Hoe je kunt vaststellen of je partner alcoholist is
Alcoholgebruik is wijdverspreid en genormaliseerd in onze samenleving. Het is de hoofdrolspeler op veel feestjes en bijeenkomsten en wordt gebruikt om te vieren en te delen, vaak zelfs bij de hoofdmaaltijden. Daarom kan het moeilijk zijn om vast te stellen of je partner alcoholist is en of hij of zij in dit opzicht hulp nodig heeft.
De vraag wordt nog complexer als we er rekening mee houden dat alcoholisme verschillende gezichten (Engelse link) heeft. Jellinek beschreef vijf groepen alcoholisten met verschillende kenmerken en consumptiepatronen.
Iemand hoeft bijvoorbeeld niet per se dagelijks of in grote hoeveelheden te drinken om alcoholafhankelijk te zijn. Hoe kun je dan bepalen of ze een drankprobleem hebben? Daar gaan we hieronder op in.
Vaststellen dat je partner een alcoholprobleem heeft
Zoals we al eerder zeiden, is de sleutel om vast te stellen of iemand alcoholist is niet zozeer de frequentie of intensiteit van het gebruik. We moeten kijken naar hoe de persoon drinkt. Doen ze het om te genieten? Doen ze het om zich niet slecht te voelen? Of doen ze het omdat ze geen plezier kunnen hebben zonder alcohol?
De volgende signalen kunnen waarschuwingssignalen zijn, die we hieronder zullen toelichten.
1. Verlies van controle
Het drinken van een biertje tijdens een bijeenkomst met vrienden of het drinken van een glas wijn bij de maaltijd is misschien niet zo relevant. Het probleem ontstaat wanneer iemand niet echt controle heeft over zijn consumptie en meer of langer drinkt dan gepland. Op de een of andere manier kunnen ze niet stoppen met drinken als ze eenmaal begonnen zijn. Dit staat bekend als dwangmatig gebruik.
2. Overheersing
Overheersing is een van de meest kenmerkende eigenschappen van afhankelijkheid en verwijst naar het feit dat alcohol het middelpunt van iemands leven wordt. Het neemt een groot deel van hun tijd in beslag, door het te drinken, eraan te denken of tijd te besteden aan het verkrijgen ervan. Het overheerst alles.
In feite wordt drinken het middelpunt van hun aandacht, gedachten en gedrag. Het neemt de eerste plaats in op hun prioriteitenlijst.
3. Tolerantie en onthouding
In veel gevallen, naarmate de alcoholverslaving voortschrijdt, moet de persoon steeds meer drinken om hetzelfde gevoel te krijgen als met minder. Dit is ofwel om de aangename effecten van alcohol te bereiken of om zich gewoon goed te voelen.
Aan de andere kant kunnen er symptomen van het ontwenningssyndroom optreden wanneer het gebruik wordt gestopt. Hun lichaam en geest voelen de afwezigheid van alcohol en ze reageren door onaangename emotionele toestanden op te wekken. Bijvoorbeeld angst en rusteloosheid of lichamelijke verschijnselen zoals zweten, trillen, misselijkheid of slaapproblemen.
4. Afzien van rollen en activiteiten als gevolg van consumptie
Om vast te stellen of je partner alcoholist is, moet je opletten of hij of zij veranderingen heeft aangebracht in de dagelijkse routines en gedragingen. De verslaving kan ertoe geleid hebben dat ze hun verantwoordelijkheden, die ze tot nu toe zonder problemen op zich namen, hebben opgegeven of verwaarloosd.
Alcoholisme heeft vaak tijd nodig om duidelijk te worden voor de mensen om de alcoholist heen, omdat veranderingen geleidelijk plaatsvinden. Er zijn immers niet echt veel duidelijke verschillen tussen de ene dag en de andere. Kleine afwijkingen kunnen echter zeer opvallend zijn als je de persoon over langere perioden ziet.
5. Emotionele, cognitieve en gedragsmatige beïnvloeding
Alcoholintoxicatie kan hun gemoedstoestand beïnvloeden, wat prikkelbaarheid en onstabiele stemmingen veroorzaakt. Op cognitief niveau kan hun beoordelings- en beslissingsvermogen veranderen en kan hun geheugen worden aangetast.
Later kunnen er gaten in hun geheugen ontstaan en kunnen hun spraak en coördinatie moeizaam verlopen. Daarnaast komt het vaak voor dat ongepast gedrag, agressiviteit en risicogedrag de kop opsteken.
