Vijf citaten van Stephen Covey om je sterker te maken

Bestsellerauteur Stephen Covey heeft ons veel waardevolle citaten nagelaten. In dit artikel bekijken we er vijf die tot diepere reflectie inspireren.
Vijf citaten van Stephen Covey om je sterker te maken
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Stephen Covey werd geboren in 1932. Jaren later schreef hij een boek dat hem naar roem katapulteerde. Het waren de zeven eigenschappen van zeer effectieve mensen. In feite zijn zowel hij als zijn boek een inspiratiebron geweest voor veel mensen. Vandaag gaan we vijf van zijn beroemdste citaten bekijken.

Voordat we beginnen, is het vermeldenswaard dat Stephen Covey is afgestudeerd in Bedrijfskunde. In feite wijdde hij het grootste deel van zijn leven aan lesgeven. Dit weerhield hem er echter niet van om zijn schrijfvaardigheid te ontwikkelen. Zijn doel was om zowel individuen als organisaties te helpen hun tijd beter te beheren, wat, zoals we weten, een uiterst kostbaar en waardevol bezit is.

1. Fouten benaderen vanuit de proactieve aanpak

“De proactieve benadering van een fout is om deze onmiddellijk te herkennen, te corrigeren en ervan te leren.”

Dit eerste citaat staat in het boek van Stephen Covey dat hem naar roem katapulteerde. Met deze woorden wilde hij mensen overtuigen om proactief in plaats van reactief na te denken over hun fouten.

In de samenleving waarin we tegenwoordig allemaal leven, ben je vaak bang om ongelijk te hebben. Covey noemde dit in een van zijn artikelen over adolescente studenten. Hij ontdekte zelfs dat deze gevoelens al op jonge leeftijd beginnen. Daarom moet je proberen dit soort benadering te veranderen. Onthoud dat, waar een fout wordt gemaakt, er ook de mogelijkheid is om te veranderen.

Man loopt op een pad met een splitsing

2. Lijden is optioneel

“Tegenslagen zijn onvermijdelijk, ellende is een keuze.”

Dit citaat is opgenomen in Covey’s boek, The 8th Habit. Met deze zin wil hij dat je je ervan bewust bent dat je niet alles kunt controleren wat er om je heen gebeurt. Stel bijvoorbeeld dat je auto niet meer werkt of dat je een ziekte hebt. Dit zijn onaangename situaties die kunnen gebeuren, hoe voorzichtig je ook bent.

Je kunt er echter voor kiezen om wel of niet te lijden. Als je ervoor kiest om te lijden, zul je verzanden in je problemen en medelijden met jezelf krijgen. Toch hoef je deze houding niet aan te nemen. Het is allemaal een kwestie van kiezen.

3. Het enige waar je controle over hebt, ben jijzelf

“Als ik de situatie echt wil verbeteren, kan ik werken aan het enige waar ik controle over heb: mezelf.”

Eerder noemden we het gebrek aan controle dat je hebt met betrekking tot wat er om je heen gebeurt. Sommige dingen die je echter perfect zelf kunt regelen, zijn je gedachten, emoties en gedrag. Je kunt inderdaad je houding, de manier waaropje communiceert en de manier waarop je je tijd gebruikt, veranderen.

Daarom, als je je in een situatie bevindt die je wilt verbeteren, onderneem dan actie in plaats van te klagen. Als je je werk niet leuk vindt, verander het dan. Regel een aantal sollicitatiegesprekken voor een nieuwe functie. Als je het zat bent dat je vrienden je negeren, zoek dan nieuwe. Word lid van een groep waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten. Jij hebt de controle.

4. Alles wordt twee keer gemaakt

“Visie is toegepaste verbeelding. Alle dingen worden tweemaal geschapen: ten eerste een mentale schepping; ten tweede, een fysieke creatie. De eerste creatie is visie.”

Dit vierde van Stephen Covey’s beroemde citaten vertelt ons hoe alles wat uiteindelijk werkelijkheid wordt op het fysieke vlak, eerder in onze geest is gecreëerd. Om deze reden wordt gezegd dat visionboards extreem krachtig kunnen zijn.

Tegenwoordig ligt er trouwens veel nadruk op visualisatie. Het is een techniek die erop gericht is om in je geest te creëren wat je in werkelijkheid wilt creëren. Visualisatie is extreem krachtig. Bovendien kun je er meteen mee beginnen.

Een gloeilamp tussen verschillende stukjes papier

5. Sterkere emotionele intelligentie

“Het ontwikkelen van sterkere emotionele intelligentie is een van de grootste uitdagingen voor ouders en leiders op alle niveaus van organisaties.”

Deze laatste beroemde citaten van Stephen Covey zijn gericht op organisaties.

Emotionele intelligentie is een aangeleerde vaardigheid en het ontwikkelen van sterkere emotionele intelligentie is van vitaal belang voor alle mensen. Het is echter vooral belangrijk voor degenen die een leidende of zeer verantwoordelijke rol spelen binnen hun organisatie. Toch is het niet gemakkelijk om te leren. Je moet dit soort intelligentie trainen en trainen. Sterker nog, het is een uitdaging.

Deze vijf citaten van Stephen Covey zijn opgenomen in zijn boeken, The Seven Habits of Highly Effective People en The 8th Habit. Deze boeken zoeken niet alleen verbeteringen en positieve resultaten op de werkvloer, maar ook in ons persoonlijke leven. Zijn boeken zorgen ongetwijfeld voor interessante lectuur. Wellicht ook interessant voor jou

Zeven citaten van Bob Marley
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Zeven citaten van Bob Marley

Hier zijn 7 citaten van Bob Marley. Hij promootte een filosofie waarin innerlijke vrede en hoop prevaleren boven andere menselijke waarden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Arango, R. N. (2015). Habilidades gerenciales en los líderes de las medianas empresas de Colombia. Pensamiento & Gestión, (38), 119-146.
  • Canavire, Vanina Belén. (2013). Escenas de lectura e industria cultural: el caso de los libros de autoayuda. Comunicación y sociedad, (19), 41-60. Recuperado en 30 de julio de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0188-252X2013000100003&lng=es&tlng=es.
  • Covey, S. R. (2015). Los 7 Hábitos de la Gente Altamente Efectiva: Edición de Imágenes. Mango Media Inc..

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.