Hoe je een leiderschapscrisis te boven komt

Een leiderschapscrisis doet zich voor wanneer mensen degenen die hen leiden niet meer geloven of vertrouwen. Het gebeurt tegenwoordig vaak en ligt aan de basis van instabiliteit in veel organisaties en landen.
Hoe je een leiderschapscrisis te boven komt
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 06 november, 2023

Een leiderschapscrisis ontstaat wanneer het individu dat de leiding heeft over een groep geen gezag meer heeft of het voortdurend in twijfel wordt getrokken. Met andere woorden, de richtlijnen die ze bieden worden niet opgevolgd. Meestal is dat omdat de leden er geen aandacht aan besteden of omdat de richtlijnen die de leider geeft controversieel zijn.

Helaas is dit een heel gewone situatie in de wereld van vandaag. Zelfs het World Economic Forum (Engelse link) heeft er de afgelopen jaren op gewezen. In feite zijn in verschillende bedrijven leiderschapscrises vastgesteld, niet alleen omdat werknemers hun managers niet vertrouwen, maar managers ook de werknemers niet vertrouwen.

De gevolgen van een leiderschapscrisis zijn uiterst negatief. De eerste, en meest voor de hand liggende, is de belemmering van het bereiken van de doelen (Spaanse link) van een groep of een organisatie. Daarnaast ontstaat er een sfeer van aanleg voor conflicten en neemt de kans op fouten of nalatigheid toe. Uiteindelijk is er een algemene algemene verslechtering.

“Als je acties anderen inspireren om meer te dromen, meer te leren, meer te doen en meer te worden, ben je een leider.”

John Quincy Adams

Gestreste man
Een leiderschapscrisis leidt meestal tot demotivatie.

Tekenen van een leiderschapscrisis

Soms is een leiderschapscrisis overduidelijk. Het gebeurt als een groep openlijk de instructies van hun leider negeert of weigert die op te volgen. In de meeste gevallen is het echter meer een ondergrondse situatie die alleen ontdekt wordt door bepaalde tekenen en signalen die we moeten leren lezen.

Enkele van deze tekenen zijn als volgt:

  • Kritische gesprekken. Mensen die deel uitmaken van de groep of organisatie geven vaak commentaar op de fouten van hun leider, of verwijzen er kritisch naar.
  • Afstand. Er is geen vloeiende communicatie tussen de leider en zijn groep. Bovendien zijn de interacties kort en strikt beperkt tot specifieke aspecten van het werk of de taken.
  • Wrijvingen en conflicten. Er ontstaan vaak meningsverschillen, vooral over de beslissingen van de leider. Bovendien worden ze niet harmonieus opgelost, maar meestal ‘opgelost’ met een of andere oplegging.
  • Autoritarisme. Een autoritaire leider is een leider in crisis. Wanneer een individu werkelijk overwicht heeft op de groep waaraan hij leiding geeft, hoeft hij zijn macht niet te laten gelden om zijn beslissingen af te dwingen.

De gevolgen

Het gebruikelijke gevolg van een leiderschapscrisis is wijdverbreide demotivatie. De belangstelling van de werknemers voor hun prestaties begint af te nemen. In feite doen ze uiteindelijk meestal alleen nog het strikt noodzakelijke. Ze hebben geen zin om zich te verbeteren en inertie overheerst.

Bovendien begint de negatieve houding ten opzichte van het werk van de groep te woekeren. Klachten komen regelmatig voor, samen met apathie en de wens om niet langer deel uit te maken van de groep of de organisatie. Dit gebeurt niet alleen in bedrijven, maar ook in landen.

Alles bij elkaar leidt dit tot instabiliteit. Mensen verlaten de groep regelmatig of scheiden zich af. In bedrijven vertaalt zich dat in een groot personeelsverloop, en in landen in emigratie of voortdurende protesten. Het is geen verrassing dat in dit soort situaties niemand wint.

Collega's zijn boos op elkaar
Instabiliteit is een van de belangrijkste gevolgen van een leiderschapscrisis.

Hoe die te overwinnen?

Bij een leiderschapscrisis is het belangrijkste te erkennen dat die bestaat. Hoezeer de leider ook vindt dat hij zijn werk heel goed heeft gedaan, hij moet aandacht hebben voor de concrete feiten en niet voor zijn eigen percepties. Als ze toegeven dat er een crisis is, kunnen ze die overwinnen.

De meest geschikte maatregelen om dit type crisis te overwinnen zijn de volgende.

  • Erken de waarde en inspanning van de groep. De leider moet zich richten op de deugden en prestaties van de leden van de groep en daarover met hen praten. Dit zal helpen een verandering in hun houding teweeg te brengen.
  • Fouten accepteren. Ze moeten een zelfkritische oefening doen en de resultaten aan de groep presenteren. Dit verslechtert hun imago niet, maar bouwt vertrouwen op.
  • Geef groepsleden macht. De macht moet gedeeld worden. Dat maakt het werk niet alleen gemakkelijker, maar het betrekt mensen ook bij positieve verandering.
  • Conflictoplossing. Ze moeten een oprechte en democratische dialoog bevorderen om bestaande conflicten op te sporen en op basis van communicatie en overeenstemming te overwinnen.
  • Dialoog en diversiteit bevorderen. Verschillen zijn verrijkend. In feite zijn het stimuleren van het uiten van afwijkende meningen, luisteren en leren van anderen enkele van de aspecten die een echte leider identificeren .

Een leiderschapscrisis begint te overwinnen als de leider zijn aanpak en houding verandert. Immers, achter deze situaties schuilt een verbroken band tussen de groep en zijn adviseur. Elk werk moet gericht zijn op het herstellen van die breuk.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Escalada, R. A. (2013). Sobre lo que está en Crisis del Liderazgo (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de Rosario).
  • Salvador-Ferrer, C. M. (2021). Motivación de logro y metas en la vida: Rol mediador de la inteligencia emocional. Electronic Journal of Research in Education Psychology19(53), 1-18.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.