Hoe je de eerste stap zet bij iemand die je leuk vindt

Als je iemand leuk vindt en je tot hem of haar aangetrokken voelt, hoef je niet te wachten tot hij of zij de eerste stap zet. Neem het risico. Dat is beter dan jezelf af te vragen wat er zou kunnen zijn geweest.
Hoe je de eerste stap zet bij iemand die je leuk vindt
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 29 oktober, 2023

Hoe zet je de eerste stap bij iemand die je leuk vindt? Dit is de klassieke vraag die je jezelf ongetwijfeld hebt gesteld toen je een tiener was. Maar zelfs als volwassene kun je blijven twijfelen over de kunst van de liefde en hoe je iemand voor je kunt winnen, en hoe de mechanismen van aantrekkingskracht tussen twee mensen werken.

Dit komt meestal omdat je bang bent om een kans te wagen en uiteindelijk afgewezen te worden. Maar, zoals al zo vaak is gezegd, wie geen risico’s neemt, loopt in dit leven de kans om zich voor altijd af te vragen wat had kunnen zijn.

Laten we eerlijk zijn, er zijn maar weinig dingen teleurstellender dan in je existentiële achteruitkijkspiegel staren en spijt hebben van alle dingen die je niet hebt gedaan. Bovendien, dat je het niet hebt geprobeerd of zelfs niet van plan was om het te proberen.

Daarom moet je je zelfvertrouwen en charme combineren en de eerste stap zetten wanneer je je tot iemand aangetrokken voelt. Het is logisch dat er bepaalde moeilijkheden kunnen zijn. Misschien ben je bijvoorbeeld extreem verlegen. Of misschien ben je gewoon onzeker of de persoon die je leuk vindt zich wel aangetrokken tot je voelt.

“Ik word aangetrokken, Icarus tot de zon. Ik ben al verbrand en toch ben ik hier weer.”

E.L. James

Stel heeft het gezellig

De sleutels tot het maken van de eerste stap

Hoewel het oppervlakkig lijkt, is een groot deel van de aantrekkingskracht die je voelt voor iemand in de eerste fasen van de kennismaking te danken aan zijn of haar fysieke aantrekkelijkheid.

In 2008 voerden Swami en Furnham zelfs een onderzoek (Engelse link) uit dat suggereerde dat fysieke kenmerken bijna altijd het belangrijkste eerste element zijn in het proces van fysieke aantrekkingskracht.

Als je verliefd op iemand wordt, spelen er natuurlijk veel meer factoren mee. Daarom moet je, als je de eerste stap wilt zetten met iemand die je leuk vindt, er op zijn minst voor zorgen dat er andere variabelen zijn dan alleen de fysieke aantrekkingskracht die je voelt.

Bijvoorbeeld een intellectuele band, gedeelde waarden en interesses, en het soort medeplichtigheid dat alles eenvoudig en leuk maakt tussen jullie.

Soms wordt de eerste aantrekkingskracht georkestreerd door chemische stoffen zoals oxytocine, fenethylamine en dopamine. Deze zorgen ervoor dat je handelt uit puur verlangen en impuls. Daarom is het raadzaam om te proberen objectief te zijn en jezelf af te vragen wat je echt leuk vindt aan de persoon.

Bovendien, zijn dit het soort eigenschappen waarvan je denkt dat je er een solide relatie op kunt bouwen? Laten we nog een paar hints bekijken om je te helpen de eerste stap te zetten als je iemand leuk vindt.


Dit artikel is misschien ook interessant voor jou: Hoe je volgens de wetenschap iemand verliefd op je kunt laten worden


1. Leer omgaan met de angst om afgewezen te worden

Soms, als het erop aankomt om die eerste stap met iemand te zetten, houdt de angst voor afwijzing je tegen. Het kan zelfs zo zijn dat jullie eigenlijk goede vrienden zijn en dat je bang bent dat het onthullen van je ware gevoelens die vriendschap zal doen ontsporen. Er is echter iets dat je moet onthouden.

