De kracht van mentale repetitie, een hulpmiddel voor sociaal succes

Met mentale repetitie kun je uitdagende situaties die je moet uitvoeren visualiseren of voorstellen. Het helpt je om je angstgevoelens te verminderen en daardoor een groter gevoel van controle te krijgen.
De kracht van mentale repetitie, een hulpmiddel voor sociaal succes
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Mentale repetitie is een psychologische techniek van grote waarde en belang. Het is een proces waarin je je voorstelt dat je een bepaalde activiteit onderneemt. Met andere woorden, je maakt in je hoofd een simulatie van de activiteit die je wilt uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld spreken in het openbaar, het maken van een presentatie of een sportwedstrijd zijn.

Denk bijvoorbeeld aan de skiër die in een wedstrijd een zeer complexe sprong moet maken. Voor de test hebben ze maandenlang getraind en zich fysiek voorbereid. Het is echter ook enorm nuttig voor hen om visualisaties uit te voeren van de oefening die ze gaan uitvoeren.

Door te visualiseren of te visualiseren wat je met succes wilt bereiken, krijg je meer controle over de taak. Het houdt in dat je je hersenen traint om je lichaam voor te bereiden op wat het wil doen. Het stelt je ook in staat om je eerdere angst en zenuwen te verminderen door je uitsluitend te concentreren op je prestaties en de actie zelf.

Man denkt na over mentale repetitie
Door je specifieke aspecten van een taak of actie voor te stellen die je moet uitvoeren, kun je je hersenen trainen om succes te behalen.

mentale repetitie

Mentale repetitie is een psychologische strategie waarmee vaardigheden cognitief kunnen worden getraind. Het is de oefening die een basketballer uitvoert voordat hij de bal in de basket gooit. De mentale visualisatie die de voetballer onderneemt voordat hij de bal naar het doel gooit. De oefening die de acteur uitvoert voordat hij het podium betreedt.

Op deze manier visualiseren mensen, in hun mentale universum, de acties die ze gaan uitvoeren om ze te kalibreren, beoordelen, trainen en er meer controle over te krijgen. Daarom, net zoals ze gedragsrepetities uitvoeren om meer succes te hebben in een wedstrijd, is het ook nuttig voor hen om dezelfde act op te voeren door middel van hun verbeeldingskracht (Engelse link).

Een voordeel van deze bron is dat het de demping van emoties met een negatieve valentie zoals angst mogelijk maakt. Stel je voor dat je een presentatie moet maken over een project of een scriptie. Of je hebt een belangrijke werkvergadering. Door elke stap mentaal te herzien, kun je werken aan de stress die je potentieel gewoonlijk beperkt.

Welke voordelen heeft het en waarom werkt het?

Op school heb je het belang van essays geleerd. Als je ergens vaardig in wilde worden, moest je trainen. Maar die repetities waren natuurlijk fysiek of procedureel. Niemand heeft je de kracht uitgelegd die verborgen zit in een mentale repetitie. Eentje die vertrekt vanuit stilte, verbeelding en denken.

Een studie uitgevoerd door de Universiteit van Californië (Engelse link) beweerde dat dit soort repetitie werkt omdat ‘mentale oefening’ en fysieke bewegingen dezelfde neurale regio’s delen. Daarom activeert wat je je voorstelt ook je lichaamsbewustzijn, actie, beweging en gedragsprestaties.

Met andere woorden, je mentale leren wordt overgedragen naar je fysieke prestaties. Hierdoor kun je veel vaardigheden beter consolideren.

Focus, concentratie en ontspanning zijn bepalende factoren bij mentale repetitie

De atleet die succes boekt in zijn discipline, bereikt het niet alleen vanwege zijn weerstand, fysieke kracht en uren training. Daarnaast verwerft de chirurg, wetenschapper, architect of verkoopmanager van een bedrijf niet alleen bekendheid vanwege hun praktische ervaring.

In feite hebben ze allemaal gebruik gemaakt van mentale repetitie. Ze hebben zichzelf gevisualiseerd tijdens het uitvoeren van taken, acties en dagelijkse uitdagingen.

Bij mentale repetitie vormt de mentale oefening een aanvulling op de gedragsoefening. Het gebruikt twee dimensies: focus en concentratie. Je hebt al je cognitieve processen en je zintuigen nodig om bij dit proces te worden betrokken. Het gaat om het bedenken, bedenken en verschuiven van al je aandacht naar het formuleren van plannen en strategieën waarmee je succesvol kunt zijn.

Bovendien, en niet minder belangrijk, vereist mentale repetitie dat je kalm blijft en bronnen van stress, angst (Engelse link) en irrationele gedachten opmerkt. Want bij het visualiseren van jezelf met succes je uitdagingen aangaan, is het essentieel dat je rust en ontspanning integreert.

vrouw die nadenkt over het toepassen van mentaal essay
Denken en verbeelden wat je gaat doen, maakt je hersenen vatbaar voor die specifieke taak.

Hoe mentale repetitie uit te voeren?

Mentale repetitie is een sterk aanbevolen psychologische strategie. Het is zowel eenvoudig als effectief. Om het uit te voeren, hoef je alleen deze richtlijnen te volgen:

  • Zoek een moment van rust wanneer er niemand in de buurt is om je lastig te vallen.
  • Ga comfortabel zitten en begin langzaam en diep te ademen. Je moet een mentale toestand van voldoende kalmte bereiken.
  • Als je ontspannen bent, visualiseer dan de taak die je moet uitvoeren.
  • Je moet jezelf zien als een actieve deelnemer, niet als een passieve waarnemer.
  • Oefen het proces mentaal stap voor stap en zie jezelf het succesvol uitvoeren.
  • Focus op elke actie, elke volgorde van de taak. Je moet jezelf zien als ontspannen en deze actie effectief uitvoeren, je zelfverzekerd voelen zonder enige stress.
  • Adem diep en breng rust en harmonie in je lichaam en geest.
  • Herhaal het proces zeven keer.

Tot slot, als je nog nooit een mentale repetitie hebt gedaan, is dit misschien wel het moment om te beginnen. Onthoud dat je deze strategie op elk gebied van je leven kunt toepassen, zowel professioneel als persoonlijk. De voordelen zullen merkbaar zijn en jouw leven zal op een heel positieve manier veranderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Natraj N, Ganguly K. Shaping Reality through Mental Rehearsal. Neuron. 2018 Mar 7;97(5):998-1000. doi: 10.1016/j.neuron.2018.02.017. PMID: 29518363.
  • Petruzzi, Jimmy. (2019). Visualization and mental rehearsal.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.