Hoe je je emotionele verantwoordelijkheid kunt verbeteren
Je emotionele verantwoordelijkheid nemen houdt in dat je de leiding neemt, niet alleen over je gedrag, maar ook over wat je denkt en voelt. Kortom, over je eigen bestaan.
Gedurende je hele leven, wanneer je met anderen omgaat, heb je het meestal over jezelf. Ook al denk je waarschijnlijk dat je het over hen hebt.
Bovendien heb je de neiging om bij anderen die gevoelens te plaatsen die je zelf niet bereid bent aan te nemen. Met andere woorden, je projecteert jezelf en wijst de verantwoordelijkheid voor hoe je je voelt aan anderen toe.
Daarom kan wat je bij anderen ziet, in feite een echte weerspiegeling zijn van wat er met je gebeurt. Hun buitenkant spreekt tot je en dient als spiegel.
“De mooiste dag in je leven en van je geest is wanneer we de volledige verantwoordelijkheid nemen voor onze houding. Dat is de dag dat we echt volwassen worden.”
-John C. Maxwell-
“Jij bent verantwoordelijk voor hoe ik me voel” (persoonlijke projectie)
Je bent gewend anderen verantwoordelijk te houden voor je eigen emoties. Tegelijkertijd heb je de neiging om verantwoordelijkheid te nemen voor hoe anderen zich voelen.
Daarom, als iemand om je heen zich niet goed voelt, voel je je verantwoordelijk en probeer je er iets aan te doen, alsof je het vermogen hebt om hun lijden op te lossen.
Daarentegen, als jij degene bent die zich slecht voelt, leg je de verantwoordelijkheid voor dat gevoel bij externe omstandigheden. Bijvoorbeeld een andere persoon of een situatie.
De noodzaak om controle te nemen
Verantwoordelijkheid nemen voor de emoties van anderen kan een grote belasting zijn voor je eigen ontwikkeling. Op dezelfde manier is het net zo onverantwoord om te proberen je eigen persoonlijke ongemak te verdringen door het op anderen te projecteren.
- Je moet je emotionele verantwoordelijkheid vormgeven om controle te krijgen over alles wat er met je gebeurt. In dit opzicht heeft het Department of Cognitive Neuroscience van University College, London (VK) een onderzoek uitgevoerd (Engelse link) dat aantoonde dat wanneer we deze strategie toepassen, we onze psychologische gezondheid verbeteren.
- Je merkt waarschijnlijk vaak dat je dingen zegt als “Je maakt me boos” of “Je geeft me een slecht gevoel.” Als dat zo is, is het tijd om te leren omgaan met je woede, jaloezie, woede en verdriet. Je vindt de antwoorden in jezelf.
Stop met buiten jezelf te kijken. Kijk naar binnen en je zult blijven groeien.
Inderdaad, als jij je emoties niet de baas bent, zal niemand anders dat doen.
Dit betekent echter niet dat je moet stoppen met jezelf uit te drukken en te zeggen hoe je over anderen denkt. In feite betekent het dat je verantwoordelijkheid neemt voor hoe je je voelt. Dus, in plaats van je welzijn of ongemak aan anderen over te dragen, pak je zelf de touwtjes in handen. Je neemt de leiding.
Accepteer je negatieve emoties, maar neem de leiding
Je hebt net zoveel recht om boos te zijn over iets dat is gebeurd als ieder ander. Door deze emoties de baas te worden, zal de situatie verbeteren.
Je komt namelijk terecht in een proces van ontdekking en persoonlijke groei. Bovendien zal elk ongemak dat zich voordoet, zowel in relatie tot anderen als met je eigen situatie, een gelegenheid zijn om jezelf verder te leren kennen. Anders ben je altijd overgeleverd aan anderen en je omstandigheden. Eigenlijk van alles, behalve jezelf.
Probeer daarom, wanneer je een mening geeft of iemand bekritiseert, een beetje bewuster te zijn van wat je zegt. Inderdaad, meestal heeft wat je uitdrukt de neiging om in jezelf te bestaan en identificeer je je ermee.
Je hebt de emotionele verantwoordelijkheid om te begrijpen hoe je je voelt
Ten eerste moet je begrijpen dat er een mogelijkheid is dat je jezelf op anderen projecteert. Dit is niet gemakkelijk te accepteren.
Bovendien moet je accepteren dat je de neiging hebt om weerstand te bieden aan het nemen van je emotionele verantwoordelijkheid voor je eigen reacties.
We moeten benadrukken dat verantwoordelijk zijn nogal iets anders is dan verantwoordelijk worden gehouden. Verantwoordelijk zijn betekent niet dat jij de boosdoener of de oorzaak bent van een gebeurtenis. In plaats daarvan houdt verantwoordelijkheid in dat je jezelf als een actief subject beschouwt en niet slechts een object van de wil en macht die je aan een ander hebt overgedragen.
“Je kunt boosheid, verdriet of woede voelen vanwege verschillende omstandigheden die zich in je leven voordoen. Je moet deze omstandigheden niet afwijzen of vermijden, maar ze accepteren en zien wat je ermee kunt doen. Onthoud vooral dat je verantwoordelijk bent voor jezelf. “
Als je verantwoordelijkheid neemt, neem je alles op je dat van jou is. Je bezit je eigen gevoelens, gedachten, acties en de gevolgen daarvan.
Als je je eenmaal bewust bent van je eigen emotionele realiteit, kun je met je interne universum werken om te blijven evolueren en groeien. Houd er echter rekening mee dat dit niet eenvoudig is. Vaak kom je in tegenstrijdige situaties terecht, omdat je ego zichzelf graag beschermt.
Maar misschien vind je dit proces van zelfontdekking wel mooi. Je zult al je bevestigingen en zelfbedrog vinden die je eindelijk in jezelf kunt integreren.
Een activiteit om aan je emotionele verantwoordelijkheid te werken
Er zijn specifieke technieken die je kunnen helpen om meer verantwoordelijkheid te nemen voor wat je voelt. Een daarvan is om vast te stellen welke emotie je de afgelopen dagen het meest hebt ervaren. Heb je je gelukkig gevoeld? Prikkelbaar? Verdrietig?
Nadat je het hebt geïdentificeerd, analyseer je deze emotionele toestand door jezelf de volgende vragen te stellen in de voorgestelde volgorde:
- Wat maakt dat je je zo voelt? Zo leer je jezelf wat beter kennen en weet je te herkennen welke specifieke prikkels bepaalde emoties bij jou oproepen.
- Hoe kun je het beheersen zodat het je in staat stelt te verbeteren, zowel bij jezelf als bij anderen? Door deze vraag te beantwoorden, kun je je emoties op de meest geschikte manier beheersen.
- Als je emotie negatief is, vraag jezelf dan af, hoe kun je die veranderen? Door deze vraag te beantwoorden, kun je nadenken over de rol die elke emotie bij jou speelt. Vervolgens kun je je emotionele universum zo aanpassen dat je gevoelens en houdingen meer kunt uiten in overeenstemming met de situatie.
- Hoe kun je de emoties van anderen begrijpen zonder ze te veroordelen? Het ideaal zou zijn om jezelf deze vraag elke keer te stellen als je jezelf ziet als iemand anders die verantwoordelijk is voor wat er met je is gebeurd. Of, als je denkt dat je verantwoordelijk bent voor de emoties van anderen. Onthoud ten slotte dat het essentieel is om aan je empathische vaardigheden te werken om anderen te begrijpen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- McKay, Gary (2002) How You Feel Is Up To You: The Power of Emotional Choice (Mental Health). Impact