Hoe je je partner vertelt dat je niet wilt trouwen

Hoe kun je je partner vertellen dat je niet wilt trouwen? Volg deze tips om je beslissing te communiceren zonder schade te veroorzaken.
Hoe je je partner vertelt dat je niet wilt trouwen
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 11 januari, 2024

“Ik wil niet trouwen.” Het is een moeilijke beslissing om tegen je partner te zeggen dat je niet wilt trouwen. Tot een paar decennia geleden werd het huwelijk gezien als een universeel doel waar iedereen naartoe zou moeten streven en als de enige geldige bestemming voor mensen in een relatie.

Vandaag de dag willen sommigen nog steeds trouwen, maar steeds meer mensen kiezen ervoor om af te zien van deze formaliteit.

Er zijn verschillende redenen waarom iemand het idee van trouwen zou kunnen afwijzen. Deze kunnen te maken hebben met persoonlijke ideologie, zoals een gebrek aan religiositeit of de wens om samen te leven buiten de instellingen om, bijvoorbeeld.

Andere redenen hebben te maken met de staat van de relatie. Dat wil zeggen, men kan van mening zijn dat de tijd nog niet rijp is of dat de band niet stabiel genoeg is.

In beide gevallen is het een beslissing die belangrijk is om te delen en een die kan leiden tot een moeilijk en ongemakkelijk gesprek. Om het aan te pakken, biedt dit artikel je een aantal sleutels.

Willen trouwen of niet willen trouwen zijn allebei geldige beslissingen. Het belangrijkste is dat beide partners op dezelfde lijn zitten. Als je niet wilt trouwen, is het goed om dat te laten weten.

Hoe vertel je je partner dat je niet wilt trouwen

Sociale trends met betrekking tot het huwelijk zijn de laatste tijd drastisch veranderd. Volgens cijfers van Datosmacto (Spaanse link) is het huwelijkspercentage sinds de jaren 70 gedaald van meer dan 7% naar 3%. Desondanks is er nog steeds sprake van sociale druk.

Om dezelfde reden heb je jezelf misschien wel eens de vraag gesteld: “Hoe vertel ik mijn partner dat ik niet wil trouwen?” Als je weet dat je romantische partner wel wil trouwen, is het essentieel om de kwestie met oprechtheid, tact en empathie aan te pakken. In dit verband is het de moeite waard om aandacht te besteden aan de volgende tips.

Boos stel
De beslissing om niet te trouwen kan bij je partner onzekerheid oproepen over wat je voor hem of haar voelt.

Wees duidelijk over je persoonlijke situatie

Voordat je je partner vertelt dat je niet wilt trouwen, is het essentieel dat je je eigen ideeën op een rijtje zet en een reflectie- en introspectieoefening uitvoert.

Vraag jezelf af hoe je over het huwelijk denkt: Wijs je het helemaal af, of staat het idee je onverschillig? Wat zijn de redenen waarom je niet wilt trouwen? Is het een tijdelijke of definitieve beslissing? Heeft deze houding te maken met je huidige relatie?

Het beantwoorden van deze vragen zal je helpen beter te begrijpen wat je denkt, wilt en nodig hebt om het duidelijk te communiceren. Helemaal niet willen trouwen is niet hetzelfde als nog een paar jaar willen wachten. Evenmin is ervan overtuigd zijn nooit te willen trouwen hetzelfde als twijfels hebben over de staat van de huidige relatie.

Met deze informatie kun je begrijpen of het huwelijk volledig buiten je plannen valt of dat er een element of omstandigheid is die zou kunnen veranderen zodat je een dergelijke verbintenis kunt overwegen.

Bijvoorbeeld, het Tijdschrift voor Huwelijk en Gezin (Engelse link) economische omstandigheden als een invloedrijke factor bij de beslissing om te trouwen. Andere elementen in dit aspect zijn tevredenheid met de relatie en leeftijd.

Kies het juiste moment

Als de ander wil trouwen, moet je niet te lichtvaardig zijn om te laten weten dat je niet wilt trouwen. Misschien voel je je op dat moment teleurgesteld, verward, verdrietig of angstig. Je moet in een veilige en intieme ruimte zijn om jezelf te uiten. Wacht daarom tot je alleen bent en kies een situatie die ontspannen is en waar je de tijd hebt om te praten.

Valideer hun emoties en verlangens

Zelfs als jullie meningen op dit punt tegengesteld zijn, is het essentieel om het niet als een confrontatie of machtsstrijd te zien. Probeer kalm te blijven en niet defensief te worden als je het nieuws vertelt. Zorg bovenal voor de gevoelens van je partner op dit kwetsbare moment.

Je kunt dit bereiken als je hun emoties valideert tijdens het proces. Dat wil zeggen, communiceer dat je begrijpt hoe belangrijk het voor ze is om te trouwen, dat je hun motieven begrijpt en je ervan bewust bent, en dat je weet dat het nieuws pijnlijk voor ze kan zijn.

Het simpele feit dat je een naam en ruimte geeft aan wat ze voelen en het met empathie accepteert, zal voorkomen dat er een kwetsende confrontatie uitbreekt.

Leg je redenen en motieven bloot

Geef vervolgens eerlijk aan waarom je het idee van trouwen afwijst. Maak duidelijk of het een onherroepelijke beslissing is of dat het afhankelijk is van bepaalde omstandigheden. Afhankelijk van het geval kun je om tijd vragen of praten over de noodzaak van bepaalde veranderingen voordat je een huwelijk overweegt. Maar hoe dan ook, bied geen valse hoop en wees zo eerlijk mogelijk.

Herbevestig je gevoelens

Misschien vat je partner deze weigering op als een afwijzing van hem of als een indicatie dat je niet gelukkig bent in de relatie. Daarom is het essentieel om je gevoelens en toewijding aan de relatie opnieuw te bevestigen, ongeacht je mening over het huwelijk.

Afhankelijk van de liefdestaal van je partner, geef woorden van bevestiging of maak contact door fysiek contact. Praat daarnaast over verschillende alternatieven om verder te komen in de relatie waarbij trouwen niet nodig is.

Doe dit natuurlijk alleen als jullie samen verder willen en betrokken willen raken bij een gezamenlijk levensproject; communiceer anders met genegenheid en respect over waar jullie staan en wat jullie verwachten in de toekomst.

Stel in gesprek
Het is cruciaal om tactvol te zijn en de gevoelens van je partner te valideren als je communiceert dat je niet wilt trouwen.

Ik wil niet trouwen, maar ik begrijp dat jij dat wel wilt

Tot slot moet je begrijpen dat je door te communiceren dat je niet wilt trouwen, misschien een keerpunt in de relatie creëert. Misschien accepteert je partner het en is hij bereid om de band in dezelfde staat voort te zetten of begrijpt hij het en zegt hij toe om te werken aan de veranderingen die jij nodig hebt om je mening te veranderen.

Maar het kan ook zo zijn dat je besluit om de relatie te beëindigen, want voor sommige mensen heeft het huwelijk een sterke symbolische betekenis en grote relevantie. Als dit het scenario is, is het essentieel om volwassen genoeg te zijn om de beslissing van beide partijen te respecteren.

Je partner hoeft zijn verlangen om te trouwen niet op te geven om in de relatie te blijven, noch hoef jij een idee te accepteren dat je afwijst. Daarom is het het beste als jullie allebei individueel nadenken, assertief en respectvol met elkaar in gesprek gaan en de beste beslissing nemen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.