Beantwoord deze drie vragen en je zal je humeur verbeteren

Wil je je beter voelen? Zo ja, dan moet je niet vechten tegen je verdriet maar het accepteren. Laat het daar echter niet bij, want je kunt nog veel meer doen door simpelweg deze drie vragen te beantwoorden.
Beantwoord deze drie vragen en je zal je humeur verbeteren

Laatste update: 29 juni, 2022

Niemand wil zich ooit verdrietig voelen. Wanneer je je zo voelt, ben je geneigd een meer passieve en accepterende houding aan te nemen. In feite normaliseer je je verdriet en geloof je dat het op dat moment misschien zelfs nodig is. Dit is vandaag de dag een uiterst populair idee. We zouden zelfs kunnen zeggen dat we leven in het tijdperk van emotionele acceptatie. Je kunt echter ook proberen om je humeur  te verbeteren.

Acceptatie is echter niet noodzakelijk een slechte strategie. Tenslotte zou het weinig zin hebben om verdriet te veroordelen of het als ziekelijk te beschouwen als je net een geliefde hebt verloren. Sterker nog, deze emotie beleven, zonder te proberen het te verbergen, kan je veel helpen bij dit soort gelegenheden.

Aan de andere kant zijn er momenten waarop je je niet zo verdrietig voelt – bijvoorbeeld als je last hebt van voorjaarsmoeheid – en je je humeur wilt verbeteren in een stemming die wordt beheerst door positievere emoties.

Het goede nieuws is dat je middelen binnen handbereik hebt om je humeur te verbeteren. Bovendien zal geen van deze middelen eisen dat je je anders gaat voelen en je vervolgens schuldig laten voelen als het je niet lukt. Vandaag willen we drie vragen met je delen om te beantwoorden die je zullen helpen je humeur te verbeteren.

Vrouw denkt na

Drie vragen om je humeur te verbeteren

1. Wat was het laatste doel dat je hebt bereikt?

We zijn allemaal schuldig aan het als vanzelfsprekend beschouwen van successen. Daarom is het heel normaal dat je geneigd bent je successen te normaliseren, maar je fouten niet. Het zal je niet verbazen dat dit soort vooroordelen je niet gelukkiger maken. Het goede nieuws is dat er bewuste stappen zijn die je kunt nemen om de zaken te verbeteren.

Stop gewoon even twee seconden en besef dat je geest je voor de gek houdt. Denk dan terug aan je laatste prestatie en waardeer die op de juiste manier. Deze injectie van motivatie zal de tijdelijke kwetsbaarheid van je gevoel van eigenwaarde compenseren.

Vergeet niet dat jij degene bent die dat ingewikkelde doel heeft bereikt, die niet opgaf, en die dapper was in het aangezicht van angst. Je hebt het bereikt, ook al had je er weinig kracht meer voor.

2. Wanneer voelde je je voor het laatst gewaardeerd?

Je zult altijd alleen zijn, in die zin dat je nooit iemand zult vinden met wie je een relatie hebt die zo intiem is als die welke je hebt met je innerlijke stem. Degene die alleen jou en je gedachten betreft. Je moet echter ook even stilstaan bij de mensen om je heen die je waarderen.

Denk aan de keren dat ze je geholpen hebben of je verrast hebben. De keren dat ze je geliefd en beschermd lieten voelen. Herschep die momenten. Denk niet aan de mensen die niet veel voor je doen, ook al zou je dat graag willen. Concentreer je voorlopig op degenen die je echt het gevoel geven geliefd en gewaardeerd te zijn.

Stel maakt plezier

3. Waar ben je goed in?

Als je op deze vraag niets antwoordt, lieg je. Er is toch zeker wel iets, hoe klein ook, waarin je weet dat je uitblinkt? Het zorgen voor anderen? Verhalen vertellen? Beschikken over uitstekende organisatorische vaardigheden? Sport beoefenen? Lezen? Problemen onder ogen zien? Beslissingen nemen? Communiceren?

Wanneer je antwoordt, laat je dan glimlachen. Deel het. Je zal er niet minder nederig om zijn. Maak er gebruik van. Het betekent niet dat je egoïstisch bent. Stop even en denk na over hoe je zou willen dat je eigen persoonlijke vlag of embleem eruit ziet. Wat zou je kiezen om erop te zetten?

Het is natuurlijk geen goed idee om te veel in jezelf op te gaan, maar af en toe aan jezelf denken is prima. In die zin kunnen anderen een grote hulp zijn door met je te delen waar je volgens hen goed in bent en zelfs manieren waarop je volgens hen je talent kunt uitbuiten. Vraag hun advies dus.

Je geest is complex. Toch heb je, zoals je nu weet, geen ingewikkelde strategieën nodig om je humeur te verbeteren.

Als je deze ideeën in de praktijk wilt brengen, moet je eerst accepteren dat je verantwoordelijk bent voor je eigen emotionele toestand. Je bent geen schip dat is overgeleverd aan de wind en zijn grillen.

Het overstijgen van dit romantische en ongezonde idee zal je in een goede positie brengen om te durven experimenteren en bewust in te grijpen in je gedachtencyclus en je, uiteindelijk, een beetje beter te voelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


    • Branden, N. (1995). Los seis pilares de la autoestima (Vol. 2). Barcelona: Paidós.
    • Giraldo, K. P., & Holguín, M. J. A. (2017). La autoestima, proceso humano. Revista Electrónica Psyconex9(14), 1-9.
    • Salovey, P., & Mayer, J. (1990). Inteligencia emocional. Imaginación, conocimiento y personalidad9(3), 185-211.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.