Sociale media beïnvloeden de geestelijke gezondheid van meisjes meer dan die van jongens

Sociale vergelijking, online pesterijen, obsessie voor bepaalde schoonheidsidealen... Gemiddeld genomen zijn het meisjes die het meest te lijden hebben onder misbruik van sociale netwerken. Dit blijkt uit een studie.
Sociale media beïnvloeden de geestelijke gezondheid van meisjes meer dan die van jongens
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 24 juli, 2023

Angst, slaapstoornissen, depressie, en eetstoornissen. Volgens een recente studie beïnvloedt sociale media de geestelijke gezondheid van meisjes in sterkere mate dan die van jongens. Het meest opvallende – om niet te zeggen schokkende feit – is dat deze problemen opduiken tussen de leeftijd van 11 en 13 jaar.

Onze jongere generaties zijn meer dan alleen maar echte digital natives. In feite raken jongens en meisjes tussen de tien en 11 jaar verslaafd aan mobiele telefoons. Bijna zonder het te beseffen bieden we hen een krachtig technologisch hulpmiddel aan zonder hen eerst te leren hoe ze er goed gebruik van kunnen maken. Dat is de sleutel en het echte probleem: het misbruik van deze apparaten.

Dat komt omdat we geen toezicht houden of ze geen onderwijs geven op een gebied dat belangrijk is voor hun sociale, mentale en emotionele ontwikkeling. In feite zijn er tegenwoordig tweens die ‘s nachts heel weinig slaap krijgen omdat ze de nachtelijke uren online doorbrengen.

Een slechte nachtrust gevoegd bij andere factoren die we hier ook zullen analyseren, treffen meisjes in sterkere mate. Laten we eens kijken.

Analisten van Facebook weten al tientallen jaren dat Instagram een negatieve invloed zou kunnen hebben op tienermeisjes.

Gestrest meisje kijkt op haar telefoon
Meisjes hebben van jongs af aan vaak talloze ervaringen met pesten.

Sociale media beïnvloeden de geestelijke gezondheid van meisjes sterker dan van jongens

De Universiteit van Essex en het University College London publiceerden een studie (Engelse link) in The Lancet. De onderzoekers leverden bewijs voor de hypothese dat sociale media de geestelijke gezondheid van meisjes in sterkere mate beïnvloeden dan die van jongens. Een soortgelijk onderzoek werd later in 2011 uitgevoerd toen Instagram door Facebook werd overgenomen.

Mark Zuckerberg en zijn team wilden weten welke invloed het gebruik van dit platform op de bevolking kon hebben. De verkregen gegevens werden geheim gehouden tot De Wall Street Journal (Engelse link) ze publiceerde (voor zijn abonnees).

In feite bezat META gegevens die de hypothese ondersteunen dat zwaar gebruik van Instagram ervoor zorgt dat pubermeisjes zich steeds onzekerder en ongelukkiger gaan voelen.

Gemiddeld besteden meisjes tussen de 11 en 13 jaar veel meer tijd aan sociale media dan jongens van dezelfde leeftijd. Ze hebben de neiging meer tijd te besteden aan videospelletjes dan aan ruimtes als Instagram of Tik Tok. Na 14 jaar zijn de cijfers echter gelijk.

Ze slapen minder uren dan nodig is

De American Academy of Pediatrics (Engelse link) stelt de volgende slaaprichtlijnen voor kinderen en adolescenten vast:

  • Tussen zes en 12 jaar wordt aanbevolen dat ze tussen negen en 12 uur per nacht slapen.
  • Tussen 13 en 18 moeten ze tussen acht en tien uur per nacht slapen.

Het onderzoek in The Lancet geeft aan dat meisjes tussen de 11 en 14 jaar tussen de vijf en zeven uur slaap per nacht krijgen. Dat komt omdat ze wakker liggen van het gebruik van sociale media.

Een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van de Witwatersrand in Zuid-Afrika en het Centrum voor Gezondheidswetenschappen beweert dat we slapeloosheid bij adolescenten verwaarlozen. Bovendien wordt deze aandoening in verband gebracht met andere problemen, zoals depressie of systemische ontstekingen.

