Hoe je je liefde voor iemand kunt tonen

Weet jij hoe je liefde moet tonen? In feite zijn er veel manieren om het aan te tonen. We gaan ons concentreren op enkele van de belangrijkste. We zullen ook zien wat de wetenschap hierover zegt.
Hoe je je liefde voor iemand kunt tonen
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 10 februari, 2023

Er zijn vele soorten liefde. Zo is er bijvoorbeeld broederliefde, moederliefde, liefde voor een partner, liefde jegens vrienden en eigenliefde. Daarnaast zijn er ook vele manieren om lief te hebben en liefde te tonen. We tonen allemaal liefde op de manier die we voelen, of zoals we het begrijpen.

Maar weten we eigenlijk wel hoe we liefde moeten tonen? Is het iets dat van nature komt of kan er aan gewerkt worden? Zijn er universele manieren om liefde te tonen? In feite, hoewel we allemaal onze eigen manieren hebben om liefde en genegenheid te tonen, zijn er enkele algemene handelingen die je kunnen helpen om je liefde te tonen. Je kunt ze hier vinden.

Hoe je je liefde voor iemand kunt tonen

Liefde wordt zowel met het lichaam als met woorden en gebaren uitgedrukt. Er zijn geen juiste of onjuiste manieren om het te doen. Het moet gewoon gebeuren met respect en oprechtheid tegenover degene van wie je houdt. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe je liefde kunt tonen.

Blij stel

1. Druk het uit

Een van de eerste stappen in het tonen van liefde is het gewoon uiten op welke manier je je ook voelt. Hoe je het doet is niet zo belangrijk, het gaat erom dat je het doet. Je kunt het verbaal doen, in een brief, met gebaren, blikken, glimlachen… de lijst gaat maar door.

Een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Motivation and Emotion (2009), suggereert dat een grote glimlach een gelukkig persoon kan aantrekken en daardoor kan leiden tot een duurzamere en bevredigendere relatie.

Het belangrijkste is om je gevoelens op een eerlijke manier te uiten. Niettemin zijn sommigen van ons beter in het uiten van hun gevoelens dan anderen.

Je moet je eigen ritme en de manier waarop je je voelt respecteren. Bovenal moet je het altijd op je eigen manier doen.

“Emoties worden geleefd, gevoeld, herkend, maar slechts een deel ervan kan worden uitgedrukt in woorden of concepten.”

Laura Esquivel

2. Voel je vrij

In dezelfde lijn als het vorige punt moet je je vrij voelen om je gevoelens in elke situatie te uiten. Het zou immers geen zin hebben om je gevoelens alleen in bepaalde gekozen contexten te uiten.

Het gaat erom dat je je ervan bewust bent dat je je liefde natuurlijk en vrij moet uiten, zonder enige externe (of interne) druk.

“Het vermogen om je gevoelens te uiten is een fundamentele sociale vaardigheid.”

Daniel Goleman

3. Laat zien dat je om ze geeft

Liefde tonen is niet alleen beperkt tot het uiten van je gevoelens. Het houdt ook in dat je geeft om de gevoelens van anderen. Dit omvat hun welzijn.

Zorg dat je aan de persoon van wie je houdt overbrengt dat je er voor hen bent en geïnteresseerd bent in hun welzijn en geluk.

4. Gebruik fysiek contact

Fysiek contact is echt troostend en is een andere manier om je liefde te tonen. Volgens een onderzoek van de Universiteit van North Carolina (2001) nemen de niveaus van oxytocine (het hormoon dat te maken heeft met liefde en geluk) toe bij lichamelijk contact, zoals strelingen, kussen en knuffels.

Catherine A. Connors is een holistisch therapeut, gespecialiseerd in stressmanagement. Zij beweert dat lichamelijk contact, door het verhogen van het oxytocineniveau, stress en angst helpt verminderen. Dit zou op zijn beurt het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Je liefde tonen kan dus gezond zijn!

5. Beoefen actief luisteren

Actief luisteren naar degene van wie je houdt, belangstelling tonen voor hun zorgen en problemen, maar ook voor hun wensen of behoeften, is een andere manier om je liefde te tonen.

