Psychologische manipulatie via communicatie: 9 tekenen

Psychologische manipulatie via communicatie: 9 tekenen

Laatste update: 22 juni, 2018

Geen antwoord geven. Het gebruik van sarcasme. Zeggen dat er niet met je valt te praten. Tegen je praten alsof je een kind bent. Dreigen met ultimatums. De tekenen van psychologische manipulatie via communicatie zijn al net zo gevarieerd als uitputtend. Het is een vorm van mentale uitbuiting en emotionele mishandeling die we moeten leren herkennen.

Licio Gelli was een van de meest sinistere mannen in de Italiaanse geschiedenis. Deze grootmeester van het vrijmetselaarsgenootschap Propaganda Due was een neofascist die gespecialiseerd was in het manipuleren van de massa. Hij zei ooit dat je om iemand te beheersen, gewoon moest weten hoe je moest communiceren. Hij toonde aan dat taal een wapen is dat op een perverse manier kan worden gebruikt voor overheersing.

“Indien de gedachte de taal corrumpeert, dan kan de taal ook de gedachte corrumperen.”

-George Orwell-

We kennen dit maar al te goed. In de politiek, in reclames en in dat grote universum van de massamedia, is er bijna een constant gebruik van manipulatie om ons te verleiden, onze beslissingen te beïnvloeden en uiteindelijk om ons te beheersen. Wanneer het echter aankomt op persoonlijke relaties, wordt alles nog net wat cryptischer en complexer.

We hebben het over onze communicatie met onze familie, partner, vrienden… Psychologische en emotionele manipulatie via taal is overal om ons heen zichtbaar, maar wordt vaak gecamoufleerd. Misschien maken we er zelf ook dikwijls gebruik van. Het is daarom van essentieel belang om te weten hoe we het kunnen herkennen en hoe we erop moeten reageren.

We moeten begrijpen dat het niet alleen belangrijk is om voorzichtig te zijn met wat we zeggen, maar ook met hoe we het zeggen.

Cartoonfiguren in gesprek

Tekenen van psychologische manipulatie via communicatie

Wanneer we het hebben over manipulatie via communicatie, hebben we het in de eerste plaats over een relatie die niet in evenwicht is. Het is een relatie waarin de taal gebruikt wordt om te profiteren. Niet alleen om de ander te beheersen, maar ook met de bedoeling hem te kwetsen. Onze naakte emoties zijn wat deze geheime agressie in ons voortbrengt.

Aldous Huxley zei dat woorden op röntgenfoto’s kunnen lijken. Wanneer ze op een machiavellistische manier worden gebruikt, kunnen ze alles doorboren: het zelfrespect van de ander, zijn waardigheid en zelfs zijn identiteit. Laten we daarom leren om ze te zien aankomen, om een ​​beetje meer te begrijpen over deze destructieve dynamiek op persoonlijk niveau. Hier zijn 9 tekenen waar je op moet letten.

1. Het verdraaien van de feiten

Elke expert in psychologische manipulatie via communicatie is een grote strateeg die de waarheid verdraait. Op de een of andere manier zal hij er altijd voordelig uitkomen en nergens verantwoordelijk voor worden gehouden. En alle schuld? Die ligt bij ons. En het maakt niet uit wat we doen, de bedreven manipulator zal altijd overdrijven en belangrijke informatie achterhouden en ervoor zorgen dat het evenwicht kantelt naar zijn versie van de ‘waarheid.’

2. Hij zal je zeggen dat met jou niet valt te praten

Deze aanpak is eenvoudig, direct en effectief. Als iemand je vertelt dat ‘er niet met jou valt te praten’ dan vermijdt hij precies wat jij wilt doen: over het probleem praten. Het is dan ook heel normaal om van de manipulator te horen te krijgen dat we te emotioneel zijn, dat we van elke mug een olifant maken en dat hij met ons gewoon niet kan praten. Hij beschuldigt ons echter van iets waar hij zelf last van heeft: slechte communicatievaardigheden.