Het is ontzettend moeilijk om een vriendschap in stand te houden als je diepe gevoelens koestert voor de persoon in kwestie. Daarom is het altijd beter om eerlijk tegen hem of haar te zijn. Afhankelijk van het antwoord kun je dan beslissen of je de vriendschap in stand kunt houden. Verder is het altijd een goed idee om te leren omgaan met je angst voor afwijzing.

Met twijfels leven of gewoon wachten tot de ander de volgende stap zet, is niet altijd het juiste. Sterker nog, je voelt je veel beter over jezelf als je de sprong waagt.

2. Wacht niet op het ideale moment, maar creëer het

Wanneer je de eerste stap wilt zetten met iemand die je leuk vindt, kan het zijn dat je wacht op het “juiste moment.” Op een moment van grotere fysieke nabijheid, intimiteit of medeplichtigheid. De waarheid is echter dat het veel beter is om het moment te “grijpen” in plaats van te wachten.

Je kunt bijvoorbeeld een romantisch diner of een kort weekendje weg voorstellen. Met zo’n uitnodiging geef je al aan dat het een behoorlijk “speciale” gelegenheid is. Dus als ze ja zeggen, is dat een duidelijke aanwijzing dat ze in je geïnteresseerd zijn.

3. Wat moet je zeggen?

Wat moet je zeggen? Hoe druk je nauwkeurig en assertief uit wat je voelt, zonder aarzeling en zonder jezelf voor gek te zetten? Zonder twijfel is dit een van de meest klassieke vragen die je jezelf kunt stellen.

Maar in plaats van geobsedeerd te zijn over wat je wel of niet moet zeggen, is het veel beter om je te concentreren op je gevoelens en emoties. Op deze manier zul je op een meer oprechte en effectieve manier handelen. Sterker nog, als je rustig en vanuit je hart spreekt, komen de woorden vanzelf.

  • Maak je niet druk over je zenuwen. Vertel jezelf gewoon dat dit soort stress, de vlinders in je buik en je trillende handen heel normaal zijn.
  • Kijk de ander in de ogen, zoek zijn aandacht en maak open en oprecht contact met hem of haar.
  • Geef ze al je aandacht. Kom dichter bij hem of haar.
  • Laat jezelf gaan. Wees eerlijk. Gebruik eenvoudige en directe zinnen. “Ik zou heel graag een serieuze relatie met je willen” of “Ik vind je heel leuk, je bent zo speciaal voor me.”
Stel houdt elkaars hand vast

4. Ervaringen uit het verleden zijn belangrijk, maar we zijn allemaal uniek

Als het gaat om het zetten van de eerste stap met iemand die je leuk vindt, is het gebruikelijk om na te denken over je relaties uit het verleden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan wat je eerder deed in soortgelijke situaties. Natuurlijk telt elke romantische ervaring die je ooit hebt gehad tot op zekere hoogte mee. Eén ding moet je echter altijd onthouden.

Dat is het feit dat we allemaal uniek zijn en dat elke relatie onnavolgbaar is. Daarom kun je je het beste richten op het leren kennen van die persoon die je leuk vindt en tot wie je je aangetrokken voelt. Zorg voor hem of haar. Behandel hem of haar als een nieuw iemand, als een onontdekte schat.

Gedraag je altijd natuurlijk en nederig. Wees jezelf en laat elke vorm van pretentie achterwege. Dan zal die eerste stap een prachtige ervaring zijn die de moeite waard is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Marazziti D, Canale D. Hormonal changes when falling in love. Psychoneuroendocrinology. 2004 Aug;29(7):931-6. doi: 10.1016/j.psyneuen.2003.08.006. PMID: 15177709.
  • Miller, R., Perlman, D., y Brehm, S.S. (2014). Intimate Relationships. McGrawHill Companies.
  • Torras-Gómez E, Puigvert L, Aiello E, Khalfaoui A. Our Right to the Pleasure of Falling in Love. Front Psychol. 2020 Jan 22;10:3068. doi: 10.3389/fpsyg.2019.03068. PMID: 32038418; PMCID: PMC6987459.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.