zijn? Voel je je vaak schuldig bij hen? Ben je in de war door hun acties, woorden en houdingen en hebben deze nog steeds invloed op je? Als dat zo is, maak je mogelijk deel uit van een ongelukkige groep mensen, die te maken hebben met manipulatieve ouders.

Iedereen kan op een bepaald moment emotionele chantage uitoefenen of zijn geduld met iemand verliezen. Manipulerende ouders passen echter een uitgebreide verscheidenheid aan strategieën toe. Deze zijn van plan controle over hun kinderen uit te oefenen en als gevolg daarvan hun zelfrespect te ondermijnen. Het is een constant iets dat maar doorgaat.

Omgaan met manipulatieve mensen is altijd schadelijk en onaangenaam. De schade is echter veel dieper en de nawerkingen zijn langduriger bij degenen die met zulke ouders zijn opgegroeid. Dit komt omdat zij de belangrijkste referentiefiguren en de belangrijkste vormgevers van iemands persoonlijkheid zijn.

Hoewel het nooit te laat is om er vanaf te komen, moet je eerst de tekenen (Engelse link) van ouderlijke manipulatie kunnen herkennen.

“De meeste volwassen kinderen van giftige ouders groeien op met een enorme verwarring over wat liefde betekent en hoe het zou moeten voelen.”

-Susan Forward-

Sleutels tot het herkennen van manipulatieve ouders

Een man die een ander probeert te troosten.

De stemming van manipulatieve ouders domineert de situatie

Elke familiebijeenkomst draait om de stemming van deze ouder. Ze zijn open, gastvrij en vriendelijk als ze gelukkig zijn, maar de omgeving wordt gespannen en ongemakkelijk als hun emoties negatief zijn. Bovendien zijn hun emoties onvoorspelbaar en slecht beheerst. Om dezelfde reden zijn anderen ondergeschikt aan de voorwaarden die ze op een bepaald moment stellen.

Ze vieren het succes en de vreugde van hun kinderen niet

Het is moeilijk om een ouder voor te stellen die niet gelukkig is als hun kinderen gedijen. Manipulatieve ouders zijn echter vaak jaloers, haatdragend, kritisch en zelfs cynisch. Ze verdraaien elk positief nieuws in een bron van schuld of schaamte.

Een vakantie, een promotie of zelfs de geboorte van een kind is niet langer vreugdevol en wordt getint met negativiteit nadat het door het filter van de manipulator is gegaan.

Ze proberen de kinderen af te pakken van de mensen die van ze houden

Je zou verwachten dat een ouder gelukkig is als hun kinderen brede en gezonde sociale relaties hebben terwijl ze omgaan met anderen die van hen houden.

Echter heeft een manipulatieve ouder de neiging om de vriendschappen van hun kinderen te bekritiseren, de waarde van hun banden te kleineren en elk negatief aspect te benadrukken. Dit is gewoon een andere manier om te proberen controle uit te oefenen.

Ze gebruiken genegenheid als een middel om te manipuleren

Als je van me hield, zou je me elke dag bezoeken.” “Ik weet niet hoe je dit tegen me kunt zeggen, na alles wat ik voor je doe.” Genegenheid is een manipulatie-instrument voor dit soort ouders, en niet alleen als het gaat om schuldgevoelens.

Manipulatieve ouders gebruiken bijvoorbeeld vleierij en geschenken als een manier om aan de goede kant van hun kinderen te staan, zelfs als ze hen anderszins schaden met allerlei soorten negatieve houdingen.

Andere sleutels om manipulatieve ouders te herkennen

Bovenstaande symptomen komen het meest voor. Veel anderen onthullen echter een ouder die giftig en manipulatief is. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Ze nemen een slachtofferhouding aan in plaats van hun fouten en verantwoordelijkheden op zich te nemen
  • Ze communiceren niet duidelijk, verbergen hun ware motieven en vervormen de werkelijkheid in hun voordeel. Een moeder dringt bijvoorbeeld aan en gebruikt schuldgevoelens om haar kinderen ergens met haar heen te laten gaan. Dan kan ze ronduit zeggen dat ze daar zijn omdat ze ervoor hebben gekozen.
  • Hun benaderingen en acties zijn onsamenhangend. De manipulatieve ouder kan bijvoorbeeld hun kinderen veroordelen omdat ze hun kleinkinderen nooit op bezoek hebben gebracht. Ze behandelen ze echter slecht of negeren ze volledig als ze komen.
Twee serieuze vrouwen

Hoe om te gaan met manipulatieve ouders?

De eerste stap, en vaak de meest gecompliceerde, is erkennen en accepteren dat je ouders misschien manipulatief zijn.

Dit komt omdat er een diepgewortelde sociale overtuiging is dat een ouder altijd het beste voor zijn kinderen wil. Hierdoor denken slecht behandelde kinderen dat zij schuld hebben aan hun moeilijke omgang met hun ouders. Bovendien laten manipulatoren verschillende gezichten zien, afhankelijk van de dag en context, wat erg verwarrend kan zijn.

Het is echter gemakkelijker om de manipulatieve context waarin je bent opgegroeid te identificeren en ermee om te gaan zodra je het herkent. Het stellen van grenzen is dus essentieel om deze houdingen niet te blijven verdragen. Ten slotte wil je misschien een professional raadplegen die met je kan werken tijdens de emotionele nasleep.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Nazare-Aga, I. (2015). Padres manipuladores. B DE BOOKS.
  • Betancourt, D., & Andrade, P. (2011). Control parental y problemas emocionales y de conducta en adolescentes. Revista colombiana de psicología20(1), 27-41.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.