Hoe je je eigen loopbaanplan maakt

Een loopbaanplan is een hulpmiddel dat dient als kompas om verder te komen in je beroep. Het is iets dat de moeite waard is om aan te werken. In feite zal het je niet alleen begeleiden, maar ook meer motivatie geven. Wij vertellen je hoe je er eentje maakt.
Hoe je je eigen loopbaanplan maakt
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 02 mei, 2023

Een loopbaanplan is een oriëntatie-instrument dat je helpt jezelf professioneel te projecteren over een bepaalde periode. De functie ervan is het verduidelijken van je doelstellingen en de middelen die je nodig hebt om ze te bereiken.

Het geeft ook een deadline voor het bereiken ervan. In de regel bestrijkt het een periode van vijf jaar, want in tijden van een onstabiele en veranderende wereld kan een langere termijn onrealistisch zijn.

Waarom is het echter de moeite waard om het te doen? Wel, een loopbaanplan garandeert geen succes, maar het is een instrument dat je dichter bij je professionele doelen kan brengen.

Bovendien is het een grote hulp bij het nemen van werk- en academische beslissingen. Dat komt omdat het werkt als een kaart die je laat zien waar je heen wilt. Dat gezegd hebbende, kan het nodig zijn om af en toe de route te wijzigen.

In feite zal een loopbaanplan je begeleiden bij het bepalen van de strategieën voor vooruitgang in je beroep. In de regel ontwikkelen bedrijven dit soort instrumenten. Dit betekent echter niet dat je er zelf geen kunt maken. Inderdaad, in een wereld waarin freelance werk toeneemt, is het belangrijk dat jij degene bent die het initiatief neemt.

“Bedrijven zullen de loopbaan van hun werknemers niet sturen. Ze zullen hen mogelijkheden bieden om hun eigen identiteit te ontwikkelen en werkomgevingen waaraan ze zich kunnen aanpassen, zodat ze hun eigen loopbaan binnen het bedrijf in handen kunnen nemen.

-Tim Hall-

Vrouw denkt na
Een loopbaanplan helpt ons doelen te stellen en stimuleert de motivatie.

Een loopbaanplan

Wayne en Noe, deskundigen op dit gebied, definiëren loopbaanplanning als: “een voortdurend proces waarbij een individu carrièredoelen stelt en de middelen identificeert om ze te bereiken.” Vraag jezelf af hoe je jezelf over vijf jaar professioneel wilt zien. Een carrièreplan geeft je een pad om te volgen om vooruit te komen in je vakgebied.

Een populaire quote van Yogi Berra beweert dat “Als je niet weet waar je heen gaat, kom je ergens anders terecht.” Dit is waar. Als je je gewoon laat meeslepen door het dagelijks leven en jezelf geen specifieke doelen stelt, zul je waarschijnlijk kostbare tijd verliezen en daar later spijt van krijgen.

Een carrièreplan vervult nog een heel belangrijke functie: het biedt je motivatie. In feite plaatst het je in een meer proactieve en autonome positie als je duidelijk weet waar je mentaal naartoe wilt. Hier lees je hoe je er een kunt ontwikkelen.

Stap voor stap een carrièreplan opstellen

In feite is er geen vaste regel voor het ontwikkelen van een loopbaanplan, maar er zijn vier basisstappen. Die zijn als volgt:

1. Bepaal je doelen

Het is belangrijk om jezelf enkele realistische doelen te stellen die je redelijkerwijs in vijf jaar kunt bereiken. Bepaal een algemeen doel en verdeel dat vervolgens in specifieke doelstellingen voor elk jaar. Ze moeten concreet en meetbaar zijn.

2. Situatieanalyse

Om een solide carrièreplan te maken kun je het beste een SWOT-analyse (Spaanse link) opstellen. Dit is een analyse van sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen. Die is van toepassing op de middelen die je hebt om je doelen te bereiken.

3. Identificeer je behoeften

Ga op basis van je SWOT-analyse na wat je mist om je doelen te bereiken. Dit omvat aspecten als aanvullende training (Spaanse link), ontwikkeling van bepaalde vaardigheden of competenties, uitbreiding van professionele contacten, enz.

4. Maak een actieplan

Je loopbaanplan wordt geconsolideerd als je een actieplan opstelt. Het moet de volgende elementen bevatten:

  • Fasen. Verdeel je vooruitgang in fasen. Geef elke fase een naam. Je zou als referentiepunt een jaar of een andere periode kunnen nemen, afhankelijk van je doelstellingen.
  • Acties. Bepaal op basis van de vastgestelde fasen je doelen. Ze moeten echt specifiek en meetbaar zijn. Je kunt ze vaststellen per maand, bimester, semester, of hoe je het ook ziet.
  • Meting en resultaten. Maak een formulier waarin je de deadline voor het bereiken van elk doel vastlegt, samen met een sectie waarin je kunt evalueren wat je al bereikt hebt.
  • Herbeoordeling van doelstellingen. Op dit punt kun je je realiseren dat de doelen die je aanvankelijk voor jezelf stelde niet de meest geschikte waren. Als dat zo is, heroverweeg ze dan en pas je loopbaanplan aan.
Man denkt na
Een loopbaanplan helpt ook de professionele ontwikkeling te verbeteren.

Voortdurende verbetering

Een loopbaanplan levert ook een andere grote bijdrage aan je leven. Het bevordert je voortdurende verbetering. Immers, als je jezelf niet regelmatig evalueert en niet duidelijk bent over waar je naartoe gaat, zul je waarschijnlijk op een gegeven moment vastlopen, vaak zonder het te beseffen.

Aan de andere kant moet je er rekening mee houden dat geen enkel loopbaanplan perfect is en nooit naar de letter wordt vervuld. Het is inderdaad mogelijk dat je het in de loop van vijf jaar een paar keer moet bijstellen. Dit is geen probleem. Sterker nog, daar gaat het juist om.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • De Faría, S. M. (2000). Plan de carrera basado en el modelo de competencias. Telos: Revista de Estudios Interdisciplinarios en Ciencias Sociales, 2(1), 107-114.
  • Portero Saldaña, A. (2021). Estudio de la necesidad de una formación complementaria en prevención de riesgos laborales para la comunidad UPC (Master’s thesis, Universitat Politècnica de Catalunya).
  • Sarli, R. R., Gonzalez, S. I., & Ayres, N. Análisis FODA.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.