Immers, als je van iemand houdt en om hem geeft, wil je weten hoe het met hem gaat, welke angsten hij heeft, hoe hij zich voelt, enz. Bovendien is actief luisteren een manier om genegenheid en respect naar hen te tonen.

“Actief luisteren is het vermogen om niet alleen naar de persoon te luisteren, maar ook naar zijn of haar gevoelens, ideeën of gedachten.”

-Nieves Villena-

6. Toon empathie

Empathie heeft meerdere definities. In grote lijnen is het echter het vermogen om het gevoelsleven van een ander te begrijpen. Met andere woorden, om je in hun plaats te verplaatsen en te voelen wat zij voelen (of een benadering daarvan). Door empathie kun je beter contact maken met mensen, hen begrijpen en hen steunen. Het is ook een andere manier om je liefde voor hen te tonen.

Wist je dat empathie een genetische component heeft? Dit wordt gesuggereerd in een studie (Engelse link) van onderzoekers van Franse en Engelse universiteiten, onder leiding van Varun Warrier en gepubliceerd in het tijdschrift Translational Psychiatry. Volgens hun onderzoek zijn vrouwen empathischer dan mannen.

“Zoek eerst om te begrijpen, dan om begrepen te worden.”

Blij stel kijkt naar elkaar

7. Geef ze een cadeau

In de consumptiemaatschappij waarin we tegenwoordig leven, lijken cadeaus hun betekenis te hebben verloren. Er zijn echter bepaalde cadeaus die veel liefde en genegenheid uitdrukken, omdat ze door de persoon zelf zijn gemaakt of omdat ze veel moeite hebben gedaan om het uit te kiezen. Bovendien kun je met cadeaus de ander laten zien dat je aan hem of haar hebt gedacht en dat je weet wat hij of zij leuk vindt.

8. Doe iets nuttigs

Laat zien dat je van ze houdt door iets voor ze te doen. Koken, schoonmaken, dingen repareren of de zwaarste taken op je nemen zijn allemaal handelingen die je met een glimlach op je gezicht kunt doen, zonder er een gunst voor terug te verwachten.

9. Steun hen in moeilijke tijden

Het kan moeilijk zijn om iets ter sprake te brengen waar ze zich misschien zorgen over maken, maar door dat te doen laat je hen zien dat je geeft om wat er aan de hand is en er voor hen bent. Vergeet niet dat je ondersteunend moet zijn, niet prekerig. Soms moet je hen gewoon de ruimte geven om hun gevoelens te ventileren. Misschien hoef je niet eens advies te geven.

10. Vier wat hen uniek maakt

We willen ons allemaal geaccepteerd en gewaardeerd voelen, vooral door de mensen van wie we houden. Je moet de kleine eigenaardigheden vieren die degene van wie je houdt bijzonder maken. Door dit te doen creëer je een veilige ruimte voor hem of haar om volledig zichzelf te zijn.

11. Neem de tijd

Het is altijd een goed idee om uit te drukken wat je voelt en genegenheid te tonen aan degenen van wie je houdt. Maar een van de beste manieren om je liefde voor iemand te tonen is gewoon door tijd met hem of haar door te brengen.

Als je hem of haar door omstandigheden niet vaak kunt zien, neem dan even de tijd om hem of haar te bellen en interesse te tonen in hoe het met hem of haar gaat. Immers, tijd is een beperkt goed, en die aan iemand wijden (quality time) is een andere onmiskenbare manier om liefde te tonen.

“Zelfliefde is de enige liefde die een leven lang duurt.”

-Anoniem-

In feite zijn er meerdere manieren om liefde te tonen. Hier hebben we ons slechts op enkele daarvan gericht. Zoals je hebt gezien, kun je liefde tonen door woorden, gebaren en tijd doorbrengen met degenen van wie je houdt. Dit geldt voor elke vorm van liefde.

Liefde voor je kinderen, ouders, partner en vrienden. Zelfs liefde jegens jezelf! Het is inderdaad uiterst belangrijk om zelfliefde te cultiveren. Want zonder dat kun je geen liefde geven aan anderen. Zorg er dus voor dat je jezelf goed behandelt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.