Drie dagelijkse oefeningen om je emoties op orde te brengen

Je emoties op orde brengen lukt niet altijd door alleen maar na te denken. Je moet ook bepaalde dagelijkse oefeningen uitvoeren. Lees er meer over in dit artikel.
Drie dagelijkse oefeningen om je emoties op orde te brengen

Laatste update: 22 november, 2021

Soms weet je niet zeker wat je echt voelt. Maar op andere momenten leiden bepaalde excessen de balans van je emoties naar woede, verdriet, angst of een ander ongemakkelijk gevoel dat je gevoel van welzijn vermindert. Om deze reden is het een goed idee om je emoties op orde te brengen. Dit betekent niet dat je ze op een rij moet zetten en ze op afstand moet houden. In feite betekent het ze in evenwicht te brengen.

Maar al te vaak merk je dat je emoties niet precies synchroon lopen. Bijvoorbeeld, een drukke dag zorgt er vaak voor dat je je zowel in je hoofd als in je hart nogal opgejaagd voelt. Te veel compromis of te veel druk heeft hetzelfde effect. Daarom is het een goed idee om een routine te ontwerpen om je emoties op orde te brengen.

Het is heel gewoon om te vergeten om oefeningen te introduceren die gericht zijn op het behouden van je emotionele balans. Deze zijn echter uiterst belangrijk om te voorkomen dat die verspreide en niet-geassimileerde emoties ongemak veroorzaken. In dit artikel hebben we het over drie dagelijkse oefeningen die je kunnen helpen om je emoties elke dag op orde te brengen.

Ons lichaam is onze tuin – onze wil is onze tuinier.”

William Shakespeare

1. Ontbijt in stilte

Als je gewoonlijk alleen ontbijt, kan deze oefening erg nuttig zijn om je emoties op orde te krijgen. Dat komt omdat het begin van de dag een van de belangrijkste momenten is. Helaas is het ook vaak een van de tijden van de grootste stress en haast. Het is echter niet handig om een dag op deze manier te beginnen, omdat je dan direct benadeeld wordt.

In stilte ontbijten betekent je mobiele telefoon uitzetten, de kranten wegleggen (als je die meestal leest), de radio, televisie en alles wat je met de buitenwereld verbindt uitzetten. Het is een tijd om te genieten van zowel wat je eet als van de stilte. In feite is deze korte periode een manier om je innerlijke wateren te kalmeren. Het algehele effect is een gevoel van meer sereniteit.

Als je met z’n tweeën of als gezin ontbijt, kun je tot op zekere hoogte ook de verbinding verbreken. Praat bijvoorbeeld niet over iets waar je je zorgen over maakt, maar over prikkelende onderwerpen zoals weekendplannen, anekdotes of herinneringen aan wat je gisteren goed hebt gedaan. Geleidelijk aan zal je geest eraan wennen om op dit tijdstip van de dag geen negatieve gedachten te hebben.

Vrouw drinkt koffie

2. Oefen vijf minuten lang bewust ademhalen

Als je je emoties op orde wilt brengen, is het ideaal dat je elke dag vijf minuten van je tijd besteedt aan het oefenen van bewust ademhalen. Een goed moment om dit te doen is halverwege of aan het einde van de dag. Je moet op een plek zijn waar niemand je kan onderbreken. Het is nog beter als er geen externe ruis is en het een fijne plek is om te vertoeven.

Je hoeft alleen maar in een comfortabele positie te gaan zitten, je ogen te sluiten en heel langzaam in en uit te ademen. Je hoeft nergens aan te denken. Dit is geen tijd voor zorgen, onopgeloste problemen of plannen voor later die door je hoofd gaan.

Het doel is dat je je adem, tijdens zijn reis, begeleidt met je gedachten. Concentreer je op hoe de lucht je lichaam binnenkomt en vervolgens naar je longen gaat. Dan verlaat het je lichaam en gaat weer naar buiten. Onthoud dat je dit maar vijf minuten per dag hoeft te doen om een groot verschil in je leven te maken. Je moet het echter wel elke dag doen.

Vrouw met gesloten ogen

3. Geef prioriteit aan jezelf

Het is de moeite waard om elke dag persoonlijke prioriteiten te stellen. Inderdaad, elke dag is een goede dag om aan je behoeften, je smaak, je voorkeuren of je dromen te voldoen. Je verdient hier elke dag een moment voor, en je moet er tijd voor vinden.

Je kunt misschien niet elke week genieten van grote beloningen, maar je kunt wel genieten van kleine en leuke beloningen. Soms is het bijvoorbeeld voldoende om gewoon te genieten van een warm bad, zonder je ergens zorgen over te maken. Andere keren krijg je dezelfde resultaten door een activiteit te doen die je leuk vindt.

Je zou kunnen denken dat de dag niet lang genoeg is voor dit soort activiteiten. Als je ze echter gewoon eens probeert, zul je zien dat het altijd mogelijk is. In feite heeft een kleine daad van persoonlijke prioriteiten stellen een prachtig effect op je humeur en je levensvreugde. Negeer het daarom niet.

Je emoties op orde brengen zou iets moeten zijn dat je dagelijks doet. Want net zoals emotionele stoornis een cumulatief effect heeft, doet orde dat ook. Als je daarom routines introduceert die je helpen om dagelijks orde op te bouwen, zul je zien hoe je humeur in korte tijd stabieler wordt. Bovendien wordt het weerspiegeld in alle aspecten van je leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Camps, V. (2011). El gobierno de las emociones. El gobierno de las emociones, 1-333.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.