Hoe je je beperkende gedachten kunt elimineren

Soms kun je je eigen ergste vijand worden. Als je dus wilt weten hoe je een einde kunt maken aan je negatieve, contraproductieve en terugkerende gedachten, dan is dit artikel iets voor jou.
Hoe je je beperkende gedachten kunt elimineren
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 30 september, 2023

Als je opgroeit, kom je situaties tegen die je niet altijd begrijpt, maar die beperkende gedachten creëren op verschillende gebieden van je leven. Ze kunnen te maken hebben met geld, genderstereotypen (Engelse link) of direct met jezelf. Wat ze echter gemeen hebben, is dat ze je inspanningen saboteren.

We hebben allemaal beperkende gedachten die ons ervan weerhouden om sommige van onze dromen waar te maken. Het goede nieuws is dat je ze kunt elimineren door de juiste houding aan te nemen en een paar eenvoudige stappen te volgen. Het is tijd om het heft in handen te nemen.

“We zijn wat we doen, vooral wat we doen om te veranderen wie we zijn.”

Eduardo Galeano

1. Identificeer je beperkende gedachten

De eerste stap is om erachter te komen welk idee je tegenhoudt. Om dit te doen, moet je alles wat je gelooft grondig analyseren totdat je die ongegronde gedachte vindt . De gedachte die,hoewel hij voor jou helemaal waar lijkt, gewoon een leugen is die je in je hoofd hebt gecreëerd.

Pak potlood en papier en schrijf alle ideeën op die voor jou helemaal waar lijken en die jou als persoon definiëren. Als je de hele lijst hebt, analyseer hem dan:

  • Welke ideeën bepalen je leven?
  • Hoe beïnvloedt elk van deze ideeën je relaties?
  • Zijn ze beperkend of duwen ze je vooruit?
Man voor een doolhof

“Als je een beperkende overtuiging accepteert, zal het een waarheid voor je worden.”

-Louise Hay-

Sta open voor alle informatie die je ontdekt. Deze oefening is er niet op gericht om je te veroordelen, maar om je te helpen begrijpen wat het is dat je leven beheerst en beperkt.

2. Vergelijk jezelf niet

Heb je de neiging om jezelf met anderen te vergelijken en te geloven dat je niet hetzelfde kunt bereiken als zij? Eigenlijk wel, w Als je jezelf met iemand vergelijkt, beschadig je je zelfvertrouwen en voel je je uiteindelijk minderwaardig.

Het probleem met jezelf altijd vergelijken met anderen is namelijkdat je al je energie richt op wat je niet hebt. We hebben allemaal gebreken en zwakheden. Maar we hebben ook allemaal kwaliteiten die ons uniek en waardevol maken.

Het is normaal om vergelijkingen te maken.Toch moet je nooit je potentieel kleineren alleen maar omdat je denkt dat iemand anders ergens beter in is dan jij. Er zullen altijd anderen zijn met meer ervaring, kennis of vaardigheden. Tegelijkertijd ben jij ook superieur aan sommige anderen.

Sterker nog, als je begint te beseffen dat je een persoon bent met capaciteiten die je op zichzelf al succesvol maken, zullen die beperkende gedachten verdwijnen.

“Wanneer je fouten hebt, wees dan niet bang om ze op te geven.”

-Confucius-

Zonsondergang bij zee

3. Laat het verleden achter je

We hebben allemaal fouten gemaakt in ons leven. Maar we interpreteren ze niet allemaal op dezelfde manier. In feite zeggen fouten en mislukkingen niet wie je vandaag bent of wat je morgen zult doen. Toch geloven veel mensen helaas anders.

“Accepteer je verleden zonder spijt, hanteer je heden met vertrouwen en ga je toekomst zonder angst tegemoet.”

-Anoniem-

Deze mensen laten het verleden de basis worden voor beperkende gedachten die hun toekomst ondermijnen. De toekomst wordt echter met elk e seconde die voorbijgaat gecreëerd . Daarom moet je de fouten die je hebt gemaakt identificeren, ze analyseren en vandaag beginnen met het schrijven van je toekomst.

4. Onderneem actie en daag je beperkende gedachten uit

De beste manier om jezelf te laten zien dat beperkende gedachten ongegrond zijn, is door ze uit te dagen. Denk je bijvoorbeeld dat je te dik bent om te sporten? Loop elke dag een half uur. Denk je dat het te laat is om een bedrijf te beginnen? Doe het gewoon. Wat je beperkende gedachte ook is, daag hem uit!

Beperkende gedachten veroorzaken angst, bezorgdheid en ongelukkigheid . Ze geven je het gevoel dat je het verkeerde doet. Het gevolg is dat je binnen een minuut nadat je ergens aan begonnen bent, wilt stoppen met proberen.

Hoe je je beperkende gedachten kunt elimineren

“Liefde verdrijft angst en omgekeerd verdrijft angst liefde. En niet alleen liefde. Angst verdrijft ook intelligentie, verdrijft goedheid, verdrijft alle gedachten aan schoonheid en waarheid.”

-Aldous Huxley-

In plaats van toe te staan dat je gedachten je tegenhouden, stap je eroverheen. Beetje bij beetje zul je je zekerder voelen en klaar om door te gaan. Naarmate je verder komt, zul je aan kracht winnen en echt gaan geloven dat jij de controle hebt over je leven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.