3. Intellectuele intimidatie

De psychologische en emotionele manipulator maakt ook vaak gebruik van een andere zeer gebruikelijke communicatiestrategie. We hebben het hier over intellectuele intimidatie. De meester in manipulatie zal ons bekogelen met argumenten, informatie, feiten en ingewikkelde redeneringen om ons emotioneel uit te putten en ons ervan te overtuigen dat hij gelijk heeft.

Stel heeft ruzie: manipulatie via communicatie

4. Ultimatums en weinig tijd om te beslissen

Als je niet accepteert wat ik zeg, is het allemaal voorbij. Ik geef je tot morgen om na te denken over wat ik heb gezegd. Dit soort communicatie is ongetwijfeld zeer pijnlijk en verontrustend. Het zet ons volledig klem, genereert angst en veroorzaakt veel emotioneel leed.

We moeten begrijpen dat als iemand ons respecteert en echt van ons houdt, hij nooit zal dreigen met ‘alles of niets.’ Het is gewoon weer een heel gebruikelijke manipulatiestrategie.

5. Het herhalen van onze naam tijdens het gesprek

Het continu en op overdreven wijze herhalen van iemands naam in een gesprek is een slim controlemechanisme. Door dit te doen, dwingen we de ander namelijk om op te letten en zal hij zich geïntimideerd voelen.

6. Ironie en leedvermaak

Het gebruik van ironie en leedvermaak om de ander te vernederen en bespotten, is een van de meest voorkomende symptomen van psychologische manipulatie via communicatie. De agressor of manipulator probeert ons te kleineren en probeert zijn veronderstelde psychologische superioriteit aan ons op te leggen.

7. Het gebruik van stilte of ontwijking

Ik wil er niet over praten. Nu is niet het juiste moment. Waarom breng je dat nu ter sprake?…Dit type communicatie is heel gebruikelijk tussen partners, vooral als een van hen communicatieve vaardigheden en een verantwoordelijkheidsgevoel mist.

Vrouw schreeuwt: manipulatie via communicatie

8. Zich van de domme houden: ‘Ik begrijp niet wat je bedoelt’

Dit is een klassieke tactiek. De manipulator doet net alsof hij niet begrijpt wat de ander wil dat hij zegt of doet. Het is een gemeen spelletje. Hij probeert het te laten lijken alsof de andere persoon de dingen onnodig ingewikkeld maakt. Alsof het gesprek totaal zinloos is. Dit is een klassieke strategie van de passief-agressieve manipulator, waarbij hij onder zijn eigen verantwoordelijkheid uitkomt en ernaar streeft om de ander te laten lijden.

9. Hij zal jou eerst laten praten

Een van de meest subtiele tekenen van psychologische manipulatie is dat de ene persoon de ander altijd eerst laat praten. Met deze strategie bereik je verschillende dingen. Ten eerste win je tijd om je argumenten voor te bereiden, ten tweede geeft het je de gelegenheid om de zwakke punten van de ander te ontdekken.

Het komt ook vaak voor dat de emotionele manipulator, nadat hij naar ons geluisterd heeft, vermijdt om zijn eigen ideeën of meningen te uiten. Hij stelt alleen vragen, en in plaats van te proberen om een overeenstemming te bereiken, probeert hij onze tekortkomingen onder de aandacht te brengen. Hij leidt het gesprek op zo’n manier dat wij overkomen als onhandige, zwakke mensen.

Stel praat niet met elkaar: manipulatie via communicatie

Tot slot, hoewel het klopt dat er nog genoeg andere strategieën bestaan voor manipulatie via communicatie, zijn deze ongetwijfeld de meest voorkomende. Het zijn vormen van intimidatie die niet alleen de mogelijkheid beperken om een effectieve dialoog tot stand te brengen, maar ook dienen om de ander te onderwerpen en uit te schakelen op alle niveaus: persoonlijk, emotioneel en mentaal. We moeten dan ook leren om deze destructieve strategieën te herkennen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.