Als je partner alcoholist is, kunnen er ook seksuele stoornissen optreden. Bovendien kan hun gedrag grillig en onvoorspelbaar worden en zullen er voortdurend ongefundeerde ruzies ontstaan door hun prikkelbaarheid.
6. Verstoring van het dagelijks leven
Kortom, het grootste teken dat je partner alcoholist is, is zijn of haar onvermogen om te stoppen met drinken, zelfs als de consumptie zijn of haar gezondheid, humeur, werk en relaties aantast.
Hoe help je een alcoholische partner
Alcoholisme brengt niet alleen ernstige schade toe aan het leven van de persoon die eraan lijdt, maar het kan ook de mensen in zijn of haar omgeving diepgaand beïnvloeden. Als hun partner kun jij hen steunen en motiveren. Maar als je niet de juiste actie onderneemt, kun je de verslaving ook in stand houden (Spaanse link) en veel emotioneel lijden veroorzaken.
Enkele belangrijke aanbevelingen
- Help hen zich ervan bewust te worden dat hun alcoholgebruik problematisch is en dat ze mogelijk verslaafd zijn. Dit zal voor hen niet gemakkelijk te accepteren zijn, dus je moet proberen voorzichtig te zijn en niet beschuldigend. Breng het onderwerp ter sprake als ze nuchter zijn en geef concrete voorbeelden waarom je denkt dat ze een probleem hebben.
- Help ze niet om hun verslaving te verbergen of de gevolgen te vermijden. Om sociale verlegenheid te voorkomen of te denken dat je ze een plezier doet, kun je in de verleiding komen om te helpen hun probleem te verbergen of te minimaliseren, of zelfs de leiding te nemen over bepaalde situaties om te voorkomen dat ze lijden onder de gevolgen van hun acties. Dit werkt echter averechts en kan het moeilijker voor je maken om je bewust te zijn van wat er aan de hand is.
- Wees begripvol en bied een luisterend oor en steun. Alcoholisme is ernstig. Het is een ziekte die verschillende problemen en lijden kan verbergen. Vermijd het om je partner de schuld te geven en neem een empathische houding aan. Bied aan om naar ze te luisteren en probeer de reden van hun alcoholgebruik te begrijpen. Verzeker ze ook dat je bij ze zult zijn tijdens hun herstel.
- Zorg goed voor jezelf. Je steun kan een grote hulp zijn voor je partner als het gaat om het overwinnen van zijn verslaving, maar het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat dit proces niet ten koste gaat van je eigen lichamelijke of geestelijke gezondheid. Het is niet jouw taak om hun dokter of therapeut te zijn, jouw leven op te geven voor dat van hen of enige vorm van misbruik te verdragen. Zorg ervoor dat je gezonde grenzen stelt om je eigen welzijn te beschermen.
- Zoek professionele hulp. Uiteindelijk zijn het de professionals die je partner kunnen helpen om zijn of haar verslaving te overwinnen, voornamelijk door medicatie, psychotherapie en steungroepen. Zorg er daarom voor dat je hem of haar motiveert om hulp te zoeken en probeer zoveel mogelijk aan zijn of haar zijde te staan.
Als je partner alcoholist is, wees je dan bewust van wat je te wachten staat
Als je partner alcoholverslaafd is, staat hem of haar een lang en ingewikkeld herstelproces te wachten. Hij of zij zal waarschijnlijk regelmatig terugvallen, bepaalde gewoonten en routines zullen moeten worden aangepast en er kunnen moeilijke momenten zijn.
Daarom kan het nuttig zijn om jezelf te informeren. Er zijn veel betrouwbare bronnen over verslavingen en de behandeling ervan. Je kunt ook zelf psychotherapie volgen.
Iemand begeleiden die herstellende is, is vermoeiend en kan ertoe leiden dat je jezelf verwaarloost of dat je je totaal overweldigd voelt. Aarzel daarom niet om op je omgeving te steunen en vraag om professionele hulp als je die nodig hebt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- American Psychiatric Association. (2013) Diagnostic and statistical manual of mental disorders. (5th ed.). https://doi.org/10.1176/appi.books.9780890425596
- Irles, D. L. (2001). Alcoholismo: Una visión familiar. Salud y drogas, 1(1), 113-128.
- Leggio, L., Kenna, G. A., Fenton, M., Bonenfant, E., & Swift, R. M. (2009). Typologies of alcohol dependence. From Jellinek to genetics and beyond. Neuropsychology review, 19(1), 115-129.