Meisjes die al vroeg ‘leren’ hun lichaam te haten

Kun je ‘leren’ je eigen lichaamsbeeld te haten? Ja, dat kun je. In feite blijft de huidige maatschappij de nadruk leggen op een verwrongen en schadelijk model van schoonheid. Daardoor ontwikkelen veel meisjes al op jonge leeftijd een slechte relatie met hun eigen lichaam.

Ze verwerpen hun lichaam omdat het niet past in die zogenaamd ‘normatieve’ modellen die in reclame, sociale media en de bioscoop verschijnen.

Tussen de leeftijd van tien en elf jaar vertonen ze lichaamsonzekerheid, waardoor ze een lichaam afwijzen dat nog niet eens ontwikkeld is. Ze zien gebreken waar er geen zijn. Verder vergelijken ze zichzelf met anderenen zien zichzelf altijd als achtergesteld.

Online pesten

Er is nog een andere factor die verklaart waarom sociale media de geestelijke gezondheid van meisjes in sterkere mate beïnvloeden dan die van jongens. meer. Dit is het feit dat meisjes ook meer last hebben van online pesterijen dan jongens.

Cyberpesten en situaties van online seksuele intimidatie door volwassenen zijn ook situaties waarin meisjes kwetsbaarder zijn dan jongens. Met de psychische gevolgen die daaruit voortvloeien.

Hoe meer uren meisjes op sociale media doorbrengen, hoe intenser de depressieve symptomen.

Sociale media beïnvloeden de geestelijke gezondheid van meisjes tussen 11 en 13 jaar

Psychologen van de Universiteit van Essex en het University College London ontdekten dat meisjes tussen 11 en 13 jaar meer symptomen van depressie rapporteerden als gevolg van het zware gebruik van sociale media. Vanaf de leeftijd van 14 jaar zijn de gegevens tussen jongens en meisjes gelijk.

Beide seksen verklaren dat ze weinig voldoening voelen met het leven. Bovendien zijn meisjes onder de 13 jaar kwetsbaarder voor verschijnselen als sociale vergelijking en online pesten. Gebrek aan slaap is ook een risico-indicator voor gevoelens van ontmoediging en burnout.

Vanaf 14 jaar, als het gebruik van sociale media een groot deel van de tijd van adolescenten in beslag neemt, is het risico op angst en depressie bij zowel jongens als meisjes gelijk. Wat het meest opvalt is dat ze nog niet eens begonnen zijn met leven en daar toch geen zin in lijken te hebben.

Blije jongeren
Onze jongeren leren de wereld te zien vanuit het online universum en de sociale media. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor hun identiteit en welzijn.

Wat kan er gedaan worden?

Een onthullend feit is dat sociale media meer invloed hebben op de geestelijke gezondheid van meisjes als ze er meer dan vijf uur per dag gebruik van maken. Ook als ze met hun mobieltje naar bed gaan. Dus misschien is dit de oplossing, hun gebruik van sociale media te beperken en te voorkomen dat ze ‘s avonds hun apparaten bij zich hebben.

Verbieden en aan banden leggen is echter niet altijd de beste strategie. De beste optie is om kinderen op de juiste manier op te voeden met betrekking tot het digitale universum, want het is hun manier om de wereld te ontdekken. Een goed gebruik van sociale media betekent er zo weinig mogelijk uren per dag gebruik van maken en kritisch denken toepassen.

Immers, niet alles wat op dat bepaalde platform gezien, gezegd en getoond wordt is niet echt of gezond.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Kelly Y, Zilanawala A, Booker C, Sacker A. Social Media Use and Adolescent Mental Health: Findings From the UK Millennium Cohort Study. EClinicalMedicine. 2019 Jan 4;6:59-68. doi: 10.1016/j.eclinm.2018.12.005. PMID: 31193561; PMCID: PMC6537508.
  • de Zambotti M, Gkoldstone A, Colrain IM, Baker FC. Insomnia disorder in adolescence: diagnosis, impact, and treatment. Sleep Med Rev. 2018;39:12-24. PMID: 28974427 pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28974427/.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.